Εργατικό κίνημα
9-10 Σεπτέμβρη: Όλοι οι δρόμοι του αγώνα οδηγούν στην Θεσσαλονίκη

Σεπτέμβρης 2021, Διαδήλωση στην ΔΕΘ. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Στις 9 και 10 Σεπτέμβρη όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Θεσσαλονίκη, στις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ. Είναι ο πρώτος μεγάλος σταθμός ενάντια στην ΝΔ και τις επιθέσεις της μετά το καλοκαίρι, το πρώτο κρίσιμο ραντεβού της εργατικής τάξης και της νεολαίας για να φύγει η κυβέρνηση της ακρίβειας, των υποκλοπών, της καταστολής και του ρατσισμού.

Την πολιορκία Μητσοτάκη ανοίγουν την Παρασκευή 9/9 τα νοσοκομεία με πανυγειονομική απεργία και διαδήλωση που θα ξεκινήσει στις 8.30πμ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και θα βαδίσει στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Και κλιμακώνεται το Σάββατο 10/9 με το μεγάλο πανεργατικό συλλαλητήριο των συνδικάτων στις 6μμ στο Άγαλμα Βενιζέλου, που έγινε απεργιακό μετά την απόφαση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης να προκηρύξει πανθεσσαλονίκεια 24ωρη απεργία την ίδια μέρα (προσυγκέντρωση Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης, 5.30μμ, Εγνατία και Αγίας Σοφίας). 

Το Συντονιστικό Νοσοκομείων και ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης βρίσκονται επί ποδός για την επιτυχία των απεργιακών διαδηλώσεων. Την περασμένη Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη οργανώσαν σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ενώ αντίστοιχη σύσκεψη γινόταν την Τρίτη 6 Σεπτέμβρη το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα προχωρούν σε περιοδείες και αφισοκολλήσεις ξεσηκώνοντας εργατικούς χώρους, σχολές και γειτονιές.

Σε αυτό το δισέλιδο δημοσιεύουμε τοποθετήσεις αγωνιστών από τη σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, καθώς και δηλώσεις συνδικαλιστών/στριών από μια σειρά χώρους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που καλούν μαζικά στο απεργιακό διήμερο. 

Δηλώστε συμμετοχή στα πούλμαν για τη ΔΕΘ

• Για το πανυγειονομικό συλλαλητήριο στις 9 Σεπτέμβρη, αναχώρηση την Πέμπτη 8/9, στις 11μμ, από τον Άγιο Σάββα (τηλ. επικοινωνίας 6945677808)

• Για το πανεργατικό συλλαλητήριο στις 10 Σεπτέμβρη, αναχώρηση την ίδια μέρα στις 8πμ από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44 (τηλ. επικοινωνίας 6944058157 και 6942894311)


Η Θεσσαλονίκη απεργεί

Το κλίμα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι αγωνιστικό. Λίγο μετά την πανεργατική απεργιακή συγκέντρωση στη Μαλαματίνα, είχαμε κινητοποίηση στο ΑΧΕΠΑ για τον ένα χρόνο από τις αναστολές εργασίας που παραμένουν μέχρι τέλος του έτους. Την κινητοποίηση κάλυψαν με στάσεις εργασίας πολλά σωματεία.

Οι αναστολές είναι υπενθύμιση για τι έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση στο χώρο της Υγείας. Την ίδια ώρα που η πανδημία παγκόσμια έδειξε ότι χρειαζόμαστε ενισχυμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, αυτή στερεί πολύτιμο προσωπικό από το ΕΣΥ, προωθεί τους εργολάβους και τις ιδιωτικοποιήσεις. Την ίδια μέρα προσωπικά εφημέρευα στον Πολύγυρο γιατί δεν έχει ακτινολόγους, ενώ δεν προλαβαίνουμε να βγάλουμε τις εφημερίες στην πόλη.

Στο ΔΣ της ΕΝΙΘ πήραμε απόφαση να είμαστε στη ΔΕΘ μαζί με τα σωματεία των νοσοκομείων την Παρασκευή και μαζί με όλα τα συνδικάτα στο Άγαλμα Βενιζέλου το Σάββατο. Είναι η συνέχεια των αγώνων που δώσαμε δυο χρόνια τώρα, σπάζοντας τη συναίνεση Μητσοτάκη στην αρχή της πανδημίας και από τότε κάθε βδομάδα με απεργίες και διαδηλώσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι η Εισαγγελία ζήτησε τώρα από την ΕΝΙΘ την απόφασή της για την απαγορευμένη διαδηλώση του Πολυτεχνείου το ’20. Συνεχίζουν τον αντιδημοκρατικό και αυταρχικό τους κατήφορο στοχοποιώντας τα αγωνιστικά σωματεία και εξοργίζουν ακόμα περισσότερο τον κλάδο.

Με αυτή την εικόνα, οργανώνουμε περιοδείες στα νοσοκομεία με την αφίσα και την προκήρυξη του Συντονιστικού Νοσοκομείων. Για να δώσουμε τον τόνο και τις δυο μέρες στη ΔΕΘ και να ανοίξουμε το δρόμο για τη συνέχεια. Για να διεκδικήσουμε θωράκιση του ΕΣΥ, αλλά και αυξήσεις μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια περικοπών και λεηλασίας. Όπως σε όλους τους χώρους, έτσι και σε μας ανοίγει στην ΟΕΝΓΕ το ζήτημα της υπογραφής ΣΣΕ. Η επιτυχία των διαδηλώσεων θα είναι βήμα για να την κερδίσουμε.

Γιάννης Κούτρας,
γιατρός στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, μέλος ΔΣ ΕΝΙΘ

 

Δείγμα ότι η ΔΕΘ φέτος είναι διαφορετική αποτελεί το γεγονός ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ ήδη από τα μέσα Αυγούστου κυκλοφορεί υλικά για τη διαδήλωση, έχοντας σαν κεντρικό ζήτημα αυτό των αυξήσεων. Ο κόσμος αντιμετωπίζει πρόβλημα να βγάλει νοίκι, τρόφιμα, θέρμανση κλπ. Δεν μιλάμε μόνο για τους συνταξιούχους των 300 και 400 ευρώ που έχουμε στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι. Μιλάμε για όλους τους εργαζόμενους.

Το καλοκαίρι ήταν εκρηκτικό, από τις φωτιές μέχρι τις υποκλοπές. Κανείς δεν περιμένει ότι με αυτή την κυβέρνηση θα δοθεί οποιαδήποτε λύση. Και στη Θεσσαλονίκη, από τον ΟΑΣΘ και τη Μαλαματίνα μέχρι τα νοσοκομεία, η αντίσταση ήταν γεγονός. Και στο Βοήθεια στο Σπίτι υπάρχει οργή, τόσο σε όσους είμαστε μέσα στην προκήρυξη που έχει βγει εδώ και ένα χρόνο αλλά ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα, όσο σε όσους μένουν εκτός και κινδυνεύουν να πεταχτούν στο δρόμο μετά από 18 και 20 χρόνια δουλειάς.

Το Πανελλαδικό Συντονιστικό μας καθώς και το τοπικό Σωματείο Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχουν με απόφασή τους στη διαδήλωση στη ΔΕΘ. Πρέπει να πέσει αυτή η κυβέρνηση και ο μόνος τρόπος είναι οι αγώνες μας, οι απεργίες και οι διαδηλώσεις μας. Εμπνεόμαστε από την Αγγλία που έχει παραλύσει από τις απεργίες για ΣΣΕ και αυξήσεις. Και οργανώνουμε τη μάχη εδώ.

Νίκος Χατζάρας,
εργαζόμενος στο Βοήθεια στο Σπίτι, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζόμενων Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης

 

Σήμερα το πρωί (1/9) ήμασταν στη Μαλαματίνα, στην απεργία του ΕΚΘ. 

Είδαμε πώς μπορούν οι αγώνες, όταν οργανώνονται με αυτοπεποίθηση και άνοιγμα προς τα έξω, να επηρεάσουν μια πόλη και μια ολόκληρη χώρα. Το ίδιο έγινε το προηγούμενο διάστημα με την COSCO και την efood. Αυτή είναι η περίοδος που ζούμε. Η κυβέρνηση τρέχει και δεν φτάνει και οι υποκλοπές δυναμιτίζουν ακόμα περισσότερο το κλίμα. Είμαστε στην επίθεση και ο καλύτερος τρόπος να το δείξουμε είναι η ΔΕΘ. Ελπίδα είναι οι αγώνες μας, ενωτικά και αλληλέγγυα.

Νίκος Κοκκίνης,
πρόεδρος Συλλόγου Έκτακτου Προσωπικού ΕΚΕΚ ΑμεΑ Θεσσαλονίκης

 

Η κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική της καταστολής, στη Μαλαματίνα, στα πανεπιστήμια, στα Εξάρχεια, στον Έβρο με τις επαναπροωθήσεις, παντού. 

Σε όλα αυτά προστίθονται τώρα οι υποκλοπές. Η ατζέντα της είναι ακροδεξιά. Χρειάζεται τα εργατικά συνθήματα στη ΔΕΘ να τα ενισχύσουμε με αυτά ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες. Πάμε για μια μαζική κινητοποίηση από σωματεία και συλλογικότητες, για να είναι η αρχή για να ξεδιπλωθούν οι απεργίες. Ο αγώνας στη Μαλαματίνα είναι ο τρόπος που μπορεί να οδηγήσει σε κάτι συντονισμένο και συλλογικό.

Χρύσα Καλογεράκη,
ιδιωτική υπάλληλος, Θεσσαλονίκη


Τα νοσοκομεία στην πρώτη γραμμή

Πριν λίγες μέρες, στο Αγλαΐα Κυριακού, το χέρι εργαζόμενης που δούλευε στον εργολάβο καθαριότητας πιάστηκε σε μηχάνημα στα πλυντήρια. Το αποτέλεσμα ήταν να ακρωτηριαστεί μία γυναίκα 36 χρονών, με τρία παιδιά, που έπαιρνε μισθό 480 ευρώ. Αυτό σημαίνει εργολάβοι στα νοσοκομεία. Ένα συγκλονιστικό γεγονός που μας ξεσήκωσε για να πούμε ξανά «Έξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία, προσλήψεις τώρα μόνιμες και σταθερές, με ΒΑΕ».

Είναι ένα εργατικό ατύχημα που πρέπει να βάλει φωτιά σε όλα τα νοσοκομεία. Έτσι κι αλλιώς αυτό το καλοκαίρι ήταν από τα δυσκολότερα που ζήσαμε. Ήμασταν νοσοκομεία για όλη τη χώρα με ασθενείς που έρχονταν από την Πελοπόννησο, τη Στερέα και αλλού, γιατί προφανώς εκεί δεν μπορούσαν καν να αντιμετωπίσουν ούτε βασικά περιστατικά, συν το βάρος της νοσηρότητας που έμεινε πίσω λόγω κορονοϊού.

Τα νοσοκομεία είναι πραγματικά διαλυμένα. Στο Γεννηματάς, από τα μεγαλύτερα της χώρας, δύο από τις τρεις παθολογικές κλινικές δεν μπορούν να βγάλουν πρόγραμμα εφημέρευσης γιατί δεν υπάρχουν γιατροί. Φτάσαμε στις δυο τελευταίες γενικές εφημερίες να περιμένουν 30 άνθρωποι, πολλοί σε κρίσιμη κατάσταση, για ένα κρεβάτι. Και κάποιοι να πεθαίνουν περιμένοντας, για να ξυπνήσει επτά ώρες μετά η διοίκηση του νοσοκομείου και να δώσει έγκριση να ανοίξει μία κλινική. Έχουμε φτάσει στο σημείο να περιμένουμε τον κάθε μάνατζερ να δώσει έγκριση για το αν διατεθούν κρεβάτια να μπούνε οι άρρωστοι.

Οι κινητοποιήσεις της Θεσσαλονίκης πρέπει να βγάλουν όλη την οργή και αγανάκτηση που υπάρχει μέσα στα νοσοκομεία. Και να δεσμεύσουμε τις Ομοσπονδίες μας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Πρέπει να σημάνει απεργιακή σύγκρουση διαρκείας για δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις. Στο Συντονιστικό Νοσοκομείων έχουμε εμπειρία από τις μάχες, θα είμαστε ξανά στην πρώτη γραμμή στη Θεσσαλονίκη και σε όλους τους αγώνες ενάντια στη δολοφονική κυβέρνηση.

Αργυρή Ερωτοκρίτου,
μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζόμενων ΓΝΑ Γεννηματάς

 

H διαδήλωση των συνδικάτων στην ΔΕΘ σηματοδοτεί την έναρξη της αγωνιστικής χρονιάς για ολόκληρη την εργατική τάξη. Από αυτήν την σκοπιά αποτελεί και για την Ιδιωτική Υγεία ευκαιρία για να βρεθούμε στο πεζοδρόμιο μαζί με τους συναδέλφους υγειονομικούς στα Δημόσια Νοσοκομεία, με τους απεργούς στο εμφιαλωτήριο της Μαλαματίνα, με τους εργαζόμενους από τα Πετρέλαια και τα Λιπάσματα της Καβάλας, τους εργάτες της τέχνης και τους εργαζόμενους σε Τουρισμό επισιτισμό.

Ενωμένοι και σε συντονισμό μπορούμε να παλέψουμε ενάντια στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Να διεκδικήσουμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις ενάντια στον πληθωρισμό που συρρικνώνει το εργατικό εισόδημα. Να βάλουμε μπροστά το αίτημα για Κρατικοποίηση της Ιδιωτικής Υγείας χωρίς αποζημίωση για τα αρπακτικά funds και τους μετόχους που κερδοσκοπούν με το αγαθό της υγείας. Να καταργήσουμε στον δρόμο τον αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό νόμο του Χατζηδάκη και να ανατρέψουμε την κυβέρνηση των υποκλοπών, της ακρίβειας και του ρατσισμού.

Για την ΑΣΚΥ, το αντικαπιταλιστικό δίκτυο των εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία, η οργάνωση του πανεργατικού διημέρου στην Θεσσαλονίκη περνάει μέσα από εξορμήσεις και συσκέψεις στους χώρους δουλειάς με στόχο την συμμετοχή των συναδέλφων στο συλλαλητήριο. 

Κώστας Πολύδωρος,
μέλος ΔΣ Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας


Η Καβάλα θα είναι εκεί

Στο Σωματείο μας ζυγίσαμε όλα τα δεδομένα της περιόδου σε συνάρτηση με τον πόλεμο που δεχόμαστε εδώ και οκτώ-εννιά μήνες και ομόφωνα αποφασίσαμε να μετέχουμε στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας της εργατικής τάξης της χώρας στη ΔΕΘ, συνεργαζόμενοι με όλα τα σωματεία και τους συνδικαλιστές που θα βρίσκονται εκεί. 

Η αλληλεγγύη είναι το μόνο όπλο που απομένει στους εργαζόμενους ενάντια σε όσα σχεδιάζουν κυβέρνηση και εργοδότες, τα οποία βλέπουμε τώρα και στη Μαλαματίνα και άλλους χώρους. Δίπλα ο ένας στον άλλο θα υπερασπιστούμε τα εργασιακά μας δικαιώματα. Μαζί μας θα είναι και τα Λιπάσματα Καβάλας για να στείλουν το μήνυμα ότι ένας αγώνας, όσο χρόνια κι αν διαρκέσει, όταν είναι ενωμένος και αποφασισμένος ο κόσμος και δεν παζαρεύει τις αξίες και τις αρχές του, μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει.

Σε μας τον Οκτώβριο ξεκινάνε ξανά οι εργατικές αγωγές. Μπορεί η εταιρία να τις αναβάλει, μια πάγια τακτική της εργοδοσίας, όπως έκανε και ο Λαυρεντιάδης στα Λιπάσματα, αλλά κάποια στιγμή θα εκδικαστούν. Και το θέμα είναι ότι δεν μπορούν να σβήσουν την αλήθεια, τα επιχειρήματα, τα δικαιώματα των εργαζομένων. Γι’ αυτό όλοι μαζί ενωμένοι το Σάββατο θα διαδηλώσουμε για να υπερασπιστούμε τα δίκια μας. Είναι επιτακτική ανάγκη όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας απ’ όπου κι αν προέρχονται, ό,τι κι αν πρεσβεύουν, να ενώσουν τις φωνές τους, γιατί ο εχθρός είναι κοινός και κοινή πρέπει να είναι και η μάχη που πρέπει να δώσει η εργατική πλευρά μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία της και τα συνδικάτα της. 

Η τακτική της εταιρίας είναι να κάνει τον κόσμο να υποφέρει και να σπάσει, ώστε έστω και μετά από τόσους μήνες να υπογράψει ότι δέχεται να γυρίσει στη δουλειά του χωρίς σωματείο και συμβάσεις. Σε αυτό, εμείς συντονισμένα συνεχίζουμε τον αγώνα, λειτουργούμε καθημερινά τα δύο στέκια μας, ένα απέναντι από το εργοστάσιο και ένα μέσα στην πόλη που συλλέγουμε υπογραφές συμπαράστασης από τους πολίτες. Και με ένα πρόγραμμα βαρδιών κρατάμε ζωντανή τη μάχη, λύνουμε τα προβλήματα που προκύπτουν, συσπειρώνουμε τους συναδέλφους.

Μανώλης Κελαϊδάκης,
πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας


Παγκόσμια στο χώρο του πολιτισμού υπάρχει αυτή τη στιγμή η τάση της αποαποικιοποίησης ή αλλιώς αυτό που ονομάζεται η ηθική των μουσείων. Με τι έχει να κάνει; Είναι η πάταξη του διεθνούς παρεμπορίου και λαθρεμπορίου αρχαιοτήτων, της αρχαιοκαπηλείας. 

Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο. Στην καρδιά του καπιταλισμού, τη Νέα Υόρκη, το 2018, ο εισαγγελέας του Μανχάταν, γιος γνωστού πολιτικού και υπουργού Εξωτερικών της χώρας, μπήκε στην βίλα του μεγιστάνα, διαχειριστή αμοιβαίων κεφαλαίων, Μάικλ Στάινχαρντ και κατάσχεσε την αρχαιολογική του συλλογή η οποία ήταν παράνομη.

Τώρα μπαίνει στην ελληνική Βουλή ένα νομοσχέδιο από τη Λίνα Μενδώνη που ξεπλένει μία παράνομη συλλογή που βρίσκεται στην Αμερική. Μας παρουσιάζει διαστρεβλωμένα εντελώς το γεγονός ότι έναν αρχαιοκάπηλο πάνε να τον ονομάσουν δωρητή, μεγάλο ευεργέτη, φιλέλληνα κλπ. Πρόκειται για τη συλλογή του Στερν, αποτελούμενη από 161 κυκλαδικές αρχαιότητες που υποτίθεται επαναπατρίζονται ενώ παραμένουν στην Αμερική, μπλέκοντας το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης που είναι ιδιωτικό με το ΜΕΤ της Νέας Υόρκης, επίσης ιδιωτικό και ένα Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, επίσης ιδιωτικό, για να νομιμοποιήσει αυτή την παράνομη διακίνηση προϊόντων λαθροανασκαφής. Τα σωματεία του ΥΠ.ΠΟ αντιδράμε με στάση εργασίας την Πέμπτη 8/9 από την έναρξη του ωραρίου έως τις 12μ με συγκέντρωση στο ΥΠ.ΠΟ στις 10πμ.

Οργανώνουμε τις μάχες που μας έκαναν σαν Συντονισμό Εργατικής Αντίστασης μια υπολογίσιμη δύναμη μέσα στο ΥΠ.ΠΟ. Μέσα στο κατακαλόκαιρο, στην πανσέληνο του Αυγούστου, σηκώσαμε ένα πανό πάνω στη Βασιλίσσης Σοφίας με σύνθημα «Τα κρατικά μουσεία δεν πουλιούνται». Μετά τις αντιδράσεις η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ακύρωσε την κατάθεση νομοσχεδίου που λογάριαζε να μετατρέψει τα μουσεία σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Τώρα συντονιζόμαστε για να μεταφέρουμε αυτό τον αγώνα στην ΔΕΘ το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, για να ενωθούμε με τους συναδέλφους της Θεσσαλονίκης, να σηκώσουμε τρία πανό και να διεκδικήσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους την πτώση αυτής της κυβέρνσησης. 

Θωμάς Κατσαρός,
εργαζόμενος στο Βυζαντινό Μουσείο

 

Στους δήμους απαιτούμε κατάργηση όλων των ιδιωτικοποιήσεων, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μαζικές προσλήψεις. 

Αυτή τη στιγμή το μεγάλο κεφάλαιο για τα κέρδη του θέλει να αρπάξει όλο και μεγαλύτερα κομμάτια του κοινωνικού κράτους που έχει ανάγκη ο κόσμος για να ζήσει. Εμείς παλεύουμε για φτηνές και ποιοτικές υπηρεσίες στους δημότες, ενάντια στους ιδιώτες και τους εργολάβους που «χτυπάνε» πράσινο, καθαριότητα, τεχνικές υπηρεσίες κλπ φορτώνοντας το λογαριασμό στον κόσμο και μη προσφέροντας αυτά που πρέπει. 

Παλεύουμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά, γιατί σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν εργαζόμενοι αορίστου στους δήμους. Ήδη αυτή τη στιγμή οι μόνιμοι είναι όπως εγώ 60 χρονών. Γι’ αυτό ενημερώνουμε και καλούμε στις διαδηλώσεις στη ΔΕΘ, για να ξεκινήσουμε όλη αυτή τη μάχη. Σε περιοδεία στο δήμο, μάς έπαιρναν την Εργατική Αλληλεγγύη από τα χέρια.

Δημήτρης Καλπίδης,
εργαζόμενος στο δήμο Κορυδαλλού

 

Παλεύουμε για τα δημοκρατικά δικαιώματα της εργατικής τάξης, για την ισότητα, ενάντια στον πόλεμο και την ακρίβεια, για καλύτερους μισθούς και συνθήκες δουλειάς, με σταθερό ωράριο. 

Οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με τις χαμηλές αμοιβές, τις καθυστερήσεις των δεδουλευμένων, τις υπερωρίες που δεν πληρώνονται. Με τη μαζική κινητοποίηση μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, η Θεσσαλονίκη είναι το πρώτο μεγάλο βήμα να εκφράσουμε πανελλαδικά την οργή μας.

Άγγελος Παπαδάκης,
νέος οικοδόμος

 

Την προηγούμενη χρονιά οι εργαζόμενοι στην ΑΑΔΕ και στο Υπουργείο Οικονομικών ήρθαν αντιμέτωποι με τα πιο σκληρά μέτρα κυβέρνησης και Διοίκησης. 

Αρνήθηκαν στους νέους συναδέλφους του Υπουργείου το επίδομα της Προσωπικής Διαφοράς, υποβιβάζοντάς τους μισθολογικά σε υπαλλήλους β’ κατηγορίας. Εφαρμόστηκε Ειδικό Μισθολόγιο στην ΑΑΔΕ που ορίζει διαφορετικές απολαβές ανά εργαζόμενο και συνδέει τον μισθό με την Αξιολόγηση και την επίτευξη προσωπικών στόχων. Μεταφέρανε την Γεν. Δ/νση Ηλ. Διακυβέρνησης σε νέο κτίριο με χειρότερες συνθήκες εργασίας. Αποφάσισαν να μεταφέρουν τις τηλεφωνικές υπηρεσίες και τα τμήματα Ελέγχου σε νέες κεντρικές δομές, συγκεντροποιώντας και συρρικνώνοντας έτσι τις υπηρεσίες της Αρχής σε πανελλαδικό επίπεδο. Για πρώτη φορά προχώρησαν στην πρόσληψη συμβασιούχων προγραμματιστών, τελωνειακών (αναμένεται και εφοριακών) ορισμένου χρόνου, επεκτείνοντας πιο βαθιά τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις γενικότερες επιθέσεις της ακρίβειας, των ιδιωτικοποιήσεων, της τραγικής διαχείρισης της πανδημίας κ.ά.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το φετινό συλλαλητήριο στην ΔΕΘ είναι το πλέον κρίσιμο των τελευταίων χρόνων, και ταυτόχρονα η ευκαιρία για την καλύτερη έναρξη κινητοποιήσεων της χρονιάς που έρχεται. Ειδικά για το Υπουργείο μας, η συμμετοχή στα μεγάλα κινηματικά ραντεβού των συνδικάτων έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η σύνδεση του κλάδου μας με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, πόσω μάλλον με τον ιδιωτικό, υποβαθμίζονταν συστηματικά από την ηγεσία της Ομοσπονδίας μας. Πλέον όμως γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτό ότι ο συντονισμός με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα είναι απαραίτητος για να καταφέρουμε να σταματήσουμε την πολιτική της κυβέρνησης.

Στην υπηρεσία μας, χάρη στην πίεση μιας ομάδας συναδέλφων η οποία δραστηριοποιείται στην Επιτροπή Αγώνα, έχουμε καταφέρει την τελευταία χρονιά να εμφανίζεται πανό του Συλλόγου στις μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις. Το ίδιο θα επιδιώξουμε να κάνουμε και στην ΔΕΘ, επιδιώκοντας παράλληλα να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για όλους τους εργαζόμενους του Υπουργείου, ανεξαρτήτως κλάδου. Επίσης, παρότι η πλειοψηφία του ΔΣ δεν ενδιαφέρεται να οργανώσει την συμμετοχή των συναδέλφων, οι σύντροφοι του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης προσπαθούμε να καλύψουμε αυτό το κενό έχοντας ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα να κάνουμε γύρες ενημέρωσης και εξορμήσεις στην πύλη του κτιρίου, ώστε να είμαστε όσο περισσότεροι γίνεται στις 10/9 στο μεγάλο πανεργατικό συλλαλητήριο.

Νίκος Τουρνάς,
μέλος ΔΣ Συλλόγου Υπαλλήλων πρ. ΓΓΔΕ (νυν ΑΑΔΕ)