Καταστολή
Ανταρσία στις Γειτονιές: Τα Εξάρχεια δείχνουν το δρόμο!

9/9, Διαδήλωση χιλιάδων στα Εξάρχεια. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Χιλιάδες διαδήλωσαν στους δρόμους των Εξαρχείων το βράδυ της Παρασκευής 9/9, ενάντια στα έργα του Μετρό στην πλατεία και τη διαρκή παρουσία των μπάτσων στη γειτονιά. Τα σκαλάκια που οδηγούν στο λόφο του Στρέφη και ο δρόμος στη συμβολή Καλλιδρομίου και Μπενάκη πλημμύρισαν από κατοίκους, νεολαία, οικογένειες και μέλη κινήσεων και συλλογικοτήτων που βάδισαν μέχρι την πλατεία Εξαρχείων. 

Το παρών έδωσε και η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας με πανό που καλεί σε «απεργία ενάντια στα έργα του Μετρό – να ξηλώσουμε την κυβέρνηση». Σε ανακοίνωσή της μετά τη διαδήλωση τονίζει μεταξύ άλλων: «Είναι ώρα το κίνημα υπεράσπισης των Εξαρχείων να βρεθεί μαζί με το εργατικό και το φοιτητικό κίνημα και να δώσουμε μαζί τη μάχη για να διώξουμε την κυβέρνηση των υποκλοπών, της επιβολής της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ΑΕΙ, της άγριας λιτότητας και των περικοπών στην Υγεία και την Παιδεία και του ρατσισμού που δολοφονεί πρόσφυγες από τον Έβρο μέχρι τον Ελαιώνα. Ο αγώνας για την υπεράσπιση των Εξαρχείων από την καταστολή, την περιβαλλοντική καταστροφή, την τουριστικοποίηση και τον εξευγενισμό που πετάει έξω από την γειτονιά κατοίκους και φοιτητές, να γίνει υπόθεση των φοιτητικών συνελεύσεων, που ετοιμάζονται να ξηλώσουν τα μέτρα Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη και των συνδικάτων που με την κινητοποίηση στη ΔΕΘ ξεκινάνε το γύρο απεργιακής σύγκρουσης για αυξήσεις και προσλήψεις.

Έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε την επίθεση της κυβέρνησης και του Μπακογιάννη στα Εξάρχεια και να τους πετάξουμε στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας. Εκεί ανήκουν!»

Η πορεία έφτασε στην περιφραγμένη πλατεία έχοντας στην πρώτη γραμμή τους μουσικούς που έδιναν τον παλμό με τα τραγούδια τους. Εκεί δέχτηκε την απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας με χημικά. Ανάλογες αστυνομικές επιθέσεις είχαν ήδη ξεκινήσει στους γύρω δρόμους και συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πολλές καταγγελίες βγήκαν στη δημοσιότητα στη συνέχεια, με μαρτυρίες για επιθέσεις των ΜΑΤ σε εργαζόμενους σε ρακάδικα και ταβέρνες της περιοχής, περαστικούς, ακόμα και για κακοποίηση και ληστεία μιας γυναίκας από άντρες του Θεοδωρικάκου που την παρέσυραν βίαια μέσα στο εργοτάξιο της πλατείας.

Η καμπάνια «Όχι Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων» την Τετάρτη 14/9 στις 7μμ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το εργοτάξιο της πλατείας για την προκλητική παρουσία και συμπεριφορά των δυνάμεων καταστολής, ενώ νέα διαδήλωση στα Εξάρχεια προγραμματίζεται στις 24 Σεπτέμβρη.

Κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει και σε άλλα σημεία του δήμου. Στο Πάρκο Κύπρου και Πατησίων από τη Δευτέρα 12/9, γίνονται καθημερινά συγκεντρώσεις κατοίκων ενάντια στην «ανάπλαση» του Μπακογιάννη. Τόσο τη Δευτέρα όσο και την Τρίτη, μεικτό συνεργείο του δήμου Αθήνας και της UNISON, της εταιρίας που έχει αναλάβει το έργο, βρέθηκε στην πλατεία για να ξεκινήσει τις εργασίες, αλλά αποχώρησε μετά από τις αντιδράσεις των κατοίκων.

«Οι υπηρεσίες του Δήμου Αθήνας χωρίς τους ιδιώτες έχουν την δυνατότητα να εκπονήσουν σχέδια για την συντήρηση του Πάρκου Κύπρου και Πατησίων, με διατήρηση σε λειτουργία της παιδικής χαράς, χωρίς να αφαιρούν παγκάκια, χωρίς να καρατομούν δένδρα, σεβόμενες την συμβολή των κατοίκων στην διαμόρφωση του χώρου... Το Πάρκο δεν θα υπήρχε χωρίς την δενδροφύτευση και την συντήρηση του από τους κατοίκους που έβαλαν κόπο, προσπάθεια, το υστέρημα και τον ιδρώτα τους για αυτό ανιδιοτελώς.

Τα λεφτά που χαρίζουν στην UNISON θα αρκούσαν για την πρόσληψη 700 εργαζόμενων για την στελέχωση της υπηρεσίας Πρασίνου, κάτι που αρνείται η κυβέρνηση η οποία παγώνει τις προσλήψεις και προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις… 

Καλούμε τα σωματεία εργαζόμενων του Δήμου της Αθήνας να συμπαραταχθούν με τους κατοίκους και να υπερασπίσουν το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κόσμου και όχι για τα κέρδη της UNISON» σημειώνει η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας που συμμετείχε στην κινητοποίηση των κατοίκων.

Ενάντια στην καταστροφή

Η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή σε προκήρυξη που εξέδωσε υπογραμμίζει:

«Στα Εξάρχεια, η δημοτική αρχή του Μπακογιάννη επιχειρεί να ιδιωτικοποιήσει τον λόφο του Στρέφη με τον πιο σκανδαλώδικο τρόπο: με την “ευγενική δωρεά” μιας μεγαλοεταιρείας real estate, με βεβαρυμένο παρελθόν, της PRODEA, η οποία αποσκοπεί να κερδοσκοπήσει με τις τιμές των ακινήτων, τις οποίες η “ανάπλαση” και ο εξευγενισμός θα τινάξει στον αέρα […]

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έχει βάλει στο μάτι την μοναδική πλατεία της γειτονιάς, την οποία σχεδιάζει να διαλύσει για την δημιουργία ενός σταθμού μετρό, υποτίθεται για τις ανάγκες του κόσμου (η γειτονιά εξυπηρετείται πολλαπλώς από όλων των ειδών τα ΜΜΜ, ενώ υπάρχουν μια σειρά περιοχές της Αθήνας όπου η έλλειψη μετρό τσακίζει τους κατοίκους και πολλαπλασιάζει την χρήση των ρυπογόνων ΙΧ), στην πραγματικότητα όμως για να χτυπήσει τον ριζοσπαστικό χαρακτήρα της γειτονιάς και να συμβάλει στην γενικότερη τουριστικοποίηση της περιοχής. Η δημιουργία μάλιστα του σταθμού πρόκειται να σημάνει το ξήλωμα των 70 ώριμων δέντρων, για την περιβαλλοντική αντιστάθμιση των οποίων θα απαιτηθεί η φύτευση 800 νεαρών δενδρυλλίων στην περιοχή, κάτι που προφανώς δεν πρόκειται να συμβεί, όταν οι καρατομήσεις δέντρων και το τσιμέντωμα (μέχρι και στην Ακρόπολη) αποτελούν τον κανόνα στην πόλη έχοντας λάβει διαστάσεις πανδημίας.

Πρόκειται για ένα γενικότερο μοτίβο. Μια σειρά χώροι πρασίνου στην πόλη έχουν μπει στο στόχαστρο: Ακαδημία Πλάτωνος, Λόφος Φιλοπάππου, πάρκο Κύπρου και Πατησίων, Δρακοπούλου, η περιοχή του Ελαιώνα (όπου εκδιώχνονται οι πρόσφυγες για να φτιαχτεί το φαραωνικό έργο του γηπέδου του ΠΑΟ), το Ελληνικό (όπου υπάρχουν 20-23.000 ώριμα δέντρα), και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό… Κοινό χαρακτηριστικό είναι η προσπάθεια να μπουν “επενδυτές” και να “αναβαθμιστούν” οι περιοχές προς όφελος της τουριστικής βιομηχανίας, του real estate και των διαφόρων μεγαλοεπιχειρηματιών, όλων αυτών που ορέγονται μια Αθήνα γεμάτη τουρίστες και καταναλωτές, αλλά άδεια από πραγματικούς κατοίκους, ζωντανές γειτονιές και αμφισβήτηση στους δρόμους. Το ότι στον βωμό του κέρδους θυσιάζονται δεκάδες, εκατοντάδες ή, σε μερικές περιπτώσεις (όπως πχ το Ελληνικό), και χιλιάδες δέντρα τους αφήνει αδιάφορους, την ίδια στιγμή που οι ευεργετικές ιδιότητες του αστικού πρασίνου είναι αδιαμφισβήτητες, συνολικά για την ποιότητα ζωής στην πόλη, αλλά και για την ίδια την αντιμετώπιση των πιο ακραίων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όπως το γεγονός ότι κρατάει πιο χαμηλή τη θερμοκρασία ή ότι βελτιώνει το έδαφος, αποτρέποντας τις πλημμύρες! […] 

Όλοι μαζί, κάτοικοι, τοπικά εργατικά σωματεία, σύλλογοι εκπαιδευτικών και γονέων, περιβαλλοντικές κινήσεις, μπορούμε και θα βάλουμε φρένο στα σχέδιά τους, με μαζικές κινητοποιήσεις και απεργιακή δράση! Οι εργαζόμενοι στο Μετρό και οι οικοδόμοι στο εργοτάξιο, με τα σωματεία τους, χρειάζεται να παλέψουν μαζί με τις επιτροπές κατοίκων».


Με απεργία

Σε απεργία διαρκείας έχουν κατέβει οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια της γραμμής 4 του Μετρό, που περιλαμβάνει και τα έργα κατασκευής σταθμού στην Πλατεία Εξαρχείων.

«Αρχαιολόγοι, οικοδόμοι και τοπογράφοι βρισκόμαστε σε απεργία από την 1η Σεπτέμβρη. Κανείς δεν έχει σπάσει την απεργία. Συμμετέχουν όλοι» τονίζει στην Εργατική Αλληλεγγύη ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων Δημήτρης Κουφοβασίλης. «Η Ερέτβο, η ανάδοχος εταιρία που έχει αναλάβει το πρώτο στάδιο των έργων, δεν έχει τηρήσει τη συμφωνία σε σχέση με τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας. Είναι πολύ σημαντικό ότι και οι τρεις ειδικότητες είμαστε μαζί στον αγώνα. Συνεχίζουμε την απεργία, αλλά όποια κι αν είναι η έκβαση της μάχης, αυτή η ενότητα, η εργατική αλληλεγγύη στην πράξη, θα έχει αφήσει σημαντική παρακαταθήκη. Όσον αφορά τις αντιδράσεις σχετικά με τα έργα στα Εξάρχεια, το σωματείο μας δηλώνει στο πλευρό των κατοίκων ενάντια στην καταστροφή της πλατείας και το καθεστώς αστυνομοκρατίας που έχει επιβληθεί». 

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΚΑ «προσυπογράφει και υιοθετεί την επιχειρηματολογία» της Ανοιχτής Συνέλευσης “Όχι Μετρό στα Εξάρχεια” και των καταστηματαρχών της πλατείας «και καλεί καταρχάς τη Διοίκηση του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και την Ελληνική Κυβέρνηση, να μη στραφούν με τις ενέργειές τους, για μία ακόμη φορά, ενάντια στα δίκαια αιτήματα των κατοίκων και επιχειρηματιών της περιοχής των Εξαρχείων. Επίσης, να μην υποχρεώσουν τους επί συμβάσει αρχαιολόγους να εργαστούν σε έργο το οποίο δεν χαίρει αποδοχής από την τοπική κοινωνία, ενώ πραγματοποιείται υπό καθεστώς αστυνομοκρατίας και πρακτικής κατάργησης της πλατείας Εξαρχείων όσο και της ζωής περί αυτήν».