Εργατικό κίνημα
Μουσεία: Ιδιωτικοποίηση ίσον αρχαιοκαπηλεία

8/9, Κινητοποίηση στο Υπ. Πολιτισμού. Φωτό: Τάσος Αναστασιάδης

Στάση εργασίας και μαζική συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού μετά από κάλεσμα πέντε σωματείων του υπουργείου την Πέμπτη 8/9, ημέρα ψήφισης νόμου που ουσιαστικά νομιμοποιεί την αρχαιοκαπηλεία.

Σκοπός του νόμου είναι να ξεπλύνει μια τριακονταετή αρχαιοκαπηλική δραστηριότητα στην Αμερική του δισεκατομμυριούχου Λέονταρντ Ν. Στερν. Τα συστημικά ΜΜΕ διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα παρουσιάζοντας τον σαν νόμο για τον επαναπατρισμό κυκλαδικών αρχαιοτήτων.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια τριμερή συμφωνία μεταξύ ιδιωτικών φορέων: του Μουσείου του Γουλανδρή, του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης και ενός πρωτοεμφανιζόμενου που ενδεχομένως να συστάθηκε επί τούτου, του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στο Ντέλαγουερ των ΗΠΑ. Αυτή τη συμφωνία θέλει η Μενδώνη να επικυρώσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο: 161 αρχαιότητες, προϊόντα λαθρανασκαφής που αποκτήθηκαν παράνομα, δήθεν επανέρχονται στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι μόνο 15 από αυτά θα πάνε στο Μουσείο Γουλανδρή. Αλλά ταυτόχρονα το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται με αυτή τη συμφωνία για 50 χρόνια να στέλνει στην Αμερική αντίστοιχες αρχαιότητες, όχι από το ιδιωτικό Μουσείο Γουλανδρή, αλλά από τα μεγάλα κρατικά μουσεία.

«Εργαζόμενοι/ες από όλες τις υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ συμμετείχαμε στην απεργιακή συγκέντρωση», μας είπε η Σταυρούλα Ψυχογιοπούλου, από την Διεύθυνση Έρευνας και Μελετών του Υπουργείου. «Έγιναν ομιλίες που όλες τόνιζαν πόσο βαθιά υπόκλιση στην αρχαιοκαπηλεία είναι το νέο νομοσχέδιο, κομμάτι της επίθεσης που ετοιμάζει η Μενδώνη για την ιδιωτικοποίηση των μουσείων. Με τις κινητοποιήσεις μας έχουμε αποτρέψει μέχρι στιγμής την κατάθεση του νομοσχεδίου της ιδιωτικοποίησης -το μεθόδευαν για μέσα στο καλοκαίρι αλλά το ανέβαλαν- και έτσι αγωνιστικά πρέπει να συνεχίσουμε. Αυτό το μήνυμα στείλαμε και δυο μέρες μετά οι εργαζόμενοι/ες του ΥΠ.ΠΟ και κυρίως από το Βυζαντινό Μουσείο που ταξιδέψαμε με την αποστολή του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης στη Θεσσαλονίκη και διαδηλώσαμε μαζί με όλη την εργατική τάξη στο πανεργατικό συλλαλητήριο των συνδικάτων».