Εργατικό κίνημα
Συντονιστικό Νοσοκομείων: Όλοι μαζί για την επιτυχία της απεργίας 20/10

Με γενικές συνελεύσεις, κινητοποιήσεις στο Υπουργείο Υγείας, απεργιακές επιτροπές, δυναμικές παραστάσεις στις Διοικήσεις κι άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, οργανώνεται η πανελλαδική απεργία των νοσοκομείων στις 20 Οκτώβρη. Στο κέντρο βρίσκονται παντού οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες του Συντονιστικού Νοσοκομείων.

Όπως αναφέρουν σε ενημέρωσή τους: «Α) Στο Έλενα Βενιζέλου η γενική συνέλευση (Πέμπτη 22/9) των 70 και παραπάνω εργαζομένων ήταν μία πρώτη νίκη της νέας διοίκησης του Σωματείου κόντρα στους προβοκάτορες της ΔΑΚΕ. Νομιμοποιήθηκε με τον πιο απόλυτο και δημοκρατικό τρόπο (αυτόν της γενικής συνέλευσης) το ΔΣ της Αριστεράς που προέκυψε μετά τις πρόσφατες εκλογές. Εκεί ίσχυσε η απλή αναλογική και απομονώθηκε η δεξιά. Τους απομονώσανε και μετά από δεκαετίες έγινε συνέλευση μαζική. Καλούν στις 20 Οκτώβρη στην πανυγειονομική απεργία και θα την οργανώσουν.

Β) Κλείδωσε η απεργιακή κινητοποίηση των νοσοκομείων Παίδων για την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου στις 12μ στο Υπουργείο Υγείας. Η 5μελης επιτροπή της ΕΙΝΑΠ του Αγία Σοφία και το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Αγλαΐα Κυριακού με απόφαση, αλλά και όπως όλα δείχνουν η αυριανή (23/9) συνέλευση των γιατρών του Παίδων Πεντέλης, προχωρούν στον πρώτο τους αγωνιστικό συντονισμό ενάντια στην προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας να απαξιώσει τα παιδιατρικά νοσοκομεία, να τα συγχωνεύσει και να τα βάλει δίπλα στους ιδιώτες. Προσπαθούμε να συντονιστούμε και με το Καραμανδάνειο της Πάτρας.

Γ) Την Πέμπτη 22/9, στο ΓΝΑ Γεννηματάς, μετά από πρωτοβουλία της Αργυρής Ερωτοκρίτου, επικουρικού γιατρού της Β' Παθολογικής, και στέλεχος του Συντονιστικού των Νοσοκομείων, μαζεύτηκαν για πρώτη φορά όλοι οι ειδικευόμενοι και των τριών παθολογικών κλινικών αλλά και επικουρικοί επιμελητές και μόνιμοι διευθυντές και έκαναν ντου στη διοίκηση. Εκεί έβαλαν το ζήτημα της υπερεφημέρευσης, ότι δεν πάει άλλο, αλλά και των άμεσων προσλήψεων για να σωθούν ζωές. Οι απαντήσεις της διοίκησης ήταν γελοίες οπότε αμέσως μετά πάνω από 30 γιατροί, στο χώρο του σωματείου, αποφάσισαν ότι δεν ξαναεφημερεύουν πέρα από το πλαφόν. Προχώρησαν σε κείμενο το οποίο κοινοποίησαν καταρχήν σε ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ και θα το μοιράσουν σε όλο το νοσοκομείο αλλά και στους ασθενείς στη γενική εφημερία. Ξεσηκωνόμαστε! Όλα τα σφυριά χτυπάνε για την πανυγειονομική πανελλαδική απεργία στις 20 Οκτώβρη».

Εργατικά ατυχήματα

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχει πάρει το Συντονιστικό Νοσοκομείων και σε άλλα νοσοκομεία, όπως το Σωτηρία, τον Άγιο Σάββα. Παντού το κλίμα είναι οργισμένο. Την περασμένη εβδομάδα, στο Κρατικό Νίκαιας, «στο θάλαμο νοσηλείας COVID 128 συνέβη ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα», καταγγέλει το Σωματείο Εργαζόμενων. «Νοσηλεύτρια υπέστη ηλεκτροπληξία όταν ακούμπησε σε γυμνό καλώδιο ρεύματος κατά τη νοσηλεία. Σημειώνουμε ότι ο θάλαμος 128 βρίσκεται στον πρώτο όροφο του κεντρικού κτηρίου, όπου η κατάσταση των τοίχων, των παροχών οξυγόνου, των πριζών κτλ είναι σε άθλια κατάσταση... Οι υγειονομικοί αλλά και οι ασθενείς εκτίθενται σε κίνδυνο». Είναι το δεύτερο εργατικό ατύχημα μέσα σε λίγες βδομάδες μετά τον ακρωτηριασμό της 38χρονης συμβασιούχου καθαρίστριας στο Αγλαϊα Κυριακού.

Από κάθε χώρο και μάχη έρχεται το μήνυμα ότι μόνο οι αγώνες μπορούν να ανατρέψουν αυτή τη δολοφονική κυβέρνηση και την πολιτική της. «Όταν με ευθύνη του εργολάβου της εταιρίας ΑΝΟΔΙΚΗ ακρωτηριάστηκε η 38χρονη καθαρίστρια στο Αγλαϊα Κυριακού, ήμασταν όλοι εκεί. Όταν προσπάθησαν να κλείσουν τη γυναικολογική κλινική στο Γεννηματά τους σταματήσαμε. Όταν με εντέλλεσθαι ήθελαν να στείλουν γιατρούς από τα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας στο Καραμανδάνειο της Πάτρας μοήκαμε μπροστά και συγκρουστήκαμε. Όταν προσπάθησαν να διώξουν τους ΣΟΧ από τα νοσοκομεία για να επαναφέρουν τους εργολάβους το αντιπαλέψαμε. Όταν με ευθύνη των ΥΠΕ έπρεπε να μπαλώνουμε τρύπες σε τμήματα άλων νοσοκομείων ξεσηκώσαμε τα νοσοκομεία μας με γενικές συνελεύσεις και διαμαρτυρίες, για να μην αφήσουμε να υλοποιηθούν τα παρανοϊκά και δολοφονικά τους σχέδια», θυμίζει η ανακοίνωση του Συντονιστικού Νοσοκομείων. Η επαναπρόσληψη στο Αγία Σοφία του γιατρού Νικόλα Σκούφογλου, που απολύθηκε εκδικητικά από τον Ευαγγελισμό πριν μερικούς μήνες για τη συνδικαλιστική του δράση, είναι ένα ακόμα μήνυμα ότι οι αγώνες έχουν αποτέλεσμα.

«Δεν θα τους αφήσουμε να ξηλώσουν το ΕΣΥ», καταλήγει η ανακοίνωση. «Η κυβέρνηση είναι με την πλάτη στον τοίχο. Από τις υποκλοπές, το χτύπημα στα δημοκρατικά δικαιώματα μέχρι το όργιο της καταστολής στα πανεπιστήμια δείχνει την αδυναμία της και καθόλου την δύναμή της. Είναι υπεύθυνη για την ακρίβεια, κάνει πλάτες στα αφεντικά, υπόσχεται ψίχουλα τύπου fuel pass, χώνεται μέχρι τη μύτη στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, σπαταλάει δις σε Ραφάλ και φρεγάτες, υψώνει εθνικιστικές κορώνες στο Αιγαίο και δεν πείθει κανέναν. Μπορούμε να τους τσακίσουμε».


Σωτηρία

Για την οργάνωση της απεργίας στις 20 Οκτώβρη στο Σωτηρία, μας μίλησε η Ζαννέτα Λυσικάτου, μέλος του Συντονιστικού Νοσοκομείων και του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ: «Στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνουμε σαν Συντονιστικό Νοσοκομείων να ξεσηκώσουμε όλα τα νοσοκομεία για τις 20 Οκτώβρη και μετά για την πανεργατική στις 9 Νοέμβρη, πήραμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε σε επιτροπή αγώνα και στο Σωτηρία. Είναι ένα νοσοκομείο που οι εργαζόμενοι δεν θυμούνται καν από πότε έχουν να κάνουν συνέλευση, να συζητήσουν τα προβλήματά τους και να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις. Ο πρόεδρος του Σωματείου, ΔΑΚΕ, όταν τον ρωτήσαμε αν θα καλέσει συνέλευση, απάντησε ότι αυτά τα θέματα θα συζητηθούν στη Βουλή (!). Και η Αριστερά στο ΔΣ δεν παίρνει τη πρωτοβουλία να κοντράρει αυτή την αδράνεια.

Το κάλεσμά μας βρήκε ανταπόκριση σε νοσηλεύτριες, γιατρούς, εργαζόμενες στην καθαριότητα και τα μαγειρεία, που αποφάσισαν ότι θα λειτουργήσουν σαν επιτροπή αγώνα και αν δεν καλέσει το Σωματείο συνέλευση θα διακινήσουν κείμενο υπογραφών που να το απαιτεί. Επίσης οι τραπεζοκόμες, που είναι συμβασιούχες, θα κάνουν και δικό τους μάζεμα στο χώρο τους για να συνδέσουν την απεργιακή μάχη με το δικό τους αγώνα ενάντια στην απόλυση. Είναι μια καλή αρχή για να εξασφαλίσουμε ότι και το Σωτηρία θα είναι στις 20 Οκτώβρη στο δρόμο.