Καταστολή
Αντίσταση στα σχέδια του Μπακογιάννη

29/8, Δημαρχείο Αθήνας. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Με μια μαζική συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο της Αθήνας συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις ενάντια στα έργα του Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων, τις επιθέσεις της αστυνομίας στη γειτονιά και τα καταστροφικά επενδυτικά σχέδια σε μια σειρά ελεύθερους χώρους του δήμου Αθήνας. Η συγκέντρωση έγινε το απόγευμα της Δευτέρας 29/8 την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ την τελευταία εβδομάδα είχαν προηγηθεί κι άλλες κινητοποιήσεις και μουσικά δρώμενα στη γειτονιά των Εξαρχείων. 

«Η πλατεία είναι αποκλεισμένη από τις 9 Αυγούστου με τα ΜΑΤ», μας λέει η Χρυσούλα Παπαγεωργίου, κάτοικος των Εξαρχείων και μέλος της καμπάνιας ενάντια στα έργα του Μετρό. «Κάθε πρωί διαδηλώνει κόσμος έξω από το εργοτάξιο, ενώ ταυτόχρονα γίνεται καμπάνια ενημέρωσης του κόσμου για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η κατασκευή του σταθμού Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων. Παράλληλα δίνεται η μάχη και για την υπεράσπιση του λόφου Στρέφη ενάντια στην ανάπλαση και την καταστροφή ενός ακόμη ελεύθερου χώρου. Ο λόφος Στρέφη δίνεται σε μια ιδιωτική εταιρία την Prodea με την προοπτική να φτιαχτεί κάτι τελείως στυλιζαρισμένο που δεν αντιστοιχεί σε έναν λόφο ανοιχτό κι ελεύθερο για τους κατοίκους».    

Οι διαδηλωτές παρέμειναν στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως για αρκετή ώρα με τραγούδια και συνθήματα, παρά την προκλητική και πολυάριθμη παρουσία των ΜΑΤ. Το παρών έδωσαν και τα μέλη της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας με πανό που καλούσε σε απεργία ενάντια στα έργα. 

«Είναι μια μάχη όχι μόνο με τη δημοτική αρχή και την κυβέρνηση αλλά συνολικά με τα σχέδια των καπιταλιστών για τις γειτονιές μας. Νομίζουν ότι δίνοντάς τα όλα για το τουριστικό κεφάλαιο θα ξεπεράσουν την κρίση και την ίδια στιγμή θα ξεμπερδεύουν και με το τι συμβολίζει η γειτονιά των Εξαρχείων και η πλατεία της για την πολιτικοποίηση και το κίνημα. Με το άπλωμα του Airbnb, τις αυξήσεις των ενοικίων, τον εξευγενισμό, οι γειτονιές θα είναι ακατάλληλες για την εργατική τάξη, τη νεολαία, τους φτωχούς» τονίζει στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Σωκράτης Ταγκόπουλος, κάτοικος Εξαρχείων και κοινοτικός σύμβουλος Α’ διαμερίσματος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας. 

«Μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την επίθεση. Χρειάζεται να μεγαλώσει αυτό το κίνημα, να μπουν σε αυτό τα εργατικά συνδικάτα, να συνδεθεί με όλες τις άλλες μάχες. Η διαδήλωση στη ΔΕΘ για παράδειγμα πρέπει να είναι ένας επόμενος κινηματικός σταθμός και γι’ αυτό το κίνημα. Ταυτόχρονα έχουν να παίξουν ρόλο και τα εργατικά κομμάτια που εμπλέκονται άμεσα σε αυτή την υπόθεση. Οι εργάτες στα έργα του Μετρό να απαντήσουν με απεργία ενάντια στα έργα. Οι εργαζόμενοι του δήμου κόντρα στις επιθέσεις του δημάρχου. Άλλωστε το αν οι γειτονιές της Αθήνας θα είναι βιώσιμες για τους εργαζόμενους ή θα είναι μόνο για τον τουρισμό μας αφορούν όλους/ες. 

“Αλλού αποσκοπούν”

Τα έργα δεν έχουν να κάνουν με τις συγκοινωνίες και την πρόσβαση των κατοίκων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αλλού αποσκοπούν. Στην τελική δεν θα υπάρχουν κάτοικοι για το χαρούν το μετρό. Η γειτονιά έχει ήδη πρόσβαση στις συγκοινωνίες. Είναι περικυκλωμένη από σταθμούς – Βικτώρια, Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Αμπελόκηποι κλπ. Αν η κυβέρνηση νοιαζόταν πραγματικά για την μετακίνηση του κόσμου θα έκανε μετρό σε γειτονιές που δεν υπάρχει τίποτα κι αλλάζεις δυο τρία λεωφορεία για να πας στη δουλειά σου». 

Οι διαδηλωτές συνέχισαν με μια δυναμική πορεία που κατέληξε στην Πλατεία Εξαρχείων.

«Η σημερινή κινητοποίηση είναι μόνο η αρχή. Υπερασπιζόμαστε τους ελεύθερους χώρους και το πράσινο, κόντρα στα ψέματα του Μητσοτάκη και του Μπακογιάννη που παριστάνουν ότι τάχα μου κάνουν πράσινη ανάπτυξη. Πράσινη ανάπτυξη δεν γίνεται καταστρέφοντας το πράσινο. Οι λαμαρίνες στην Πλατεία Εξαρχείων θα πέσουν. Είναι κομμάτι όλης της δράσης του εργατικού και φοιτητικού κινήματος» δήλωσε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας.

Στο δημοτικό συμβούλιο η αντιπολίτευση αποχώρησε διαμαρτυρόμενη για την άρνηση του Μπακογιάννη να συζητηθεί το θέμα των υποκλοπών. Η δημοτική αρχή χρειάστηκε την ψήφο των χρυσαυγιτών προκειμένου να συγκροτήσει απαρτία.

«Μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης, ο κατήφορος έφτασε στον πάτο αφού με την εξασφάλιση της παρουσίας δύο πρόθυμων χρυσαυγιτών, έστησαν συνεδρίαση με απαρτία: σύσσωμη η δεξιά πολυκατοικία μέσα σε 10 λεπτά, με πλήρη ομοφωνία, ολοκλήρωσε τη διαδικασία μέσα σε χειροκροτήματα ορισμένων παρόντων, που θεώρησαν τους εαυτούς τους δικαιωμένους» τονίζει ο Π. Κωνσταντίνου. «Δεν μας προκαλεί έκπληξη η κατρακύλα τους, να προτιμάνε λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας με τις συναινέσεις των χρυσαυγιτών. Ετούτη η κυβέρνηση και ο Μπακογιάννης παίζουν την ατζέντα "νόμου και τάξης" με διαρκείς απαγορεύσεις πορειών και ρατσιστικές εκστρατείες, όπως η εκκένωση της δομής προσφύγων του Ελαιώνα για να συσπειρώσουν τους φασίστες στην καταρρέουσα δεξιά πολυκατοικία. Ο Μπακογιάννης έχει μετατραπεί σε φρούραρχο των ΜΑΤ, δίνοντας ακόμη και σήμερα έγκριση για να περιοριστεί η διαδήλωση των κινήσεων των ελεύθερων χώρων που ήρθαν για να υπερασπίσουν την πλατεία των Εξαρχείων από την καταστροφική επιλογή να μετατραπεί σε σταθμό του μετρό και τον Λόφο Στρέφη από την εγκατάλειψη και την παράδοση στη PRODEA… Θα μας βρούνε μπροστά τους!».