Εργατικό κίνημα
Πανυγειονομική απεργία 20/10

«Να τσακίσουμε την κυβέρνηση του θανάτου, της ακρίβειας, των ιδιωτικοποιήσεων και των υποκλοπών». Με αυτό το πρόταγμα το Συντονιστικό Νοσοκομείων καλεί σε μαζική συμμετοχή στη πανελλαδική πανυγειονομική απεργία της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ την Πέμπτη 20 Οκτώβρη. Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει με συγκέντρωση στην Πλατεία Μαβίλης στις 8.30πμ και θα συνεχίσει με πορεία στο Υπουργείο Υγείας.

Το Συντονιστικό Νοσοκομείων κυκλοφορεί υλικά, αφίσα και προκήρυξη, για την οργάνωση της απεργίας. Όπως αναφέρει στην προκήρυξη: «Ήρθε η ώρα της συνολίκευσης του αγώνα, της ενότητας μαζικά στην απεργιακή δράση. Η απεργία στις 20 του Οκτώβρη να γίνει η μεγαλύτερη απεργία της Υγείας για να κερδίσουμε το βασικό μας αίτημα. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αυξήσεις στους μισθούς μας. 

Χρειάζεται άμεσα οργάνωση και προσανατολισμός ότι μπορούμε να ξεσηκώσουμε κάθε τμήμα, κάθε όροφο, κάθε νοσοκομείο.

• Απαιτούμε από τα σωματεία μας μαζικές γενικές συνελεύσεις όπου εκεί δημοκρατικά αποφασίζουμε για το προσωπικό ασφαλείας και παίρνουμε πρωτοβουλίες οργάνωσης των συναδέλφων. 

• Προχωράμε σε ανοιχτές εκδηλώσεις - συζητήσεις για να δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε για την αντίσταση αλλά και πιο ΕΣΥ θέλουμε.

• Προχωράμε παντού σε συγκρότηση απεργιακών επιτροπών αγώνα, αναλαμβάνουμε τμήμα το τμήμα την ενημέρωση του προσωπικού. 

Δεν θα τους αφήσουμε να ξηλώσουν το ΕΣΥ. Η κυβέρνηση είναι με την πλάτη στον τοίχο. Από τις υποκλοπές, το χτύπημα στα δημοκρατικά δικαιώματα μέχρι το όργιο της καταστολής στα πανεπιστήμια δείχνει την αδυναμία της και καθόλου την δύναμή της. Είναι υπεύθυνη για την ακρίβεια, κάνει πλάτες στα αφεντικά, υπόσχεται ψίχουλα τύπου fuel pass, χώνεται μέχρι τη μύτη στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, σπαταλάει δισ. σε Ραφάλ και φρεγάτες, υψώνει εθνικιστικές κορώνες στο Αιγαίο και δεν πείθει κανέναν. Μπορούμε να τους τσακίσουμε». 


Δαφνί

Μαζική ήταν η γενική συνέλευση στο ΨΝΑ Δαφνί στις 14/9 με συμμετοχή από όλες τις ειδικότητες -γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, διοικητικοί. Από τη μεριά του ΔΣ του σωματείου άνοιξαν κυρίως δύο ζητήματα. Πρώτον, ότι οι κλινικές έχουν γονατίσει από τον αριθμό των εισαγωγών γι' αυτό μπαίνει το αίτημα να υπάρχει πλαφόν για το πόσες νοσηλείες μπορούν να γίνονται ανά τμήμα. Σε επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ θα αποφασιστούν οι κινητοποιήσεις γι' αυτό. Και δεύτερον, συζητήθηκε έντονα το καθηκοντολόγιο των νοσηλευτών.

Αυτό που έλειπε ήταν η εισήγηση από το ΔΣ του σωματείου για τη συμμετοχή στην πανυγειονομική πανελλαδική απεργία στις 20 Οκτώβρη. Το βάλαμε σαν ζήτημα στη συνέλευση από τη μεριά του Συντονιστικού Νοσοκομείων και υπήρξε έντονη διάθεση από τους εργαζόμενους για να συμμετέχουν. Έγινε κάλεσμα για δημιουργία απεργιακής επιτροπής και κάποιοι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν. Ήταν αισθητή στην αίθουσα η ανάγκη των συναδέλφων για απεργιακή κλιμάκωση απέναντι στην κυβέρνηση και τις επιθέσεις της στο ΕΣΥ. Έτσι, δεν μπόρεσε να αγνοηθεί το αίτημα για την οργάνωση της απεργίας στις 20/10 από το ΔΣ και το ΠΑΜΕ, που έχει την πλειοψηφία σε αυτό, δηλώνοντας τελικά ότι το σωματείο θα πάρει όλα τα μέτρα για την επιτυχία της απεργίας.

Στην τοποθέτησή μου επίσης τόνισα την κρίση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση και μετέφερα την εικόνα από τη μεγαλειώδη κινητοποίηση στη ΔΕΘ, αλλά και από τις μάχες που γίνονται στα νοσοκομεία κατά τόπους. Επίσης, στο ζήτημα του αριθμού των νοσηλειών, ανέφερα ότι δεν αρκεί να βάλουμε το πλαφόν, αλλά να απαιτήσουμε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, γιατί μόνο έτσι θα μπορούμε να ανταποκριθούμε στις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν.

Νεκτάριος Χάινταρ, 
ειδικευόμενος ψυχίατρος στο ΨΝΑ, Συντονιστικό Νοσοκομείων

Έλενα

Γενική συνέλευση του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου Έλενα Βενιζέλου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22/9 στη 1μμ στο Αμφιθέατρο. Με βάση την ανακοίνωση του συλλόγου, η συνέλευση έχει να συζητήσει και να οργανώσει τους αγώνες με θέματα:

1)Ελλείψεις προσωπικού - απαράδεκτο καθεστώς μετακινήσεων και επικουριών στα τμήματα (τελευταία μετακίνηση 5 νοσηλευτριών στο Αλεξάνδρα). 2) Αναστολές μάχη για επιστροφή των συναδελφισσών/ων. 3) Στήριξη των εργαζομένων ΣΟΧ και των αιτημάτων τους που κοινοποίησαν στο σωματείο - Όχι επιστροφή των εργολάβων. 4) Μάχη για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων - Απόφαση για ένταξη τους στο σωματείο. 5) Οργανώνουμε με επιτροπή αγώνα κατά τμήμα και υπηρεσία τις δύο μεγάλες απεργιακές μάχες -20 Οκτωβρίου πανυγειονομικη απεργία -9 Νοεμβρίου πανεργατικη απεργία ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ. 6)Ενημέρωση για τη συγκρότηση του σωματείου και τις διαδικασίες παράδοσης και παραλαβής.