Εργατικό κίνημα
ΜΜΕ: Στην πάλη για ΣΣΕ

Πρωτομαγιά 2022. Φωτό: Αρχείο Εργατική Αλληλεγγύη

Εκδήλωση για τη διεκδίκηση ΣΣΕ και για όλες τις μάχες των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, ετοιμάζει τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη η «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή». Είναι η πρώτη μιας σειράς πρωτοβουλιών που παίρνει το σχήμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στα ΜΜΕ, με στόχο το ξεδίπλωμα και την κλιμάκωση των αγώνων στον κλάδο.

Τα μέλη του σχήματος και των Financial Crimes που συμμετέχουν σε αυτό, δίνουν μάχη, μαζί με συναδέλφους και συναδέλφισσές τους σε πολλά τηλεοπτικά, έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα στα οποία εργάζονται, για να οργανωθεί η αντίσταση στις επιθέσεις κυβέρνησης και μιντιαρχών. Οι μισθοί πείνας, τα βάναυσα ωράρια, οι απλήρωτες Κυριακές και υπερωρίες, η ανασφάλιστη εργασία κυριαρχούν στα περισσότερα ιδιωτικά Μέσα, ελλείψει ΣΣΕ πάνω από μια δεκαετία.

Η ΣΣΕ που υπέγραψαν οι δημοσιογραφικές Ενώσεις για την ΕΡΤ και τα άλλα δημόσια Μέσα μέσα στο καλοκαίρι, με κουπόνια και τροφεία αντί για αυξήσεις, έδειξε τις κυβερνητικές και εργοδοτικές προθέσεις. Το ίδιο και η νομοθετική απόπειρα για εκ νέου κατάργηση θέσεων εργασίας στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς που ήρθε στην επιφάνεια αρχές Σεπτέμβρη.

Το σκηνικό συμπληρώνει το γνωστό καθεστώς λογοκρισίας, διώξεων δημοσιογράφων και ελέγχου της ενημέρωσης σε όλα τα Μέσα, αυτό που έχει ήδη οδηγήσει τη χώρα στα τάρταρα της ελευθεροτυπίας διεθνώς. Και σε αυτό το μέτωπο, όμως, η κυβέρνηση ξαναχτυπά με νέο νομοσχέδιο (σε αυτό περιλαμβάνεται κι η μείωση των θέσεων εργασίας στα κανάλια) που στήνει έναν ακόμα επίσημο λογοκριτικό μηχανισμό.

Αναβρασμός

Απέναντι σε όλα αυτά, μέσα στους χώρους επικρατεί αναβρασμός. Αυτός οδήγησε όλες τις Ενώσεις των ΜΜΕ στην 24ωρη απεργία στα ιδιωτικά κανάλια στις 6 Σεπτέμβρη ενάντια στη νέα επίθεση στις θέσεις εργασίας. Παρά την επιτυχία της όμως, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ, οι ίδιες που υπέγραψαν και την πολύ πίσω από τις ανάγκες ΣΣΕ στα δημόσια ΜΜΕ, αρνήθηκαν να δώσουν συνέχεια. Άφησαν μόνους τους τους τεχνικούς των τηλεοπτικών σταθμών, μετά από μια απλή «προφορική» κυβερνητική δέσμευση ότι από την επίθεση θα εξαιρεθούν οι δημοσιογράφοι (!). Η απεργία που κήρυξε η ΕΤΙΤΑ για την Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη, προσπαθώντας να δώσει συνέχεια στον αγώνα, δέχτηκε αμέσως την επίθεση των εργοδοτών και βγήκε παράνομη.

Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν ότι οι δημοσιογράφοι θα έχουν να δώσουν σκληρή κόντρα και με τις συνδικαλιστικές τους ηγεσίες, για να τις αναγκάσουν να κινηθούν απεργιακά. Η οργάνωση μέσα στους χώρους δουλειάς, με συνελεύσεις και συζητήσεις των εργαζόμενων όλων των ειδικοτήτων και σχέσεων εργασίας μαζί, είναι κρίσιμη για να ανοίξει η απεργιακή προοπτική, η μόνη που μπορεί να κερδήσει αξιοπρεπή ΣΣΕ στα ιδιωτικά Μέσα, να ανατρέψει το νέο νομοσχέδιο λογοκρισίας και μείωσης των θέσεων εργασίας, να διεκδικήσει ότι και η ΣΣΕ των δημοσιογράφων στα δημόσια Μέσα θα αναθεωρηθεί με πραγματικές αυξήσεις και όχι δωροκάρτες. Η εκδήλωση της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή αυτή τη μάχη έχει στο κέντρο της.

«Επιμένουμε και συνεχίζουμε στη διεκδίκηση για την υπογραφή ενιαίας ΣΣΕ σε όλα τα ΜΜΕ χωρίς εξαιρέσεις, σε αυξήσεις στους μισθούς, που θα αναπροσαρμόζονται, ώστε να υπερκαλύπτουν τον πληθωρισμό, καθώς και την επιστροφή των 13ου -14ου μισθών στα δημόσια ΜΜΕ», ανέφερε σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στην ΕΣΠΗΤ. «Είναι μάχη που μπορεί να κερδηθεί απεργιακά, κάτι που τρέμουν κυβέρνηση και εργοδότες. Δίπλα και σε συντονισμό με όλο το εργατικό κίνημα που πολιόρκησε μαζικά φέτος τον Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και ανοίγει το δρόμο της απεργιακής κλιμάκωσης».