Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Ξεσηκωμός ενάντια στο διαλυτικό νομοσχέδιο Πλεύρη

Μεγάλη καμπάνια ξεσηκωμού ενάντια στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για το ΕΣΥ οργανώνει το Συντονιστικό των Νοσοκομείων. Με προκηρύξεις, αφίσες και ψηφίσμα, καλεί σε συνελεύσεις σε κάθε νοσοκομείο με σκοπό να βγει ένα πανυγειονομικό απεργιακό κίνημα με συντονισμό της ΟΕΝΓΕ με την ΠΟΕΔΗΝ, ώστε να σταματήσουν το νομοσχέδιο πριν καν κατατεθεί στη Βουλή. Βασικός σταθμός αυτής της καμπάνιας είναι η συνέλευση της ΕΙΝΑΠ την Τετάρτη 23/11 στη 1.30μμ στο ξενοδοχείο Divani Caravel, με στάση εργασίας 12.30μ -3μμ. Η προηγούμενη συνέλευση της ΕΙΝΑΠ έγινε πολλά χρόνια πριν, το 2009. Η απόφαση αυτής της συνέλευσης είναι καθοριστική για να συντονίσει τον βηματισμό, όχι μόνο των γιατρών της Αθήνας και του Πειραιά που καλύπτει, αλλά όλων των υγειονομικών πανελλαδικά. Η πρόταση του Συντονιστικού των Νοσοκομείων είναι η απεργιακή σύγκρουση με διάρκεια άμεσα, πριν την κατάθεση και χωρίς χάσιμο χρόνου στην αναμονή της ημερομηνίας κατάθεσης.

Με σχέδιο ψηφίσματος που κατατίθεται στα σωματεία των υπόλοιπων κλάδων, το Συντονιστικό προσπαθεί να δώσει πανεργατικό χαρακτήρα στη σύγκρουση με την νέα επίθεση της κυβέρνησης στο ΕΣΥ. Όπως τονίζει το ψήφισμα: «Με το νέο νομοσχέδιο καταργείται η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ, βασική αρχή συγκρότησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την ίδρυση του. Για πρώτη φορά προβλέπεται η ύπαρξη θέσεων μερικής απασχόλησης στο δημόσιο νοσοκομείο, για θέσεις που έχουν χαρακτηριστεί “άγονες” και οι οποίες θα καλύπτονται από ιδιώτες. Επεκτείνονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο νοσοκομείο και δημιουργείται μια νέα κατηγορία γιατρών μερικής απασχόλησης. Για πρώτη φορά επίσης δίνει τη δυνατότητα στους νοσοκομειακούς γιατρούς να ασκούν και ιδιωτικό επάγγελμα. 

Αντί για πραγματικές αυξήσεις στο μισθό στους “ήρωες της Υγειας”, η κυβέρνηση λέει στους γιατρούς να δουλεύουν πάνω από 100 ώρες την εβδομάδα και να τα πάρουν από τους ασθενείς αν θέλουν να αυξήσουν τον πενιχρό μισθό τους. Είναι έγκλημα, την ώρα που η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη για ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας παγκόσμια, η κυβέρνηση να επεκτείνει την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Δηλώνουμε ότι είμαστε στο πλευρό των εργαζόμενων στα Νοσοκομεία και θα παλέψουμε μαζι τους για να μην περάσει το νομοσχέδιο Πλευρη – Γκάγκα και η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ». 


ΓΝΑ Γεννηματάς

Πραγματοποιήσαμε συνέλευση γιατρών στο ΓΝΑ Γεννηματάς τη Δευτέρα 21/11 για να συζητήσουμε πάνω στο νομοσχέδιο που κατεβάζει η κυβέρνηση για το ΕΣΥ. Κανένας συνάδελφος δεν συμφωνούσε με το νομοσχέδιο, καθώς ο ρόλος του είναι τελείως διαλυτικός. Όλοι καταλαβαίνουν ότι είναι προσπάθεια ιδιωτικοποίησης. Μπήκαν τα παραδείγματα της μη προσφοράς του ιδιωτικού τομέα στην πανδημία που δεν δούλεψε καθόλου, ακόμα και από το σύστημα Υγείας στην Αγγλία που έχει παρόμοιες συνθήκες με αυτές που θέλει να φέρει το νομοσχέδιο και όσοι το είχαν ζήσει έλεγαν πόσο εξουθενωτικό ήταν.

Στην πραγματικότητα, το νέο ν/σ δεν απαντάει ούτε στο πώς θα υπάρχει η συνέχεια στην παρακολούθηση του ασθενούς, ούτε στις αυξήσεις που ζητάμε στους μισθούς μας, ούτε επουδενί στο πώς θα καλυφτούν οι κενές θέσεις στα νοσοκομεία. Έτσι ανανεώσαμε όλοι και όλες το ραντεβού μας για τη συνέλευση της ΕΙΝΑΠ την Τετάρτη 23/11. Η πρόταση που βάλαμε από τη μεριά του Συντονιστικού Νοσοκομείων είναι να πάμε άμεσα για απεργιακή σύγκρουση ώστε να μην το καταθέσουν καν στη Βουλή και όχι μόνο μία 24ωρη τη μέρα που ψηφίζεται. 

Στη συζήτηση εκφράστηκε για άλλη μια φορά η δυσαρέσκεια για την κατάσταση του νοσοκομείου, οι εξοντωτικές συνθήκες και ρυθμοί εργασίας και για τα νέα ΤΕΠ που δεν είναι λειτουργικά. Τέλος, δεν είμαστε μόνο οι γιατροί αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό που δυσανασχετεί και παλεύει. Από τις 22/11 ξεκινούν οι τραυματιοφορείς τρίωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας απαιτώντας μαζικές προσλήψεις τραυματιοφορέων.

Αργυρή Ερωτοκρίτου,
παθολόγος, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς
 

Δρομοκαΐτειο

Μια μεγάλη επιτυχία σημείωσε η Ενωτική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στις εκλογές για το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Δρομοκαΐτειο Νοσοκομείο. Η νεοσύστατη παράταξη, με το ψηφοδέλτιο να απαρτίζουν εφτά γυναίκες, πήρε 45 ψήφους και μια έδρα στο νέο ΔΣ. Βοήθησε έτσι να αποκρυσταλλωθεί η στροφή προς αριστερά και στο δικό μας νοσοκομείο. 

Η επιτυχία της Πρωτοβουλίας δεν ήρθε τυχαία. Όλο το προηγούμενο διάστημα, παρά τις δυσκολίες που επέφερε η πανδημία, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην παρουσία των εργαζομένων του νοσοκομείου στα κινηματικά ραντεβού. Η Πρωτοβουλία έδωσε όλες τις δυνάμεις για την αδιάλειπτη παρουσία στις απεργιακές μάχες ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης στο ΕΣΥ εν μέσω κορονοϊού. Το ίδιο συνέβη και με τις μάχες απέναντι στον ρατσισμό και τη φασιστική απειλή. Την ίδια ώρα οι συνάδελφοι που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο της Πρωτοβουλίας ή το στήριξαν δεν παρέλειψαν στιγμή να ανοίγουν την πολιτική συζήτηση στο νοσοκομείο. Η εκδήλωση που έγινε σε συνεργασία με το σωματείο με θέμα την πάλη για την γυναικεία καταπίεση, αλλά και η παρουσίαση του βιβλίου "Μαρξισμός, Πολιτική και Ψυχική Δυσφορία" ήταν κορυφαίες στιγμές σε αυτή την προσπάθεια. Σε όλους αυτούς τους αγώνες υπενθυμίζαμε ότι η Ψυχική Υγεία δεν είναι πολυτέλεια, αλλά σημαντικό κομμάτι της μάχης για δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους και όλες, χωρίς διακρίσεις. Συνεχίζουμε τον αγώνα, από καλύτερες θέσεις και μέσα από το ΔΣ του σωματείου. 

Δημοκρατική Παράταξη (ΠΑΣΚΕ) 270 ψήφους και 6 έδρες (από 8 έδρες), ΠΑΜΕ 68 ψήφους και 2 έδρες (2), Υγειονομικό Κίνημα Ανατροπής 84 ψήφους και 2 έδρες (1) Ενωτική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή 45 ψήφοι και 1 εδρα (-).

Μαρία Μπολοβίνα, 
κοινωνική λειτουργός, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων στο Δρομοκαϊτειο, Ενωτική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή
 

Αγλαΐα Κυριακού

Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου την Τρίτη 22/11 μετά από κάλεσμα του σωματείου τους σχετικά με τη σκανδαλώδη εγκατάλειψη των εισαγγελικών ασυνόδευτων παιδιών και το “παρκάρισμά” τους στα νοσοκομεία Παίδων.

«Υγιή παιδιά που δεν μπορούν να μείνουν με τις οικογένειές τους για διάφορους λόγους, όπως πχ κακοποίηση, και λόγω της έλλειψης δομών, μένουν μέσα στα νοσοκομεία. Σήμερα υπάρχουν στο Αγλαΐα Κυριακού γύρω στα 35 τέτοια παιδιά, 150 συνολικά στα τρία Παίδων», τονίζει η Μαρία Αλιφιέρη, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου.

“Το ζήτημα το έφερε στην επιφάνεια περιστατικό παρενόχλησης ενός 7χρονου παιδιού από ένα μεγαλύτερο, περιστατικό που βέβαια δεν είναι ακόμα εξακριβωμένο. Αυτό που είναι εξακριβωμένο είναι ότι χωρίς παιδαγωγούς, ψυχολόγους και ασφαλείς χώρους για να ζήσουν -που δεν μπορεί να είναι ένα νοσοκομείο- οι ζωές αυτών των παιδιών βρίσκονται σε κίνδυνο. Μίλησε ο Πλεύρης για ΕΔΕ; Σε ποιους; Στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που είναι ελάχιστο; Στους φύλακες που πρέπει να ασχοληθούν με τα ασθενοφόρα;   

Δημόσιες δομές

Μετά την κακοποίηση που έχουν δεχτεί για να φτάσουν να φιλοξενούνται στο νοσοκομείο, τα παιδιά αυτά δέχονται μια δεύτερη κακοποίηση από το ίδιο το κράτος. Προσπαθούν αν επιβιώσουν εγκλωβισμένα σε έναν χώρο που τους δίνει μόνο ένα πιάτο φαΐ και ένα κρεβάτι. Το παιδί που φέρεται ότι έκανε την παρενόχληση δέχτηκε άγριο ξυλοδαρμό από συγγενή του 7χρονου παιδιού. Το προσωπικό είναι εξοργισμένο με αυτή την κατάσταση κι έτσι βγήκε η σημερινή κινητοποίηση. Δεν ζητάμε να πάνε σε άλλο νοσοκομείο, αλλά να φτιαχτούν δημόσιες δομές, με όλα όσα χρειάζονται, από μάγειρες μέχρι ψυχολόγους, και την ευθύνη να την έχει το κράτος κι όχι κάποια ΜΚΟ ή ιδιώτες».

Την αυταρχική στάση του Αναπληρωτή Διοικητή Τόσκα στη σημερινή κινητοποίηση καταγγέλλει το Συντονιστικό των Νοσοκομείων: «Ο διοικητής αυτός αρνήθηκε επανειλημμένα να συναντηθεί σήμερα με το σωματείο και τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Μόνο μετά από πίεση και επιμονή των συναδέλφων "δέχτηκε" να μας ακούσει παρόλο που όπως είπε "δεν είχε κλειστεί κανένα ραντεβού"(!). Απαίτησε να αποχωρήσει από τη συνάντηση στο Αμφιθέατρο ο σ. Χρίστος Αργύρης, παρόλο που ο ίδιος συστήθηκε ως εκλεγμένο μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς, μέλος της ΑΔΕΔΥ αλλά και ως παλιός εργαζόμενος- ειδικευόμενος στο Αγλαΐα Κυριακού... Ξεκαθαρίζουμε ότι στις κινητοποιήσεις των σωματείων μας είναι ευπρόσδεκτοι οι αλληλέγγυοι συνδικαλιστές, οι ομοσπονδίες μας, η Αριστερά, οι μαζικοί φορείς του αντιρατσιστικού κινήματος, του κινήματος για την γυναικεία απελευθέρωση κτλ. Μόνοι ανεπιθύμητοι η Αστυνομία, οι διοικητές και τα κάθε λογής τζουτζέκια της κυβέρνησης».


Γιάννενα

Πρακτικά το νομοσχέδιο σημαίνει ότι δεν πρόκειται να προσλάβουν κανέναν και θα τρέξουν να φέρουν ιδιώτες για να καλύπτουν άρπα κόλλα τα κενά που δημιουργούνται. Για παράδειγμα στην Κέρκυρα παραιτήθηκαν γιατροί γιατί δεν άντεχαν άλλο την υπερεφημέρευση. Η απεργία της 20 Οκτώβρη είχε μεγάλη συμμετοχή και κόντρα στα “εντέλλεσθε” των διοικητών και τις μετακινήσεις.  Αλλά φυσικά δεν είναι μόνο η Κέρκυρα. Έχει βγει στη σύνταξη μόνιμο προσωπικό. Κανονικά θα έπρεπε να προκηρυχθούν θέσεις άμεσα. Θα καλυφθούν βάρδιες με μπλοκ με αυτόν τον νόμο. Θα χάνεται η μπάλα τελείως και επί του ιατρικού. 

Ένας ασθενής πρέπει να έχει μια συνέχεια στην παρακολούθησή του κι αυτό θα χαθεί. Μια κλινική όταν έχει σταθερό προσωπικό ξέρει τους αρρώστους, υπάρχει μια συνέχεια και μια συνέπεια ιατρικά. Αυτό το προσωπικό που θα έρχεται απ' έξω δεν μας λέει κάποιος ότι θα είναι και σταθερό. Αν έρχονται να καλύπτουν βάρδιες δε θα έχουν οι ίδιοι την επίβλεψη του ασθενή. Θεράποντες ιατροί και μόνιμο προσωπικό σημαίνει πλήρης ιατρική παρακολούθηση του αρρώστου. Όταν ανοίγουν διαδικασίες κάλυψης κενών ο ασθενής μπορεί να αλλάζει χέρια κάθε μέρα κι αυτό χάνεται. Αυτό δημιουργεί μεγαλύτερες πιθανότητες για ιατρικά σφάλματα. 

Έχει βγει ότι οι περικοπές των μισθών στους γιατρούς ήταν αντισυνταγματικές. Βγαίνει ο Μητσοτάκης και λέει “θα δώσω αυξήσεις” που δεν έφταναν αυτό που θα έπρεπε να παίρνουμε και τελικά δεν δόθηκαν καν. Τώρα λέει ότι για να αυξήσεις το μεροκάματό σου, βγάλε έξτρα εισόδημα από την αγορά. Ανοίγουν ζητήματα πραγματικού βιοπορισμού και για τους γιατρους.

Χρειάζεται να δούμε και σαν ΕΙΝΗ (νοσοκομειακοί γιατροί Ηπείρου) πώς θα οργανώσουμε για να βγει απεργία άμεσα για να μην τολμήσουν καν να το καταθέσουν. Έχουμε τα μάτια μας στη συνέλευση της ΕΙΝΑΠ γιατί θα δώσει το στίγμα για το πώς θα παλέψουμε σε όλη την Ελλάδα.

Λουίζα Γκίκα, 
μέλος ΔΣ ΕΙΝΗ
 

Θεσσαλονίκη

Με απόφαση της ΕΝΙΘ (νοσοκομειακοί γιατροί Θεσ/νικης) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σωματείων για ενημέρωση και αγωνιστικό συντονισμό σε σχέση με το νέο νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη τη Δευτέρα 21/11. Συμμετείχαν γιατροί από τα νοσοκομεία Ιπποκράτειο, Παπανικολάου, ΨΝΘ και Θεαγένειο, αγωνιστές και αγωνίστριες από τα σωματεία εργαζόμενων των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ και Άγιος Δημήτριος, καθώς και μέλη από άλλα σωματεία και συλλόγους, όπως από το Σωματείο Ιατρικών Επισκεπτών, σύλλογοι συνταξιούχων, νεφροπαθών, καρκινοπαθών, κτλ.

Έγινε όλη η συζήτηση για το πώς αυτό το ν/σ διαλύει ουσιαστικά τη δημόσια και δωρεάν Υγεία και όλοι δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των γιατρών για να μην περάσει η νέα επίθεση του Υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης της ΝΔ. Στην δική μου τοποθέτηση έβαλα την πρόταση για απεργιακή κλιμάκωση πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή και συντονισμό με την ΠΟΕΔΗΝ, αλλά και τους άλλους κλάδους. Επίσης, ότι μας παίρνει να βγούμε στον δρόμο μετά τις επιτυχίες της πανυγειονομικής απεργίας στις 20/10 και της πανεργατικής 9/11.

Αυτή η σύσκεψη είχε τη σωστή κατεύθυνση ότι χρειάζεται να παλέψουμε οι γιατροί μαζί με τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων και όχι μόνο, αλλά ήταν πρόβλημα ότι αυτός ο συντονισμός δεν κατέληγε σε κάποια συγκεκριμένη απεργιακή πρόταση. Περιορίστηκε σε καταγγελίες και αναλύσεις για τον ρόλο του νομοσχεδίου, χρήσιμο αλλά δεν αρκεί.  

Γιάννης Κούτρας, 
γιατρός στο Ιπποκράτειο, μέλος ΔΣ ΕΝΙΘ
 

Έλενα Βενιζέλου

Το πρώτο άνοιγμα της καμπάνιας ενάντια στο νέο νομοσχέδιο  βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση σε όλους τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο μας. Το αντανακλαστικό του καινούριου Σωματείου ήταν άμεσο, ότι δεν πρόκειται για ένα ζήτημα που θα μείνει μόνο στο κομμάτι των γιατρών. Αφορά όλους τους υγειονομικούς. 

Έτσι πραγματοποιήσαμε στις 22/11 γενική συνέλευση του σωματείου με πρώτο θέμα αυτό το νομοσχέδιο της Γκάγκα που ιδιωτικοποιεί το ΕΣΥ. Ήταν μαζική και αποφάσισε να καλέσει ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ να συντονιστούν για απεργία διαρκείας πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου, ώστε να το σταματήσουμε από πριν.

Στην εξόρμηση που κάναμε τις προηγούμενες μέρες ήταν πολλοί οι γιατροί που ήταν ενθουσιασμένοι με την προοπτική της συνέλευσης της ΕΙΝΑΠ κι έτσι έχουμε ήδη κόσμο ο οποίος δηλώνει τη συμμετοχή του για την Τετάρτη 23/11. Τα αιτήματα δεν είναι αποσπασματικά: προσλήψεις, μονιμοποιήσεις, όλα αυτά τα ζητήματα για τα οποία παλεύουμε αυτή τη στιγμή δένονται με την προσπάθεια να σώσουμε το ΕΣΥ και να ρίξουμε την κυβέρνηση. Αλλά η αιχμή προφανώς είναι το νομοσχέδιο Γκάγκα γιατί εκεί ανοίγει η κυβέρνηση την επίθεση με σκοπό να σπάσει το ΕΣΥ και να διαμορφώσει ένα πλαίσιο ιδιωτικοποίησης που δεν έχει ξαναϋπάρξει από τότε που το ΕΣΥ ιδρύθηκε. Είναι τεράστια επίθεση.

Νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα και να πιέσουμε την υπόλοιπη Αριστερά να μην πάει μόνο στη λογική του ΚΚΕ για 24ωρη την ημέρα κατάθεσης. Είναι μια κίνηση για την τιμή των όπλων. Αντίθετα πιστεύουμε ότι πρέπει να πάμε σε μια απεργιακή κλιμάκωση με προοπτική να γίνει απεργία διαρκείας. Είναι αρκετά ρεαλιστικό να το κερδίσουμε γιατί το κλίμα μέσα στα νοσοκομεία είναι ότι πρέπει αυτό το πράγμα να το σταματήσουμε. Κι αν δοθεί τέτοιο σήμα θα αγκαλιαστεί αυτή η απεργιακή κλιμάκωση και από γιατρούς αλλά και από τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Η συμμετοχή στην πανεργατική δεν αφήνει περιθώριο στη γραφειοκρατία να ξεφύγει. Η απεργιακή κλιμάκωση για την οποία παλεύουμε εμείς, βάζει και την προοπτική της σύγκρουσης με τον προϋπολογισμό συνολικά. Ο προϋπολογισμός σημαίνει ότι κόβουμε την κρατική χρηματοδότηση και πάμε για ιδιωτικοποίηση της Υγείας.

Κώστας Καταραχιάς, 
γραμματέας Σωματείου Εργαζομένων ΓΝ Έλενα Βενιζέλου, μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ
 

Αγ. Σάββας

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της πανεργατικής απεργίας της 9 Νοέμβρη όλος ο κόσμος, και στο νοσοκομείο του Αγίου Σάββα, θέλει συνέχεια. Από την πλευρά της κυβέρνησης το μέλλον για τη δημόσια Υγεία είναι δυσοίωνο. Το Υπουργείο Υγείας έχει κατεβάσει σε διαβούλευση ένα νομοσχέδιο με το οποίο τη διαλύει. 

Στη συνέλευση του σωματείου μας στις 22/11 αποφασίσαμε ότι για να το σταματήσουμε, εν όψει και της Γενικής Συνέλευσης των γιατρών της ΕΙΝΑΠ, καλούμε τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία στην Υγεία να προκηρύξουν άμεσα απεργιακή κινητοποίηση για να μην τολμήσει καν να το καταθέσει στη Βουλή.

Όλοι οι εργαζόμενοι στην Υγεία, κάθε ειδικότητας, είμαστε επί ποδός. Έχουμε αποφασίσει ότι μέσα σε αυτό το κλίμα, ενθουσιασμού για την απεργία αλλά και επιθέσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, να απαντήσουμε συντονισμένα. Το νομοσχέδιο που κατεβάζει η κυβέρνηση μπορεί να χτυπάει τα εργασιακά των γιατρών, αλλά ταυτόχρονα είναι επίθεση για όλο το δημόσιο σύστημα Υγείας και τα νοσοκομεία. Για να μπορέσουν να ανοίξουν απογευματινά ιατρεία θα πρέπει να δουλέψει ο φύλακας, η καθαρίστρια, η νοσηλεύτρια, η εργαλειοδότρια, ο τραυματιοφορέας. Δεν είναι μόνο ο γιατρός. Είμαστε μια αλυσίδα στα νοσοκομεία και ως τέτοια θα αντιμετωπίσουμε το νομοσχέδια. Ένα νομοσχέδιο τέτοιο λοιπόν, που αφορά όλο τον χώρο της Υγείας, δεν είναι μόνο υπόθεση των γιατρών. Θέλουμε να ασκήσουμε πίεση και στην ΕΙΝΑΠ και στην ΟΕΝΓΕ και στην ΠΟΕΔΗΝ να υπάρξει πανυγειονομικό μέτωπο.

Παράλληλα υπάρχει η μάχη του προϋπολογισμού. Από το καλοκαίρι οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων έχουν στερέψει. Δύσκολα τα βγάζουμε πέρα. Ο καινούριος προϋπολογισμός προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη επίθεση και μεγαλύτερες περικοπές στα κονδύλια της δημόσιας Υγείας. Αυτός είναι και ο σκοπός του νομοσχεδίου που βάζει τους ιδιώτες: να σταματήσουν οι προσλήψεις προσωπικού, να σταματήσουν το ότι το κράτος έχει υποχρέωση απέναντι στα δημόσια νοσοκομεία να τα χρηματοδοτεί και να τα συντηρεί. Άρα και για το θέμα του προϋπολογισμού, που αφορά προφανώς όλη την κοινωνία, πρέπει να βγούμε στους δρόμους και να συνεχίζουμε την απεργιακή κινητοποίηση της 9 Νοέμβρη.

Κατερίνα Πατρικίου, 
πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκ. Άγιος Σάββας
 

Δαφνί

Στα νοσοκομεία προετοιμάζουμε το κλίμα ότι πρέπει για να πάμε σε μια σύγκρουση μέχρις εσχάτων με το νέο νομοσχέδιο. Ενημερώνουμε τον κόσμο, το Συντονιστικό των Νοσοκομείων πρωτοστατεί σε αυτή την προσπάθεια. Είναι κρίσιμο γιατί δεν υπάρχει μαζική ενημέρωση και αυτόν τον ρόλο θα πρέπει να τον παίξουμε εμείς. Δεν γίνεται να περάσει στα ψιλά μια τέτοια επίθεση και, καθώς φαίνεται από τη διάθεση του κόσμου, δεν θα περάσει στα ψιλά.

Υπάρχει διάθεση για αγώνα στο Δαφνί και το είδαμε με τη μεγάλη συμμετοχή και στην πανυγειονομική και στην πανεργατική απεργία. Αυτή τη δύναμη προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε και στη συνέλευση της ΕΙΝΑΠ, δεν ξεκινάμε να την οργανώνουμε από το μηδέν. Θέλουμε να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και να κερδηθεί στη συνέλευση αυτή η απεργιακή κλιμάκωση.

Η ενημέρωση από τη μεριά μας ως Συντονιστικό και η προσπάθεια κλιμάκωσης δεν περιορίζεται στους γιατρούς. Απλώνεται στο σύνολο των εργαζόμενων στο νοσοκομείο, ενώ βάζουμε μαζικά και την αφίσα στο νοσοκομείο. Σε καμία περίπτωση, το γεγονός ότι είναι ένα νομοσχέδιο που επιτίθεται στους γιατρούς, δεν σημαίνει ότι οι αντιδράσεις του υπόλοιπου προσωπικού είναι αδιάφορες. Απαιτούμε από το Σωματείο να μπει μπροστά σε αυτή τη μάχη, να βγάλει συνέλευση και να συντονιστεί με το υπόλοιπο κίνημα.

Νεκτάριος Χάινταρ,
γιατρός στο ΨΝΑ Δαφνί