Καταστολή
Δικαιοσύνη για τον Β. Μάγγο

Γιάννης Μάγγος, πατέρας του Βασίλη, στην αντιφασιστική διαδήλωση στο Κερατσίνι στις 18/9. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

O Γιάννης Μάγγος είναι ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου, του αγωνιστή που έχασε τη ζωή του μετά από τα βασανιστήρια της αστυνομίας. Μαζί με ένα ολόκληρο κίνημα συμπαράστασης παλεύει για δικαιοσύνη έχοντας απέναντί του, τους κρατικούς μηχανισμούς και μια ολόκληρη προσπάθεια συγκάλυψης, όπως και ο ίδιος καταγγέλει. Μίλησε στην Εργατική Αλληλεγγύη για την υπόθεση:

«Ο Βασίλειος Μάγγος στις 14 Ιουνίου 2020 χτυπήθηκε βάναυσα, με αγριότητα και αναίτια, από αστυνομικούς, μπροστά στα δικαστήρια του Βόλου. Οι συνέπειες ήταν 7 σπασμένα πλευρά, θλάση στο συκώτι και τη χολή, ψυχική κατάρρευση, θάνατος. Για το περιστατικό αυτό κάναμε μήνυση. Πριν από τη μήνυσή μας ήταν σε εξέλιξη μια ΕΔΕ που αποδείχτηκε παρωδία, όπως γίνεται συνήθως άλλωστε. Τις τραγικές ελλείψεις της τις επεσήμανε το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ). Όταν βγήκε το αποτέλεσμα της ΕΔΕ, εστάλη στο Συνήγορο του Πολίτη κι όπως μάθαμε εκ των υστέρων από τη δικογραφία, με ένα πόρισμα καταπέλτη εις βάρος των αστυνομικών και της ίδιας της ΕΔΕ ο ΣτΠ το επέστρεψε με τη σημείωση ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και παραλείψεις. 

Κάποια στιγμή μετά τη μήνυση τη δική μας, ένας εισαγγελέας στηριζόμενος στο ελλειπές πόρισμα της ΕΔΕ, άσκησε μια “περίεργη” αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη, μόνο κατά τριών αστυνομικών – αντί για οκτώ - και μόνο για επικίνδυνη σωματική βλάβη. Ρίχνει δηλαδή την υπόθεση αμέσως στα μαλακά. Ούτε για το σύνολο των οκτώ αστυνομικών μιλάει, ούτε για τα κακουργήματα που διέπραξαν. Γι’ αυτό εμείς μιλάμε για συγκάλυψη. Η δικάσιμος που ορίστηκε γι’ αυτή την εισαγγελική δίωξη, ήταν την Παρασκευή 21/10. 

Κάναμε ένσταση κατά της δίωξης του εισαγγελέα, φέρνοντας ντοκουμέντα τα οποία είχαμε και στη μήνυσή μας. Ποια είναι αυτά; Πρώτον, το βίντεο του ξυλοδαρμού του Βασίλη που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Αν δεν υπήρχε αυτό το βίντεο, σήμερα όχι απλά θα είχαν καταφέρει τη συγκάλυψη, αλλά θα τα είχαν κουκουλώσει όλα. Δεύτερον, έχουμε τουλάχιστον 25 φωτογραφίες που δείχνουν καρέ – καρέ, τι ακριβώς κάναν στο Βασίλη. Τρίτον, έχουμε δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες που είδαν με τα μάτια τους το περιστατικό. Έχουμε τέσσερις μάρτυρες που τον βρήκαν πεταμένο κυριολεκτικά, έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, να μη μπορεί καν να περπατήσει. Έχουμε το πόρισμα του ΣτΠ που είπα και προηγουμένως. Κι έχουμε κι ένα ακόμα πολύ δυνατό ντοκουμέντο, που είναι το βιβλίο συμβάντων της αστυνομίας. Σε αυτό αναγράφεται ότι ο Βασίλης ανήκε σε συλλογικότητες – που σημαίνει ότι παρακολουθούταν και ήταν στοχοποιημένος για την πολιτική του δράση – και ότι δεν προέκυψε τίποτα εις βάρος του. Με λίγα λόγια τον χτυπήσαν και τον οδήγησαν στο θάνατο, χωρίς καν να προκύπτει κάτι εναντίον του. Όλα αυτά τα έχουμε στη μήνυσή μας, οι μάρτυρες έχουν καταθέσει, αλλά ο εισαγγελέας δεν έλαβε απολύτως τίποτα υπ’ όψιν του απ’ όλα αυτά. Κάναμε λοιπόν ένσταση, η οποία όμως απορρίφθηκε, από μια εισαγγελέα που επίσης δεν έλαβε υπ’ όψην όλα αυτά που προσκομίσαμε.

Απόπειρα συγκάλυψης

Φτάσαμε λοιπόν στη δικάσιμο της Παρασκευής όπου συνέβη το εξής οξύμωρο. Εμείς, οι γονείς του παιδιού μας, που θα έπρεπε να είμαστε κατήγοροι, ήμασταν τελικά απλοί μάρτυρες σε μια δίκη παρωδία. Η δίκη αναβλήθηκε γιατί μετά την απόρριψη της ένστασής μας κάναμε προσφυγή στον Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας, ζητώντας να συνεκδικαστεί και η δική μας μήνυση. Αν τελικά εκδικαζόταν η υπόθεση προχτές, θα δημιουργούταν δεδικασμένο και θα πήγαινε τελικά στο αρχείο. Να σκεφτείτε ότι η πρόεδρος του δικαστηρίου προχτές, δεν γνώριζε την ύπαρξη αυτοπτών μαρτύρων γιατί ο εισαγγελέας που έκανε τη “δίωξη” δεν τους έλαβε υπ’ όψη. Είναι δυνατόν να έχουν καταθέσει 20 αυτόπτες μάρτυρες και τελικά να αγνοούνται από το δικαστήριο; Καταλαβαίνεις για τι απόπειρα συγκάλυψης μιλάμε. Με αγώνα καταφέραμε να δεχτεί το δικαστήριο μόνο πέντε μάρτυρες και ζητήσαμε αναβολή με το επιχείρημα ότι εκκρεμεί η προσφυγή μας στη Λάρισα, η οποία πρέπει να εκδικαστεί γιατί θα δημιουργήσει νέα δεδομένα. 

Ευελπιστούμε ότι ο εισαγγελέας εφετών Λάρισας θα εξετάσει όλα τα στοιχεία κι αν η κοινή συνισταμένη είναι το δίκαιο, θα πρέπει και η δική μας μήνυση να συνεκδικαστεί μαζί με του εισαγγελέα. Να δοθεί και σ’ εμάς τους γονείς η δυνατότητα να υποστηρίξουμε το δίκιο μας στο δικαστήριο. 

Έχουμε μαζί μας ένα μεγάλο κίνημα συμπαράστασης. Έγιναν μαζικές διαδηλώσεις κι εκδηλώσεις. Αυτό παίζει μεγάλο ρόλο. Χρειάζεται να υπενθυμίσουμε κάτι σημαντικό. Ο Βασίλειος ήταν στοχοποιημένος για την πολιτική του δράση. Τη μέρα εκείνη πριν χτυπηθεί πήρε μέρος σε μια τεράστια πορεία κατά της ΑΓΕΤ, η οποία αντιμετώπισε την τρομακτική καταστολή της αστυνομίας. Τι ήθελαν τα παιδιά εκείνη τη μέρα; Να διαμαρτυρηθούν και να κρεμάσουν ένα πανό. Αντί να τα ακούσουν τι έχουν να πουν, στήσανε τις διμοιρίες τους και τις στείλανε να επιτεθούν για τα συμφέροντα μιας πολυεθνικής, της Lafarge. Κυνήγησαν και χτύπησαν κόσμο, πέταξαν ανθρώπους στη θάλασσα, ρίξανε κρότου λάμψης και δακρυγόνα ακόμα και στο νοσοκομείο. Εκείνες τις μέρες οι αστυνομικοί δρούσαν ανεξέλεγκτα εφαρμόζοντας το νόμο της ζούγκλας στην πόλη. Από εκείνη την ημέρα η ελληνική αστυνομία χρεώθηκε κι έναν νεκρό. 

Το κίνημα δεν το ξεχνάει αυτό. Υπάρχει αλληλεγγύη σε όλη τη χώρα. Άνθρωποι και συλλογικότητες που κρατάνε το θέμα στην επιφάνεια και διεκδικούν δικαιοσύνη. Γι’ αυτό κι εγώ το τελευταίο διάστημα πήρα το πλακάτ μαζί μου, πήρα το γιό μου στον ώμο και γυρίζω παντού σε όλη τη χώρα, ενάντια στην κατάφωρη προσπάθεια συγκάλυψης που επιχειρείται».   

 

Ο Γιάννης Μάγγος, πατέρας του Βασίλη Μάγγου, μίλησε στον Στέλιο Μιχαηλίδη