Εργατικό κίνημα
Νοσοκομείο Αγία Σοφία: Κινητοποίηση εργαζομένων 20/9

20/9, Παίδων Αγία Σοφία. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Οργισμένη κινητοποίηση για τις τραγικές ελλείψεις του νοσοκομείου πραγματοποίησαν την Τρίτη 20/9 εργαζόμενοι/ες του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία. Με το πανό της 5μελούς επιτροπής των γιατρών βρέθηκαν στην πύλη δεκάδες γιατροί, νοσηλευτές/τριες και υπόλοιπο προσωπικό. Μαζί τους βρέθηκαν και εργαζόμενοι από το διπλανό νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού. 

Στη συνέλευση που έγινε αμέσως μετά τη συγκέντρωση πήραν απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση την Τετάρτη 28/9 στο Υπουργείο Υγείας. Έκτακτο ΔΣ όρισε το Σωματείο Εργαζομένων του Αγλαΐα Κυριακού για να πάρει και αυτό απόφαση συμμετοχής στις 28/9.

“Δεν μπορεί πια να δουλέψει το νοσοκομείο με τόσες ελλείψεις σε όλα τα τμήματα. Άμεσες προσλήψεις τώρα. Έπρεπε να έχουμε 17 αναισθησιολόγους κι έχουμε μόνο 9”, υπογράμμισε η Σοφία Λουκοπούλου, διευθύντρια παιδοκαρδιολόγος, μέλος της 5μελούς της ΕΙΝΑΠ. “Το αιμοδυναμικό εργαστήριο του Αγία Σοφία είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και κινδυνεύει να κλείσει”.

“Αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνο τα εντελώς απαραίτητα έκτακτα χειρουργεία για λόγους ασφάλειας και αδυναμίας να λειτουργήσουν τα τακτικά χειρουργεία”, είπε η Αγγελική Κρικρή, παιδοχειρουργός στο νοσοκομείο και μέλος της 5μελούς της ΕΙΝΑΠ. “Υπάρχουν παιδιά που περιμένουν να χειρουργηθούν με προβλήματα καρδιοπάθειας και άλλα σοβαρά νοσήματα. Τα νεογνά δεν χειρουργούνται στην ώρα τους με αποτέλεσμα να μένουν μέσα στις μοναδες περιμένοντας. Σήμερα το μικροβιολογικό έβγαλε ανακοίνωση ότι θα λειτουργούν μόνο τα επείγοντα τη μέρα της εφημερίας. Επίσης, ζητάμε να επιστρέψουν όλοι οι συνάδελφοι που είναι σε αναστολή”.

Ασφάλεια

“Τα τακτικά χειρουργεία έχουν πέσει σε αριθμό στο ένα τέταρτο σε σύγκριση με την περίοδο πριν τα μνημόνια”, δήλωσε η Ελεάννα Γαρίνη, αναισθησιολόγος. “Τότε οι αναισθησιολόγοι ήταν 24. Τώρα εφημερεύουμε μέρα παρά μέρα, κάνουμε πάρα πολλά πόστα και δεν θέλουμε να θυσιάσουμε την ασφάλεια για να βγαίνουν περισσότερα περιστατικά. Αυτή τη στιγμή η λίστα είναι πάνω από 2.800 παιδιά που περιμένουν να χειρουργηθούν. Υπάρχει έλλειψη αναισθησιολόγων στο δημόσιο. Τώρα όλη η Βόρεια Ελλάδα δεν έχει αναισθησιολόγο να εφημερεύσει. Θα πάνε στο εξωτερικό ή στα ιδιωτικά που οι συνθήκες και οι απολαβές είναι καλύτερες”.

“Από 1η Οκτώβρη δεν θα υπάρχει μικροβιολόγος σε κλειστή εφημερία του νοσοκομείου”, τόνισε η Σοφία Ζώρζη, παιδίατρος. “Συνειδητά τόσα χρόνια δεν έχουν προκηρύξει μόνιμες θέσεις. Υπάρχει επικουρικό προσωπικό που δεν το μονιμοποιούν, αλλά ούτε αυτό επαρκεί. Δουλεύουμε όλοι με χρωστούμενες άδειες και ρεπό, συνεχόμενες βάρδιες εις βάρος και της δικής μας υγείας και προσωπικής ζωής. Καλούμε όλους τους γονείς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο πλάι μας. Εμείς θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις”.