Εργατικό κίνημα
Τράπεζα Πειραιώς: Απεργία 29 Νοέμβρη

16/11, Απεργία στην Τράπεζα Πειραιώς στο Ηράκλειο Κρήτης. Φωτό: efsyn.gr

Με 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 29/11 κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς με κάλεσμα από όλους τους συλλόγους εργαζομένων της τράπεζας. Αντιδρούν απέναντι στην προκλητική πρόθεση της εταιρίας να απολύσει μέχρι το τέλος του 2023, 2.500 υπαλλήλους και να κλείσει 100 καταστήματα. Αν υλοποιηθεί αυτό το νέο επιχειρηματικό της πλάνο και προσμετρώντας τις απολύσεις από το 2020, η τράπεζα θα έχει απολύσει το 50% του προσωπικού της μέσα σε τέσσερα χρόνια, καταγράφοντας πανευρωπαϊκό -αρνητικό- ρεκόρ στον κλάδο σε ό,τι αφορά τη συρρίκνωση του δικτύου και των εργαζομένων.

Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς: «Οι επιχειρηματικές αποφάσεις του νέου business plan, για την περαιτέρω συρρίκνωση του εργασιακού παράγοντα και των καταστημάτων, δε ανταποκρίνονται και δεν έχουν προηγούμενο σε κανένα ευρωπαϊκό παράδειγμα στον κλάδο μας, ενώ ήδη η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες Εξόδων προς Έσοδα (CIR) στις Τράπεζες στην Ευρωζώνη και το χαμηλότερο δείκτη δαπανών προσωπικού προς κύρια καθαρά έσοδα.

Αποδεικνύεται, με τον πλέον εύγλωττο τρόπο, ότι οι εργαζόμενοι είναι εκείνοι που καλούνται να καταβάλλουν το βάρος και το τίμημα της εξέλιξης και της ανάπτυξης της Τράπεζας στη νέα εποχή που ανατέλλει, χρηματοδοτώντας ουσιαστικά τις επενδύσεις της Τράπεζας για το ψηφιακό μετασχηματισμό της. Η επίκληση της ψηφιακής μετάβασης που διακηρύσσει η Διοίκηση, η οποία κατά την άποψή της, νομοτελειακά απαξιώνει τους εργαζόμενους, δεν συνάδει επουδενί, τόσο με τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής που επικαλείται ότι εφαρμόζει η Τράπεζα, τις πρόσφατες ευρωπαϊκές συμφωνίες των κοινωνικών εταίρων του τραπεζικού τομέα, όσο ακόμα περισσότερο με τις συλλογικές συμβάσεις που πρόσφατα υπεγράφησαν μεταξύ του αντιπροσωπευτικού Συλλόγου και της Διοίκησης».

Η Τράπεζα Πειραιώς το τελευταίο 9μηνο έβγαλε 386 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για την Πειραιώς. Σε μια περίοδο που οι πολλαπλές κρίσεις του συστήματος έχουν σπείρει τον θάνατο και τη δυστυχία σε τεράστια κομμάτια της κοινωνίας, οι τραπεζίτες, όπως και οι πάροχοι ενέργειας, οι βιομηχανίες όπλων, οι φαρμακοβιομηχανίες και οι κλινικάρχες, επιστρέφουν στην «κανονικότητα» της μεγάλης κερδοφορίας. 

Κέρδη

Το γ’ τρίμηνο του 2022 ήταν το καλύτερο της πενταετίας, κλείνοντας το 9μηνο του 2022 με πολύ ισχυρές επιδόσεις, με τη συνολική καθαρή κερδοφορία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας μονοψήφιες σε ποσοστό μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις. Ταυτόχρονα το υποτιθέμενο αντίδοτο για τη μείωση του πληθωρισμού, δηλαδή η άνοδος των επιτοκίων, αναμένεται να αυξήσει κατά 2 δισ. επιπλέον τα συνολικά έσοδα του 2023 από τους τόκους των δανείων. Αυτά τα κέρδη θα γίνουν μερίσματα στους μετόχους, την ίδια ώρα που ετοιμάζουν απολύσεις στους τραπεζοϋπαλλήλους και παίρνουν τα σπίτια του κόσμου στους πλειστηριασμούς για μικρές οφειλές. 

Η απεργία στις 29/11 είναι η κορύφωση επιτυχημένων κινητοποιήσεων των εργαζόμενων στην Τράπεζα Πειραιώς που έγιναν τους τελευταίους μήνες σε όλη την περιφέρεια της χώρας και μπόρεσαν να βάλουν φρένο σε απολύσεις και λουκέτα καταστημάτων. Οι πιο πρόσφατες, καλεσμένες από τους συλλόγους ΣΕΥΤΠΕ και ΣΥΓΤΕ, ήταν στις 16/11 στον νομό του Ηρακλείου Κρήτης με την 4ωρη στάση εργασίας στα υποκαταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς του νομού να πραγματοποιείται με καθολική συμμετοχή και με μαζική κινητοποίηση στο κατάστημα του Αγίου Μηνά που κατέληξε σε συμβολικό αποκλεισμό της κυκλοφορίας. Στις 18/11 πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας στις υπό απόσχιση υπηρεσίες και συγκέντρωση στα Προπύλαια. Η επιτυχία των κινητοποιήσεων με την ακύρωση των απολύσεων στην Τράπεζα Πειραιώς είναι καθοριστική για να στείλει το μήνυμα στους υπόλοιπους τραπεζίτες που θέλουν να προχωρήσουν κι αυτοί σε απολύσεις, αλλά και στην κυβέρνηση που τους στηρίζει, ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη, όχι οι μέτοχοι.