Εργατικό κίνημα
Εκπαιδευτικοί: Απεργία το Δεκέμβρη

9/11, Πανεργατική απεργία στην Αθήνα. Φωτό: Γιώργος Πίττας

Με τεράστια πλειοψηφία και με τη συμφωνία όλων των παρατάξεων υπερψηφίστηκε στη συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ (19/11) η πρόταση για απεργία μέσα στον Δεκέμβρη μαζί με τη ΔΟΕ για αυξήσεις στους μισθούς και ενάντια στον προϋπολογισμό που θα φέρει για ψήφιση η κυβέρνηση. Αυτό είναι μια θετική εξέλιξη γιατί επισπεύδει τις διαδικασίες για την κήρυξη νέας πανεργατικής απεργίας τον Δεκέμβρη. Φάνηκε με την πανεργατική της 9/11 πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η έγκαιρη ανακοίνωση μιας απεργίας που δίνει περισσότερο χρόνο για να οργανωθεί σωστά και να γίνει μεγάλο πολιτικό γεγονός.

Κατά τα άλλα, η διαδικασία ήταν προβληματική ήδη από τον τρόπο που καλέστηκε. Σωστά η παράταξη των Παρεμβάσεων ΔΕ κάνει λόγο για μεθόδευση ενορχηστρωμένη από τις παρατάξεις ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) και ΔΑΚΕ (ΝΔ), που έχουν μαζί την πλειοψηφία στο ΔΣ της ΟΛΜΕ. Δικιά τους ήταν η απόφαση για να καλεστεί το βράδυ της Τετάρτης 16/11 η συνέλευση των προέδρων για το Σάββατο 19/11. Αυτό σημαίνει περιθώριο μόνο δύο μέρες, με τη μία να είναι η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, για να μπορούν οι πρόεδροι να μεταφέρουν τις αποφάσεις των συλλόγων τους, μόνο μέσω ΔΣ, καθώς η προοπτική να γίνουν γενικές συνελεύσεις μέσα σε μία μέρα ήταν αδύνατη. 

Είναι οι ίδιοι που είχαν αναβάλει την τελευταία στιγμή τη συνέλευση των προέδρων που είχε καλεστεί για τις 20/10, με την αστεία δικαιολογία ότι δεν έβρισκαν αίθουσα σε όλη την Αθήνα. Ουσιαστικά ήθελαν να αποφύγουν ανατροπή της απόφασης του ΔΣ της ΟΛΜΕ για συμμετοχή στις ηλεκτρονικές εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια από τις ΕΛΜΕ που θα ψήφιζαν ενάντια σε αυτό στη Γ.Σ. των προέδρων. Αλλά οι εκπαιδευτικοί σε τεράστια πλειοψηφία έδειξαν την αντίθεσή τους στις επιταγές της Κεραμέως και τις ψευτο-εκλογές αλά Χατζηδάκη. ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ επανήλθαν για να τις νομιμοποιήσουν πραξικοπηματικά, θέτοντας στο τέλος της συνεδρίασης στις 19/11 θέμα νομιμοποίησης των αιρετών από τα υπηρεσιακά συμβούλια, αυτών δηλαδή που ψήφισε μόνο μια μικρή μειοψηφία. Η πρότασή τους πέρασε με οριακή απαρτία, καθώς ΠΑΜΕ και Παρεμβάσεις αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι.

Όπως σημειώνουν οι Παρεμβάσεις για τον λόγο που κάλεσαν τόσο έκτακτα τη ΓΣ των προέδρων στις 19/11: «Είναι προφανές ότι ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ προχώρησαν σε αυτή την κίνηση γιατί θέλουν να μη βρεθούν αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα της τακτικής τους όλο το προηγούμενο διάστημα και γιατί θέλουν να παραλύσουν τις διαδικασίες και τις αντιδράσεις του κλάδου. Δεν θέλουν να απολογηθούν για την πραξικοπηματική αναβολή της προηγούμενης Γ.Σ. Δεν θέλουν να συζητήσει και να τοποθετηθεί στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ ο κλάδος για τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στους αιρετούς που βγήκαν από τις ηλεκτρονικές ψευτοκλογές της αποχής, των μεθοδεύσεων και των εκβιασμών. Δεν θέλουν να πάρει αποφάσεις ενάντια στην αξιολόγηση, ενάντια στους μέντορες και τους ενδοσχολικούς συντονιστές, μάχες που εξακολουθούν να δίνουν με Απεργία-Αποχή δεκάδες ΕΛΜΕ. Δεν θέλουν να συζητήσει σοβαρά ο κλάδος για ένα σχέδιο αγώνα με κλιμάκωση και διάρκεια, ώστε να αξιοποιηθεί η δυναμική της απεργίας της 9ης Νοέμβρη».

Για την αξιοποίηση αυτής της δυναμικής, πραγματοποιήθηκε πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ το απόγευμα της ίδιας μέρας με τη ΓΣ των προέδρων των ΕΛΜΕ. Ουσιαστικά ήταν μια προσπάθεια συντονισμού από τα κάτω με τη συμμετοχή των δυνάμεων των Παρεμβάσεων και του ΠΑΜΕ για να οργανωθούν ακόμα καλύτερα τα επόμενα απεργιακά βήματα, ύστερά από την πολύ μαζική, όπως τονίστηκε στις περισσότερες τοποθετήσεις, συμμετοχή του κλάδου στη Γενική Απεργία 9/11 και το Πολυτεχνείο.


Εκλογές στον Αριστοτέλη

Σε εκλογές για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο προχωράει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Αριστοτέλης” την Τετάρτη 23/11 από τις 2μμ μέχρι τις 7.30μμ στα 39-141 δημοτικά σχολεία (Τσούντα & Αχαρνών, ΗΣΑΠ Αγ. Ελευθέριος). Το Δίκτυο Εκπαιδευτικών “η Τάξη μας” στηρίζει το ψηφοδέλτιο της Ανεξάρτητης Αγωνιστικής Κίνησης - Παρεμβάσεις με την υποψήφια Μαριάννα Χρονοπούλου.

Τη Δευτέρα 21/11 πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του ΣΕΠΕ Αριστοτέλης με αρκετά μεγάλη συμμετοχή, ενώ η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τα αιτήματα για αυξήσεις στους μισθούς, για να μην περάσει η αξιολόγηση της Κεραμέως, όπως και για το φιάσκο με τις ηλεκτρονικές εκλογές και την απεργιακή συνέχεια μαζί με την ΟΛΜΕ στα μέσα του Δεκέμβρη. Υπερψηφίστηκαν πολλά ψηφίσματα στήριξης αγώνων, ανάμεσα σε αυτά για την αξιολόγηση και την κήρυξη Απεργίας Αποχής, για τη μάχη ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ, για την 25η Νοεμβρίου ημέρα κατά της βίας κατά των γυναικών, για τα προβλήματα στα νηπιαγωγεία που στεγάζονται σε κοντέινερ, για την υπεράσπιση των διωκόμενων που συμμετέχουν στην Απεργία Αποχή των ΕΛΜΕ από τους μέντορες, ενάντια στο ν/σ για το Μετοχικό Ταμείο και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Ομόφωνα υπερψηφίστηκε η συμπαράσταση στους πρόσφυγες που απειλούνται με έξωση από τα σπίτια τους λόγω της διακοπής του προγράμματος ESTIA, ενώ οι προσφύγισσες που παρενέβηκαν στη συνέλευση για να παρουσιάσουν το ψήφισμά τους καταχειροκροτήθηκαν από το σώμα.