Εργατικό κίνημα
Ιατρικοί Συλλόγοι: Στηρίζουμε Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή

22/6, Απεργία ΠΟΕΔΗΝ. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Σε εκλογές προχωρούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι πανελλαδικά στις 16 και 17 Οκτώβρη.
Υποψήφιες του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή σε Αθήνα και Ιωάννινα μιλούν στην Εργατική Αλληλεγγύη.


Οι εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας γίνονται σε μια εποχή όπου η δημόσια Yγεία έχει μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Όχι μόνο έχει αφήσει τις δημόσιες δομές χωρίς κονδύλια και ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο φθίνει συνεχώς, αλλά ενορχηστρώνει και τον κατατεμαχισμό του.

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τα μαθήματα της πανδημίας. Νοσήματα που προϋποθέτουν πολυήμερη και πολυδάπανη νοσηλεία, επαρκή υλικοτεχνική υποδομή απαιτούν δημόσια νοσοκομεία που έχουν τη δυνατότητα να σηκώσουν αυτό το βάρος. Χρειάζεται πάνω απ’ όλα ειδικευμένο και επαρκές ανθρώπινο δυναμικό για να λειτουργήσουν. 

Είναι τουλάχιστον πρόκληση απέναντι σε όλους αυτούς που κινδύνευσαν, που έχασαν τη ζωή τους, αλλά που εξακολουθούν να κινδυνεύουν καθημερινά εργαζόμενοι-ες στις δημόσιες δομές, να ακούν ότι υπάρχει υπερπληθώρα νοσοκομειακών δομών στη χώρα. Η μάχη όχι μόνο για διατήρηση των δημόσιων δομών αλλά για μαζικές προσλήψεις είναι κυριολεκτικά κρίσιμη για την υγεία όλων μας, με ή χωρίς πανδημία. 

Η θεσμοθέτηση του οικογενειακού γιατρού, των προληπτικών ελέγχων και συστηματικής παρακολούθησης χρόνιων ασθενών δεν μπορεί να λειτουργήσει παρά μόνο αν βασίζεται πρώτα και κύρια στις δημόσιες δομές Υγείας. Όπως φαίνεται, η στρατηγική της κυβέρνησης είναι αυτή που με άκρο κυνισμό έκφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών: «όποιος αρνείται να προσαρμοστεί, δυστυχώς πεθαίνει». Είναι χρέος μας να ανατρέψουμε τέτοιου τύπου επιλογές και σαν γιατροί η ευθύνη είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Σύλβια Φεσσά, 
γιατρός ακτινολόγος στη Βιοϊατρική
 

Η σημερινή ηγεσία του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, προσκείμενη στη ΝΔ, δεν πήρε θέση για κανένα από τα σημαντικά ζητήματα που προέκυψαν μέσα στην περίοδο της πανδημίας. Συντηρούσε την εικόνα του Ιατρικού Συλλόγου σαν μιας συντεχνίας των γιατρών, που πάντα βόλευε τη ΝΔ για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων. Δεν έδωσε καμιά κόντρα με την κυβερνητική πολιτική, παρότι τα χτυπήματα αφορούσαν άμεσα χιλιάδες μέλη του που δουλεύουν στο ΕΣΥ αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν ξεχνάμε τις αυταρχικές επιτάξεις ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία δήθεν για να βοηθήσουν την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ ούτε τις γνώσεις ούτε την εμπειρία είχαν για να το κάνουν. Την ίδια ώρα οι ιδιωτικές κλινικές έμεναν έξω από τη μάχη αλλά αποζημιώνονταν αδρά για αυτήν. Με εργασιακές σχέσεις, μισθούς, ωράρια κλπ που δεν υπόκειντο σε κανέναν έλεγχο, με αυθαίρετες απολύσεις, με προσπάθεια να αρπάξουν ό,τι περισσότερο μπορούν από το δημόσιο σύστημα. Βασιζόμενες σε ένα πολύ μειοψηφικό κομμάτι μεγαλογιατρών που καμιά σχέση δεν έχει με τα προβλήματα του κλάδου.

Αυτή την εικόνα βάζουμε στόχο να αλλάξουμε σαν Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή συμμετέχοντας για πρώτη φορά στις εκλογές. Η παρουσία μας στο ΔΣ είναι κρίσιμη για ένα Σύλλογο που θα διεκδικεί Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό με μαζικές προσλήψεις και μονιμοποιήσεις στα δημόσια νοσοκομεία, με αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας για όλους τους γιατρούς, με επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και την ένταξή τους στο ΕΣΥ.

Παράλληλα, στις 5 Οκτώβρη γίνονται οι εκλογές για αντιπροσώπους στο Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων. Ως παράταξη «Παρεμβάσεις» σε νοσοκομεία, δήμους, σχολεία, πανεπιστήμια δίνουμε τη μάχη για να εκπροσωπηθεί η ριζοσπαστική-αντικαπιταλιστική αριστερά σε ένα όργανο που μπορεί να παίξει ρόλο στους αγώνες στο δημόσιο τοπικά, ενόψει των μαχών όπως η πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη. Η εκλογή μας είναι εγγύηση ότι αυτή η προσπάθεια θα γίνει, για να ανοίξουμε το δρόμο να πέσει αυτή η κυβέρνηση.

Λουίζα Γκίκα, 
γιατρός, μέλος ΔΣ ΕΙΝΗ με το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή