Καταστολή
Τα Εξάρχεια θα νικήσουν!

3/10, Πορεία για την υπεράσπιση του λόφου Στρέφη. Η πορεία δέχτηκε απρόκλητη επίθεση στο τέλος της με χημικά και ξυλοδαρμούς. Η Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης Λόφου Στρέφη καλεί στην κινητοποίηση στο δημαρχείο το απόγευμα της 4/10, ενώ καλεί και σε έκτακτη συνέλευση στις 5/10, 6μμ στον λόφο. Φωτό: Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης Λόφου Στρέφη

30/9, Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

 

Με επιτυχία έγινε στην Αίθουσα Πολιτιστικού Κέντρου στα Εξάρχεια η εκδήλωση της “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας” στις 30/9 με θέμα “Τα Εξάρχεια έχουν ιστορία, όχι Μετρό στην πλατεία”. 

Πρώτος μίλησε ο Σταύρος Σταυρίδης, καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, ο οποίος τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Τα Εξάρχεια είναι μια γειτονιά στην οποία οι επεμβάσεις, οι επιχειρήσεις σκούπα, οι επιχειρήσεις ‘Αρετή' ήταν πάντα παραδειγματικές. Απέναντι σε μια τέτοια είμαστε και τώρα. Έχει παραλήπτες όχι μόνο τους κατοίκους των Εξαρχείων, ούτε καν όσους νιώθουν στα Εξάρχεια κάτι από τη ζωή τους και την αντίστασή τους. Έχει στόχο ένα δόγμα μηδενικής ανοχής. Η παρουσία των μπάτσων δεν αντιστοιχεί στη φύλαξη αλλά στο 'εμείς κάνουμε κουμάντο εδώ πλέον'. Αυτή η χειρονομία πρέπει να βρει μια αντι-χειρονομία που θα δείξει ότι και η αντίσταση δεν αφορά μόνο τα Εξάρχεια.

Δεν είναι μια υπόθεση του πού θα μπει ο σταθμός. Η μετακίνηση στην πόλη άλλωστε πάντα ήταν ένα ζήτημα ταξικό. Το πού οριοθετούνται οι γραμμές και οι σταθμοί έχει να κάνει με ένα μοντέλο ανάπτυξης της πόλης και με ένα μοντέλο ελέγχου της πόλης. Το μοντέλο ανάπτυξης εκπέμπεται πια απερίφραστα: την πόλη θα καθορίσει το κτηματομεσιτικό κεφάλαιο και η τουριστικοποίηση. Η συνολική πρόσβαση στις συγκοινωνίες που προβάλλουν είναι μια ψευδής συζήτηση. Πιστεύω ότι υπάρχουν δυνάμεις που μπορούν, όπως μπόρεσαν εν μέρει στο Πανεπιστήμιο, όπως θα μπορέσουν στις γειτονιές και τους ελεύθερους χώρους, να αποτρέψουν τη μετατροπή αυτής της πόλης σε ένα σούπερ μάρκετ τουριστικών εμπορευμάτων».

Ο Δημήτρης Παπαχρήστος, εκφωνητής της κατάληψης του Πολυτεχνείου το 1973 και συγγραφέας, μίλησε για την ιστορία και τη σημασία της γειτονιάς: «Αυτή η γειτονιά κουβαλάει μια ιστορία από τον 19ο αιώνα, από τη συζήτηση για τον Έξαρχο. Έχει ιστορία αντίστασης και στην κατοχή. Στα Δεκεμβριανά η Ζ. Πηγής ήταν κάτω από τον έλεγχο του ΕΛΑΣ και του ΕΑΜ. Συνεχίστηκε με τη δική μας αντίσταση. Το Πολυτεχνείο ήταν εδώ και δίπλα το Μουσείο που μαζευόταν το φοιτηταριό. Συνυπήρχαμε οι πολιτικοί χώροι της αντίστασης κι ας διαφωνούσαμε. 

Το -κατά τα άλλα απαραίτητο- Μετρό θέλουν να το φτιάξουν εδώ για λόγους πολιτικούς. Δοκιμάζουν κι αυτοί, βλέπετε τους μπάτσους γύρω γύρω, αν θα αντέξουν κι αν θα υπάρξει κίνημα από μας. Πρέπει να γίνει και ντου από εμας, χρειάζεται αυτοργάνωση δική μας, απόφαση ότι δε θα περάσει. Έχουμε εναλλακτική για το Μετρό: η Τοσίτσα είναι η πιο πλατιά οδός στην Αθήνα και είναι δίπλα. Πρέπει να συνδέσουμε τη μάχη και με το Στρέφη, την Πανεπιστημίου και όλη αυτή την ‘ανάπτυξη' που έχουν δώσει σε εταιρίες – χορηγούς».

Συνέχισε η Αγγελική Μαρκέλλου, φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής, τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα: «Οι συνολικές επιθέσεις που δεχόμαστε δε θα μπορούσαν να μην αποτυπώνονται και χωρικά. Η Αθήνα παρουσιάζει μια σχετική αλλά πολύ σημαντική 'αδράνεια' σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όσον αφορά τις επελάσεις του κεφαλαίου και την κτηματαγορά. Αυτό οφείλεται κυρίως στις ιστορικά διαμορφωμένες και κατακερματισμένες ιδιοκτησίες γης και ακινήτων και σε μια σειρά άλλους παράγοντες που αναφέρθηκαν από τους προηγούμενους ομιλητές. Για να αρχίσει να κινείται στα ίδια μήκη και πλάτη με τις άλλες πρωτεύουσες, βλέπουμε το φαινόμενο του εξευγενισμού. 

Έχουμε μια σαφή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Σε μια περιοχή που έχει ανάγκη από πράσινο και ελεύθερους χώρους για κατοίκους και φοιτητές των τριών σχολών του κέντρου δαπανώνται χρήματα για έναν νέο σταθμό. Σπουδάζω στο Κάτω Πολυτεχνείο, έναν χώρο με ιστορικό και ηθικό βάρος, με αντικατασταλτική, αντιχουντική, αντικαπιταλιστική ιστορία. Αποτελεί ακόμα και σήμερα ένα κέντρο αγώνα για την κοινωνία, σημείο συνάντησης των κινημάτων. Στη σχολή μας δε θεωρούμε καθόλου τυχαία αυτή τη σχέση μεταξύ ανάπλασης και επιβολής της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Οι ΦΣ έχουν αντιμετωπίσει την επίθεση που δέχονται οι σχολές με ενότητα, προσπάθεια απεύθυνσης σε ευρύτερο ακροατήριο. Αυτό κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνει και με το συγκεκριμένο ζήτημα».

Ο Βασίλης Μυρσινιάς, μέλος του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Αττικής, έβαλε την προοπτική της εργατικής αντίστασης σε αυτές τις επιθέσεις: «Ο εξευγενισμός είναι συνολική λογική των πλούσιων. Το σύνθημα που ακούγεται στις διαδηλώσεις ότι 'ανάπλαση σημαίνει φτωχοί εκτοπισμένοι' δείχνει ότι η επίθεση θα έχει επίπτωση στον ίδιο τον χώρο. Εκεί που μένεις, να φύγεις. Δεν συζητάμε για το αν θα πρέπει να είναι καθαρά, να υπάρχουν ανοιχτές δομές για πρόσφυγες, αλλά για το αν θα δοθεί το περιθώριο να κερδοσκοπήσει το τουριστικό κεφάλαιο. Κυλάνε αυτές οι προοπτικές έτσι όπως λένε; Όχι. Αυτή τη στιγμή μια σειρά εργαζόμενοι είτε στο ίδιο το Μετρό είτε που αναφέρονται στο Μετρό, είναι στη διαδικασία να κινητοποιηθούν γύρω από αυτό. Αυτή η κινητοποίηση έχει παίξει ρόλο κι αυτό έχουμε να το επεκτείνουμε. 

Οι ΣΣΕ του κόσμου που δουλεύει στην περιοχή είναι οι ίδιες 10 χρόνια. Άρα προσπαθούν να μας πουν ότι θα δουλεύουμε για λιγότερα και θα είναι πιο δύσκολη η πρόσβαση – δεν θα μπορούμε, ενώ εργαζόμαστε στο κέντρο, να μένουμε Εξάρχεια. Αυτό που θα παιχτεί είναι το αν θα μπορούν να μένουν στα Εξάρχεια εργάτριες και εργάτες. Γι αυτό θα παίξει ρόλο η πανεργατική απεργία της 9 Νοέμβρη και η μάχη για τις ΣΣΕ».

Απεργία

Τέλος, ο Δημήτρης Κουφοβασίλης, πρόεδρος του Συλλόγου Έκτακτων Αρχαιολόγων, πρόσθεσε τη διάσταση της αντίστασης των ίδιων των εργαζόμενων στη γραμμή 4: «Το θέμα της πλατείας των Εξαρχείων και του Μετρό θα έρθει στη γενική μας συνέλευση που θα κάνουμε τον επόμενο μήνα. Ως σύλλογος μαζί με δυο άλλες ομάδες εργαζόμενων, τους εργατοτεχνίτες ανασκαφής και τους τοπογράφους, σταματήσαμε τις εργασίες του Μετρό πάνω από τον μισό Σεπτέμβρη με μια μεγάλη απεργία. 

Πάνω στο αν έχουμε κοινά στοιχεία οι δυο αγώνες: η δική μας αγωνία και τα αιτήματα ήταν κυρίως μισθολογικά, δεν υπήρχε αίτημα να μην γίνει Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων. Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν κοινοί παρονομαστές: το ποιους έχουμε απέναντί μας, την Αττικό Μετρό, την κυβέρνηση και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν εργαζόμενους και πολίτες. Ο σύλλογός μας υιοθέτησε δημόσια την επιχειρηματολογία των δυο επιστολών που δεχθήκαμε ενάντια στο Μετρό, από την Ανοιχτή Συνέλευση και από τους καταστηματάρχες. Θεωρούμε ότι ο πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης με αυτό το έργο είναι η καταστολή.

Στο χθεσινό ΔΣ ενόψει της σημερινής συνάντησης κωδικοποιήσαμε την τοποθέτησή μας ως προς το Μετρό στα Εξάρχεια. Πρώτον δεν επιθυμούμε να εργαζόμαστε σε έργα που βρίσκουν απέναντί τους την κοινωνία. Καλούμε τη διοίκηση του Υπουργείου Πολιτισμού, που είναι ο πραγματικός εργοδότης μας, να εργαστεί για την εύρεση ουσιαστικών λύσεων. Δεύτερον ως αρχαιολόγοι δε θα βρούμε εμείς τη λύση και δεν θα συνδιαχειριστούμε το πρόβλημα. Η κυβέρνηση και η Αττικό Μετρό δημιούργησαν το αδιέξοδο επιλέγοντας τη χειρότερη από τις εναλλακτικές που εξετάστηκαν. Αφουγκραζόμαστε το αίτημα και λέμε κι εμείς “όχι Μετρό στην πλατεία”. Τρίτο, καταγγέλλουμε την αστυνομοκρατία και ζητάμε την απόσυρση των ΜΑΤ και της αστυνομίας από τα Εξάρχεια και το κέντρο της Αθήνας».

Χαιρετισμό απεύθυναν η Κική Μιχελιουδάκη από την Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης του Λόφου Στρέφη κάνοντας μια ενημέρωση γι' αυτόν τον παράλληλο αγώνα και τη σύνδεση των αγώνων ενάντια στον εξευγενισμό συνολικά, καθώς και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, ο οποίος κάλεσε σε κινητοποίηση στο δημοτικό συμβούλιο Αθήνας το απόγευμα της 4/10 (την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο). Κάλεσε επίσης και σε μαζική συμμετοχή των Εξαρχείων στην πανεργατική απεργία 9/11. Ακολούθησε συζήτηση με τοποθετήσεις που έβαλαν κι άλλες διαστάσεις της επίθεσης του “εξευγενισμού”, της ταξικότητας της μετακίνησης, αλλά και των δυνατοτήτων να νικήσει η αντίσταση με τη μαζική σύγκρουση εργαζόμενων και νεολαίας με την κυβέρνηση ΝΔ.