Καταστολή
Τράνς: Μνήμη και αγώνας

Φωτό: Δάφνη Καραβοκύρη, Δημοσιογράφος

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τα Τρανς Άτομα, 13-19 Νοέμβρη, πραγματοποιήθηκε στις 19/11 για 12η χρονιά η Ημερίδα για την Διεθνή Μέρα Τρανς Μνήμης. Την Κυριακή 20/11 πραγματοποιήθηκε πορεία μνήμης, από την Ομόνοια στο Σύνταγμα, κρατώντας πορτρέτα δολοφονημένων τρανς ατόμων.

Στην ομιλία της στην ημερίδα η Άννα Απέργη, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, ανέφερε αρχικά τα περιστατικά τρανσφοβικής βίας ανά τον κόσμο: έγιναν 327 δολοφονίες τρανς συνανθρώπων μας για το 2022, με τις αυτοκτονίες και άλλα περιστατικά να ανεβάζουν τον αριθμό των θανάτων σε 390, ενώ είναι βέβαιο ότι πολλοί είναι και οι ανεξιχνίαστοι φόνοι. Κυρίαρχα θύματα των εγκλημάτων είναι οι τρανς θηλυκότητες, οι σεξεργάτριες, οι τρανς μετανάστριες.

Αύξηση βίας

Στην ημερίδα συζητήθηκε επίσης η αύξηση της τρανσφοβικής βίας, καθώς και οι ελλείψεις στον αντιρατσιστικό νόμο και τον νόμο 4443 για την ίση μεταχείριση, που αφήνουν τα φυλοδιαφορετικά άτομα ευάλωτα. Στον τομέα της υγείας υπογραμμίζονται δύο μεγάλα θέματα: η ψυχιατρικοποίηση της τρανς ταυτότητας από το Υπουργείο Υγείας (παρότι ο ΠΟΥ την έχει αφαιρέσει από το 2018 από τον κατάλογο ψυχικών παθήσεων) και ο έμφυλος χαρακτήρας της υγείας. Με άλλα λόγια, πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ένας έγκυος τρανς άνδρας ή μια τρανς γυναίκα που χρειάζεται εξέταση προστάτη στην Ελλάδα;

Ακόμη, η ίση μεταχείριση στον τομέα της εργασίας δεν είναι έμπρακτα εγγυημένη και πολλοί χώροι δεν δέχονται τρανς εργαζόμενα άτομα. Κατά συνέπεια πολλά τρανς άτομα, κυρίως γυναίκες, στρέφονται προς την σεξεργασία με το νομοθετικό πλαίσιο να είναι παρωχημένο και περιοριστικό. Μεγάλη σημασία χρειάζεται να δοθεί στα τρανς άτομα μεγάλης ηλικίας που εργάζονταν στο σεξ και δεν δικαιούνται σύνταξη ή ασφάλιση οδηγούμενα έτσι στην εξαθλίωση και την φτώχεια.

Αν και η Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου ήταν μια μεγάλη νίκη για τα τρανς άτομα, επικρατούν ακόμη ελλείψεις στο νομικό πλαίσιο. Η διαδικασία αλλαγής εγγράφων είναι χρονοβόρα και κοστοβόρα και κατά συνέπεια ταξική. O αγώνας ενάντια στην τρανσφοβική βία είναι αντισυστημικός και το σύνθημα “θέλουμε δουλειά, θέλουμε χαρτιά, όχι αποκλεισμούς στην τρανς εργατιά” αφορά όλη την εργατική τάξη.

Άρια Σταροπούλου