Εργατικό κίνημα
Επισιτισμός-Τουρισμός: Οργανώνουμε τη συνέχεια

16/9, Απεργιακή κινητοποίηση ξενοδοχοϋπάλληλων. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Με κεντρικό αίτημα την υπογραφή τοπικής Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις πραγματοποιήθηκε στις 16/9 η απεργιακή κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Αττικής. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι και από τον κλάδο του επισιτισμού, αλλά και διανομείς της Rocket που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους που χάθηκαν με την αναστολή της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, όπου έγιναν χαιρετισμοί συνδικαλιστών από διάφορα ξενοδοχεία που δίνουν μάχη και ενάντια στις απολύσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στο Τιτάνια, στο Χίλτον (απολύθηκαν δύο συνδικαλιστές του ΔΣ του Συνδικάτου), στο Λαγονήσι και αλλού. Το αντικαπιταλιστικό δίκτυο εργαζόμενων στον Επισιτισμό-Τουρισμό “Καμαριέρα” στην παρέμβασή του στους απεργούς της συγκέντρωσης κάλεσε σε κλιμάκωση με νέα απεργία σε όλον τον κλάδο -όχι μόνο στα ξενοδοχεία αλλά και στον Επισιτισμό- και σύνδεση με τα κινήματα στις γειτονιές που παλεύουν ενάντια στα σχέδια “ανάπλασης” για να χαρίσουν τις γειτονιές και τις πλατείες στα αρπακτικά του Τουρισμού.

Πολύ μαζική ήταν η συμμετοχή στην απεργία των εργαζόμενων του Τιτάνια, με τις καμαριέρες μπροστά. Συνεχίζουν εδώ και μήνες την κόντρα με την εργοδοσία του ξενοδοχείου ενάντια στις απολύσεις που έχουν γίνει, την εντατικοποίηση, αλλά και για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους μπροστά στην ανακοινωμένη ανακαίνιση του ξενοδοχείου. Μετά την κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στο Τιτάνια πραγματοποίησαν συνέλευση για την οργάνωση της απεργίας που έχουν αποφασίσει για την Τετάρτη 21/9. Από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης 20/9, η εργοδοσία του Τιτάνια σέρνει στα δικαστήρια τους εργαζόμενους για να βγάλει παράνομη την απεργία.

«Έχουμε αποφασίσει να κάνουμε 24ωρη απεργία στο Τιτάνια στις 21/9, καθώς εκείνες τις ημέρες το ξενοδοχείο θα είναι γεμάτο γιατί μία αεροπορική εταιρία θα κάνει το συνέδριό της», δήλωσε στην ΕΑ η Νάνσυ, καμαριέρα του Τιτάνια. «Έτσι πιστεύουμε ότι θα τους δώσουμε να καταλάβουν τη δύναμή μας και να μας κατοχυρώσουν. Και σήμερα η απεργία στο ξενοδοχείο μας είχε μεγάλη συμμετοχή. Η διεύθυνση ακόμα δεν μας έχει δώσει τίποτα σαν απάντηση στα αιτήματά μας. Να μας εγγυηθούν ότι δεν θα ξυπνήσουμε μια μέρα και θα βρεθούμε χωρίς δουλειά».

Διαβίωση

«Ένας νέος που θέλει να σπουδάσει ή γενικότερα να θέλει να κάνει κάτι άλλο στη ζωή του δύσκολα μπορεί να το κάνει αν δουλεύει σε μαγαζί στον επισιτισμό», επισήμανε η Μαρίτσα Παππά, εργαζόμενη στον επισιτισμό και μέλος της “Καμαριέρα”. «Ίσα ίσα καταστρέφεις και το σώμα σου. Όταν δουλεύεις έξι ή και εφτά ημέρες την εβδομάδα, δεν προλαβαίνεις να καθαρίσεις ούτε το σπίτι σου, πόσο μάλλον να συνδυάσεις και διασκέδαση. Όλοι αυτοί οι μαθητές που αποκλείστηκαν από τη δωρεάν εκπαίδευση, μόνο με την οικονομική στήριξη μιας οικογένειας που μπορεί να διαθέσει λεφτά, μπορούν να πάνε στην ιδιωτική εκπαίδευση. Σήμερα μια δουλειά μερικής απασχόλησης δεν μπορεί να σου εξασφαλίσει τα δίδακτρα, πόσο μάλλον και τη διαβίωση ταυτόχρονα, όταν το σουβλάκι έχει πάει τρία ευρώ και τα ενοίκια στα ύψη. 

Ο κλάδος του Τουρισμού και του Επισιτισμού έβγαλε τρελά κέρδη μέσα στο καλοκαίρι και την ίδια ώρα δεν υπήρχε κόσμος να δουλέψει λόγω των απαράδεκτων συνθηκών. Πρέπει να παλέψουμε για 5ήμερο 8ωρο και αυξήσεις, για να μπορούμε να ζούμε αξιοπρεπώς από τον μισθό μας. Το ζητούμενο είναι να συσπειρωθούμε όλοι και όλες, να φτιάξουμε απεργιακές επιτροπές στους χώρους μας, μικρούς και μεγάλους, και να πάμε σε μια μεγάλη απεργία που να συμμετέχουν ξενοδοχοϋπάλληλοι, σερβιτόροι, ψήστες, διανομείς, οι πάντες».

Το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού Ν. Αττικής καλεί σε σύσκεψη τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στις 7μμ στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, Ομόνοια 7ος όροφος) για την οργάνωση δράσεων το επόμενο διάστημα, ενώ καλεί και στην πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη.