Το ΕΣΥ παραπαίει. Στη Ξάνθη έχουμε κλειστή ΜΕΘ εδώ και έναν χρόνο και πάμε για δεύτερο. Γιατροί παραιτούνται, οι ειδικευόμενοι φορτώνονται αλλότρια καθήκοντα, οι οδηγοί των ασθενοφόρων δεν φτάνουν για να καλύψουν όλα τα περιστατικά. Για όλα αυτά και πολλά περισσότερα ήρθαμε να διαδηλώσουμε στη Θεσσαλονίκη. Είναι φανερό ότι πάνε για ιδιωτικοποίηση της Υγείας.
Ελένη Γεωργιάδου,
πρόεδρος Σωματείου Εργαζόμενων Νοσοκομείου Ξάνθης
Είναι άδικο να υπάρχουν συμβασιούχες καθαρίστριες ως και είκοσι χρόνια. Έχει να γίνει σχολική καθαρίστρια αορίστου εδώ και 17 χρόνια. Διεκδικούμε μονιμοποίηση για όλες. Δεν θέλουμε να μας χειροκροτήσουν, να αναγνωρίσουν αυτό που κάνουμε θέλουμε. Είμαστε στην πλειοψηφία γυναίκες με οικογένειες με παιδιά, πολλές μονογονεϊκές. Και παλεύουν με 250 και 330 ευρώ, πώς να ανταπεξέλθουν; Θα συνεχίσουμε ενωμένες σαν μια γροθιά.
Αγνή Μανώλη,
πρόεδρος σχολικών καθαριστριών Νομού Ημαθίας
Είμαστε σήμερα εδώ εργαζόμενοι στο Βοήθεια στο Σπίτι από διάφορες περιοχές της χώρας. Η φροντίδα που προσφέρουμε είναι κύρια σε ηλικιωμένους και ΑμΕΑ, αλλά και σε όλα τα πεδία. Στην οικονομική κρίση αναλάβαμε διανομή συσσιτίων, κοινωνικά παντοπωλεία, κάθε βοήθεια των τοπικών δήμων προς τους ευάλωτους πολίτες. Στην υγειονομική κρίση στηρίξαμε ξανά όλους τους πολίτες, πηγαίνοντάς τους τρόφιμα, φάρμακα κλπ την περίοδο της γενικής καραντίνας. Τώρα έχουμε μια άλλη πρόκληση, τη φτώχεια και την επισιτιστική κρίση. Εμείς και πάλι θα την αντιμετωπίσουμε.
Γιάννης Αθανασίου,
μέλος Πανελλαδικού Συντονιστικού Βοήθεια στο Σπίτι
Τέλος Σεπτέμβρη λήγει η σύμβασή μας, δεν ξέρουμε τι θα γίνει, μας έχουν συνέχεια με τρίμηνες παρατάσεις. Δίνουμε αγώνα όλοι οι συνάδελφοι στη φύλαξη και όλοι οι συμβασιούχοι στους υπόλοιπους τομείς καθημερινά για να λειτουργεί το νοσοκομείο σωστά για το καλό των ασθενών. Διεκδικούμε μονιμότητα, το αξίζουμε, θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις.
Θεοδοσία Λαφιά,
συμβασιούχος φύλαξης, Νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου
Ήρθαμε να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα: Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών που προσλήφτηκαν επί πανδημίας και έβαλαν πλάτη για την αντιμετώπισή της. Λεφτά για την Υγεία και μαζικούς διορισμούς, διότι τα νοσοκομεία έχουν πάρα πολλές ελλείψεις σε έμψυχο και άψυχο υλικό. Άρση των αναστολών και επιστροφή των συναδέλφων που λείπουν από τα νοσοκομεία. Αυξήσεις στους μισθούς γιατί η επιβίωση είναι πολύ δύσκολη. Είμαι στη βραχεία παθολογική κόβιντ, μία κλινική που από την αρχή της πανδημίας είναι κόβιντ χωρίς εναλλαγή προσωπικού, χωρίς οφειλόμενα ρεπό, με μεγάλη κούραση του προσωπικού που δεν γίνεται κατανοητή από τη Διοίκηση. Σήμερα είναι ένα πρώτο βήμα και θα συνεχίσουμε.
Μαρία Μανωλά,
βοηθός θαλάμου, ΓΝΑ Γεννηματάς
Διαδηλώνουμε για να ανατρέψουμε την κυβέρνησης της ακρίβειας, της φτώχειας, της ανεργίας, της πολεμοκαπηλείας, της αρχαιοκαπηλείας, της παιδοφιλίας, των βιαστών. Οι τελωνειακοί έχουμε δώσει μάχη ενάντια στην αξιολόγηση και συνεχίζουμε για αυξήσεις στους μισθούς. Σήμερα υπάρχει συμμετοχή, παλμός, ενθουσιασμός, πολλά σωματεία και κόσμος με τα πανό του από όλη τη χώρα. Θέλουμε περισσότερα και διεκδικούμε από τα συνδικάτα μας τη συνέχεια.
Δήμητρα Παπαδοπούλου,
τελωνειακός υπάλληλος, ΕΛΥΤ Θεσσαλονίκης
Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ ήμασταν επί οκτώ μήνες σε απεργιακές κινητοποιήσεις για νέα ΣΣΕ που δεν είχαμε εδώ και δυο χρόνια. Αποδείξαμε ότι με αγώνα μπορούμε να κερδίζουμε. Τώρα συνεχίζουμε για να διασφαλίσουμε ότι ο ΟΑΣΘ θα είναι δημόσιος, ότι θα σταματήσει να περνάει στα χέρια ιδιωτών όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια. Όπως γνωρίζετε επίσημα η λειτουργία του παύει στις 31/12. Οι συγκοινωνίες είναι πολύτιμο κοινωνικό αγαθό. Ο ΟΑΣΘ πρέπει να είναι δημόσιος και να βελτιωθούν οι υπηρεσίες του στους επιβάτες.
Γιάννης Δήμκας,
πρόεδρος Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΘ
Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Κομοτηνής έχουμε έναν λόγο παραπάνω να είμαστε σήμερα εδώ και αυτός είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα σε μια νύχτα ιδιωτικοποίησε το νοσοκομείο μας, αλλάζοντας το καθεστώς λειτουργίας του. Διεκδικούμε προσλήψεις γιατί εδώ και χρόνια δεν έχει γίνει ούτε μία. Διεκδικούμε ένταξη στα ΒΑΕ, διότι χάσαμε 50 συναδέλφους στον κόβιντ και δεν έχουμε ΒΑΕ. Διεκδικούμε μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων που χρόνια τώρα είναι στον αέρα και στο καμίνι της πανδημίας έβαλαν πλάτη.
Αλέξανδρος Σπανός,
αντιπρόεδρος Σωματείου Εργαζόμενων Νοσοκομείου Κομοτηνής
Προσληφθήκαμε το 2017 με συμβάσεις και το μέλλον μας είναι αβέβαιο. Είμαστε πανελλαδικά 1000 περίπου νοσηλευτές, γιατροί πολλών ειδικοτήτων, κοινωνικοί λειτουργοί, επισκέπτες υγείας, όλοι συμβασιούχοι. Ζητάμε μονιμότητα και να ενισχυθούν με προσωπικό οι δομές, γιατί βοηθούν τα νοσοκομεία. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας επιδεικνύοντας το καθημερινό μας έργο και ως σωματεία με κινητοποιήσεις για να δικαιωθεί όλο το προσωπικό.
Νίκος Πατηνέας,
πρόεδρος Σωματείου Εργαζόμενων ΤΟΜΥ 3ης και 4ης ΥΠΕ
10/9, Πανελλαδική συμμετοχή στο Πανεργατικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ Φωτό: Έφη Γεωργακοπούλου
9/9, Πανυγειονομική απεργιακή διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Φωτό: Μάνος Νικολάου
Πανεργατικά
Πανεργατική αντικυβερνητική έκρηξη ήταν το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη. Πολλές χιλιάδες διαδηλωτών/τριών από κάθε γωνιά της χώρας πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης και πολιόρκησαν τον Μητσοτάκη την ώρα της ομιλίας του στη ΔΕΘ.
Η απαίτηση να φύγει η κυβέρνηση της ακρίβειας, του πολέμου, των υποκλοπών, του ρατσισμού και του σεξισμού ήταν διάχυτη σε όλη την πορεία των συνδικάτων που ξεκίνησε από το Άγαλμα Βενιζέλου και κατέληξε στη ΧΑΝΘ. Ήταν η μαζικότερη κινητοποίηση στη ΔΕΘ τα τελευταία χρόνια, δείγμα της μεγάλης οργής που επικρατεί στην εργατική τάξη και τη νεολαία.
Αμέτρητα ήταν τα πανό Ομοσπονδιών και Σωματείων από κάθε χώρο του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Εργαζόμενοι/ες σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, λιμάνια και ναυπηγεία, εκπαιδευτικοί, νοσοκομειακοί, εργαζόμενοι σε δήμους, ασφαλιστικά ταμεία και υπουργεία, σχολικές καθαρίστριες με μαζικότατα μπλοκ, κυριολεκτικά όλα τα κομμάτια της εργατικής τάξης έδωσαν το παρών.
Το κλίμα καθόρισαν με τη μαχητικότητα και τον παλμό τους οι εργάτες των Πετρελαίων και των Λιπασμάτων Καβάλας, που γέμισαν τέσσερα λεωφορεία. «Η παρουσία μας τονίζει ότι ήρθε η ώρα της ανατροπής της άθλιας κυβερνητικής πολιτικής», μας είπε ο Νίκος Βογιατζίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας. «Ήρθε η ώρα οι εργαζόμενοι να ενώσουμε τη φωνή μας απέναντι στο αντεργατικό νομοσχέδιο του αποτυχημένου υπουργού Εργασίας Χατζηδάκη. Το μήνυμά μας προς όλους τους εργαζόμενους είναι ότι δεν πρέπει να τα παρατάνε. Εμείς καταφέραμε να ακυρωθούν οι πρώτες ομαδικές απολύσεις, είμαστε υπερήφανοι για αυτή τη νίκη και θέλουμε να είναι πρόδρομος για τους συναδέλφους στα Πετρέλαια, τη Λάρκο, τη Μαλαματίνα, σε κάθε γωνιά της χώρας».
«Εκφράζουμε ενωμένοι την αντίθεσή μας στις πολιτικές της κυβέρνησης και τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, δείγματα του οποίου είδαμε και στην επιχείρησή μας με την ποινικοποίηση του συνδικαλισμού, των απεργιών, τη δίωξη εργαζομένων, τις απολύσεις του 95% του προσωπικού», μας είπε ο Στέργιος Τσάγκας, γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στην Καβάλα Oil «Το Βαρέλι». «Μπορεί η επιχείρηση να ισχυριζόταν πως μόλις διώξει τους “τραμπούκους” εργαζόμενους όπως μας χαρακτήριζε θα ξεκινήσει αμέσως τη λειτουργία, αλλά έντεκα μήνες μετά ούτε σταγόνα πετρέλαιο δεν έχει βγάλει. Διεκδικούμε να επιστρέψουμε όλοι στην εργασία μας με αξιοπρέπεια και με ασφάλεια για μας και την τοπική κοινωνία. Ο αγώνας κλιμακώνεται σε όλη τη χώρα, καθώς πολλές επιχειρήσεις ακολουθούν το ίδιο μοντέλο επίθεσης. Η ενότητα και η αλληλεγγύη θα οδηγήσουν στην ανατροπή».
Όλοι οι χώροι και κλάδοι ανέδειξαν τις διεκδικήσεις τους για αυξήσεις και ΣΣΕ, για προσλήψεις και μονιμοποιήσεις, ενάντια στις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. «Οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ διαμαρτύρονται σήμερα, γιατί αυτή τη στιγμή συμβαίνει μια θεσμική εκτροπή σε επίπεδο πολιτεύματος», μας είπε ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων ΕΥΑΘ. «Η κυβέρνηση με τροπολογία που έφερε τον Ιούλιο σε ένα άσχετο νομοσχέδιο ακυρώνει απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που ορίζει ότι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ πρέπει να βγουν από το Υπερταμείο και να επιστρέψουν οι μετοχές τους στο ελληνικό δημόσιο.
Το νερό δεν είναι εμπόρευμα
Η κυβέρνηση θεωρεί το νερό εμπόρευμα και πηγή κέρδους για τους μετόχους του Υπερταμείου και της τρόικα, με το κόστος να περνάει στους πολίτες. Είμαστε σε τριήμερο κινητοποιήσεων, την Πέμπτη κάναμε παρέμβαση στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, την Παρασκευή αποτρέψαμε επίσκεψη της διοίκησης του Υπερταμείου στο βιολογικό σταθμό και σήμερα είμαστε στο πανεργατικό συλλαλητήριο. Έχουμε αποτρέψει δυο φορές την άμεση ιδιωτικοποίηση, τώρα αγωνιζόμαστε να αποτρέψουμε και την έμμεση. Καλούμε όλους τους πολίτες να σταθούν δίπλα μας».
Εντυπωσιακές ήταν οι παρουσίες τοπικών Εργατικών Κέντρων και Νομαρχιακών Τμημάτων της ΑΔΕΔΥ από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη, καθώς και φοιτητικών συλλόγων από δεκάδες σχολές πανελλαδικά. «Τρία λεωφορεία ναύλωσε από τα Γιάννενα το τοπικό τμήμα της ΑΔΕΔΥ», μας είπε η Λουίζα Γκίκα, γιατρός, μέλος ΔΣ της ΕΙΝΗ. «Ταξιδέψαμε από το Βόλο με το λεωφορείο της τοπικής ΑΔΕΔΥ που ήταν γεμάτο, ενώ όπως μάθαμε και το Εργατικό Κέντρο ανέβασε μεγάλη αντιπροσωπεία», μας είπε ο Αλέξανδρος Μπακούσης, φοιτητής Ιστορίας-Αρχαιολογίας-Ανθρωπολογίας. «Η σημερινή διαδήλωση δίνει ώθηση και στο φοιτητικό κίνημα να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και όλες τις επιθέσεις της Κεραμέως, για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης», συμπλήρωσε.
Μαζί βάδισαν συνταξιούχοι και μια σειρά φορείς και συλλογικότητες. «Οι τρίτεκνοι όπως όλες οι ομάδες των εργαζομένων αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβληματα και διεκδικούμε μέτρα για την ακρίβεια, την ανεργία, την ενίσχυση των κοινωνικών δομών, όπως και της Παιδείας και της Υγείας», μας είπε ο Δημήτρης Κοντός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τριτέκνων Οικογενειών Ελλάδας. «Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Για στήριξη όλων των εργαζόμενων και των οικογενειών τους, όχι με τα διάφορα pass, αλλά με μείωση των τιμών στην ενέργεια και το κόστος ζωής και προφανώς με την αύξηση των μισθών».
Ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης με τα συνθήματα και την παρουσία του έδωσε το στίγμα της απεργιακής συνέχειας, ενώ οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος συνάντησαν μαζική ανταπόκριση με την “Εργατική Αλληλεγγύη” και το περιοδικό “Σοσιαλισμός από τα κάτω” που οργανώνουν τη μάχη ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και ολόκληρο το σύστημα που υπηρετεί.
«Η μαζικότητα και η αγωνιστικότητα των εργαζομένων αναγκάζει τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ να ανακοινώνουν πανεργατική πανελλαδική απεργία ενάντια στην ακρίβεια το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη», αναφέρει ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης σε ανακοίνωσή του μετά το αγωνιστικό διήμερο. «Μπροστά μας έχουμε να οργανώσουμε ένα καυτό απεργιακό φθινόπωρο και η φετινή ΔΕΘ μας δίνει την αισιοδοξία ότι μπορούμε να τσακίσουμε την μισητή αυτή κυβέρνηση και να ανοίξουμε το δρόμο για την δική μας εργατική εναλλακτική», συνεχίζει, αναδεικνύοντας τα επόμενα απεργιακά ραντεβού: 16 Σεπτέμβρη, 24ωρη απεργία σε τουρισμό επισιτισμό στην Αττική. 20 Οκτωβρίου, 24ωρη απεργία στην υγεία. Αρχές Νοέμβρη, 24ωρη πανεργατικη απεργία.
Στα νοσοκομεία
Με απεργία και διαδήλωση των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη. Ήταν μια δυναμική κινητοποίηση με πλήθος υγειονομικών να εκφράζει την οργή του για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την πολιτική διάλυσης του ΕΣΥ που ακολουθεί.
Το Συντονιστικό Νοσοκομείων βρέθηκε στο κέντρο της διαδήλωσης. Στην αποστολή του από την Αθήνα συμμετείχαν τα Σωματεία Eργαζόμενων του Άγιου Σάββα, του ΓΝΑ Γεννηματάς, του Αγία Όλγα και του Έλενα Βενιζέλου που διαδήλωσαν με τα πανό τους, καθώς και εργαζόμενοι από μια σειρά ακόμα νοσοκομεία, όπως το Δαφνί, το Αττικό, το Σωτηρία, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το ΚΥ Λεωνιδείου.
Οι απεργοί ξεκίνησαν από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και μετά από μια μεγάλη πορεία, κατά τη διάρκεια της οποίας προστίθονταν περισσότερα σωματεία εργαζόμενων, κατέληξαν στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.
Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είχαν μαζική παρουσία. «Οι ελλείψεις στο ΑΧΕΠΑ είναι πολλές», μας είπε η Ελένη Μπακιρλή, μέλος ΔΣ του Σωματείου. «Οι αναστολές εργασίας ανοίγουν το δρόμο για την άρση της μονιμότητας και όσα έρχονται με το “νέο ΕΣΥ”. Θέλουν νοσοκομεία επιχειρήσεις, με φτηνό εργατικό δυναμικό, με εργολάβους. Σαν υγειονομικοί δεν ξεχωρίζουμε τη θέση μας από όλους τους εργαζόμενους. Κι εμείς ζούμε την ακρίβεια, την ανασφάλεια, τις επιθέσεις στην Παιδεία κλπ. Ο πρόσφατος θάνατος του νοσηλευτή στο ΑΧΕΠΑ δείχνει τι σημαίνει η εντατικοποίηση στη δουλειά μας. Πρέπει να οργανωθούμε και να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας».
Ελλείψεις
«Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία είναι τραγικές και θα διογκωθούν με τις απολύσεις εργαζόμενων με ελαστικές μορφές εργασίας αλλά και τις συνταξιοδοτήσεις», μας είπε ο Στέφανος Χατζηλιάδης, πρόεδρος του Σωματείου στον Άγιο Δημήτριο. «Θα φτάσουμε να κλείνουν ολόκληρα τμήματα. Στον Άγιο Δημήτριο πέρα από τις ελλείψεις που είναι τεράστιες, πρόσφατα είχαμε μια νεροποντή με σοβάδες να πέφτουν δίπλα στους ασθενείς. Καμιά συντήρηση γιατί δεν υπάρχει πια τεχνικό προσωπικό, για να φέρουν τους εργολάβους».
«Τα προβλήματα στο ΕΣΥ συνεχίζονται και εντείνονται. Το Θεαγένειο, το μοναδικό αντικαρκινικό στη Βόρεια Ελλάδα, δεν έχει ενισχυθεί καθόλου», μας είπε ο Βασίλης Μουρατίδης, πρόεδρος του Σωματείου. «Καλύπτουμε μεγάλο όγκο περιστατικών, οι εργαζόμενοι είναι στα όριά τους, πολλοί συνταξιοδοτούνται γιατί δεν αντέχουν τις συνθήκες. Είμαστε με ελάχιστη χρηματοδότηση».
«Όλος ο λαός έχει καταλάβει τη σημασία του ΕΣΥ, αλλά όλες οι ενέργειες της κυβέρνησης είναι στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησής του», μας είπε ο Χρήστος Τζελέπης, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. «Στο Ιπποκράτειο έχουμε πάνω από 30% ελλείψεις σε προσωπικό. Και βέβαια ούτε ΒΑΕ, ούτε μονιμοποιήσεις, μόνο αναστολές και εργολάβους. Αύριο η πορεία θα έχει ψηλά και το αίτημα για αυξήσεις των μισθών που στο δημόσιο έχουν μειωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια πάνω από 40%».
Ακολουθούσαν τα Σωματεία της Αθήνας αλλά και όλης της χώρας, από την Ξάνθη μέχρι την Κρήτη. «Ήρθαμε από το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου για να διαμαρτυρηθούμε για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία», μας είπε ο Γιώργος Μανουσάκης, πρόεδρος του Σωματείου. «Η κυβέρνηση τα οδηγεί στη διάλυση με την υποχρηματοδότηση, τις αναστολές, τις ελλείψεις προσωπικού και τώρα με το νέο καθηκοντολόγιο των νοσηλευτών».
Σε κλιμάκωση με νέα πανυγειονομική απεργία στις αρχές Οκτώβρη κάλεσε η Αργυρή Ερωτοκρίτου, από το ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων στο ΓΝΑ Γεννηματάς, στο χαιρετισμό της στο τέλος της διαδήλωσης, ενημερώνοντας ότι αυτή θα είναι η πρόταση του Συντονιστικού Νοσοκομείων στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ που θα ακολουθούσε. Το ΓΣ της Ομοσπονδίας κατέληξε σε απόφαση για νέα απεργία στις 20 Οκτώβρη.