Εργατικό κίνημα
Να σώσουμε το Μ.Τ.Π.Υ

18/11, Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της ιδιοτικοποίησης

Ενάντια στο ξεπούλημα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) και την αύξηση των ορίων ηλικίας για τις μειωμένες συντάξεις, η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει στάση εργασίας την Τετάρτη 23/11 από τις 11.30πμ μέχρι τη λήξη του ωραρίου με συγκέντρωση στις 12μ στο Υπουργείο Εργασίας. Οι παραπάνω επιθέσεις περνούν μέσα από το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας που αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη 24/11.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας (ΟΣΥΠΕ) σημειώνει: “Μετά τον «εκσυγχρονισμό” της ΔΕΗ (χάριν της οποίας απολαμβάνουμε… φθηνή ενέργεια), μετά την απόσχιση της Επιθεώρησης Εργασίας από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και την αποδυνάμωση της προστασίας της εργασίας, των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της εφαρμογής των διατάξεων της εναπομένουσας εργατικής νομοθεσίας, μετά τον “εκσυγχρονισμό” του ΕΦΚΑ με τους ιδιώτες διευθυντές με τους παχυλούς μισθούς, μετά την “αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ” και την “Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά”, έρχεται σήμερα και ο “εξορθολογισμός” του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ). 

Σύμφωνα με τα άρθρα 30-35 του νομοσχεδίου, για τον κ. Χατζηδάκη και την κυβέρνηση των αρίστων “εξορθολογισμός” του ΜΤΠΥ σημαίνει: Διορισμό Διοικητή, κατά τα πρότυπα του ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ, διορισμένος από τον Υπουργό, με αμοιβή 8.000 ευρώ το μήνα, αρεστός στον Υπουργό . Ο διορισμένος Διοικητής συγκεντρώνει στα χέρια του υπερεξουσίες και είναι παράλληλα και Πρόεδρος του ΔΣ, του οποίου πια η μόνη αρμοδιότητά του θα είναι να “ξεπλένει” τις αποφάσεις του διορισμένου Διοικητή. 

Ο επιδιωκόμενος σκοπός της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας για τον “εξορθολογισμό” του ΜΤΠΥ, αποκαλύπτεται στο άρθρο 35: σύμφωνα με αυτό “η διαχείριση της κινητής και ακίνητης περιουσίας (εν όλω ή εν μέρει) δύναται να ανατίθεται (με απόφαση του ελεγχόμενου από τον Υπουργό βεβαίως) στην ΕΔΕΚΤ-ΑΕΠΕΥ και στην Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας του ΕΦΚΑ αντίστοιχα”. Με άλλα λόγια, ο Υπουργός που λίγες μέρες πριν, στην ΔΕΘ, εκθείαζε το Μ.Τ.Π.Υ. ως πρότυπο αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του, τώρα αναθέτει τη διαχείριση του σε Ανώνυμες Εταιρείες των οποίων το καταστατικό αναφέρει ρητά τη δυνατότητα εκποίησης, παραχώρησης και μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζονται!». 

Δείτε επίσης 23/11/22 - Στάση εργασίας ΑΔΕΔΥ και συγκέντρωση ενάντια στο ξεπούλημα του Μετοχικού Ταμείου