Εργατικό κίνημα
Εκπαιδευτικοί: Εκδήλωση της Ε’ ΕΛΜΕ, Εκλογές δασκάλων Ξάνθης και ΣΕΠΕ “Αριστοτέλης”

9/11, Πανεργατική απεργία στην Αθήνα. Φωτό: Γιώργος Πίττας

Εκδήλωση της Ε’ ΕΛΜΕ

Βιντεοπροβολή της ταινίας “Αναπληρωτής” του Άρη Αγάθου, που αποτυπώνει τη ζωή ενός αναπληρωτή εκπαιδευτικού στους Φούρνους της Ικαρίας, έγινε με πρωτοβουλία της Ε' ΕΛΜΕ την Τετάρτη 23/11 στα γραφεία της ΕΛΜΕ. Ακολούθησε πολύ πλούσια συζήτηση για όλα τα ζητήματα στην εκπαίδευση και τις επιθέσεις της κυβέρνησης, με συμμετοχή μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. 

«Η παρουσίαση της ταινίας από τον ίδιο τον δημιουργό της που συμμετείχε στην εκδήλωση μας έδωσε μια πολύ ωραία πάσα λέγοντας μας ότι ο λόγος που επέλεξε τελικά να παρουσιάσει αυτό το θέμα είναι να δει όλη η κοινωνία τι περνούν οι αναπληρωτές», δήλωσε στην ΕΑ η Εύα Ηλιάδη, αναπληρώτρια στην Ε’ ΕΛΜΕ. «Είναι η εικόνα για το πώς συμπεριφέρεται το κράτος στους εκπαιδευτικούς αλλά και στους μαθητές. Η συζήτηση που άνοιξε ήταν από τις πιο ωραίες που έχουμε κάνει στην ΕΛΜΕ. Αναπληρωτές έθεσαν τα προβλήματά τους, αλλά η κατάληξη ήταν το πώς παλεύουμε όλοι μαζί, αναπληρωτές και μόνιμοι, για μαζικούς διορισμούς μέχρι να είναι τα προσφυγόπουλα όλα στα σχολεία μας. Τέλος, έγινε ενημέρωση-κάλεσμα από τον Συντονισμό Εργατικής Αντίστασης για την πανεργατική απεργία 1/12 για τη δημόσια Υγεία, που είχε πολύ θερμή ανταπόκριση».


Εκλογές δασκάλων Ξάνθης

Σε αρχαιρεσίες για το νέο ΔΣ προχωράει ο ΣΕΠΕ Ξάνθης την Τετάρτη 30/11 από τις 10πμ μέχρι τις 6.30μμ στο ξενοδοχείο Elisso. Ο Τζεμαλή Μηλιαζήμ, από το Δίκτυο εκπαιδευτικών “η Τάξη μας” συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της Αριστερής Αγωνιστικής Κίνησης (Παρεμβάσεις) και αναφέρει:

«Είναι εκλογές πολύ κρίσιμες. Γίνονται σε μία περίοδο που το εργατικό κίνημα βγαίνει ξανά μπροστά για να ρίξει την κυβέρνηση του Μητσοτάκη και να μην περάσουν οι επιθέσεις. Χρειάζεται να τους δώσουμε το τελειωτικό χτύπημα και να ενισχύσουμε το εργατικό κίνημα για να κερδίσει όσα έχασε τα τελυταία χρόνια που μας ρήμαξαν τις ζωές. Ρήμαξαν και μεγάλο κομμάτι της εκπαίδευσης. Προσπαθούν να περάσουν την ατομική αξιολόγηση στα σχολεία, να ιδιωτικοποιήσουν περαιτέρω την Παιδεία και να ξεπουλήσουν ΄,τι έχει απομείνει. Δεν τα χουν καταφέρει όπως θα ήθελαν γιατί το κίνημα τους σταματούσε. Για να προχωρήσουμε ακόμα καλύτερα καλούμε τον κόσμο να ψηφίσει Αριστερή Αγωνιστική Κίνηση και να δυναμώσει τα πιο ριζοσπαστικά κομμάτια των εκπαιδευτικών, για δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς».


ΣΕΠΕ “Αριστοτέλης”

Στις εκλογές του ΣΕΠΕ Αριστοτέλης (23/11) πρώτη δύναμη βγήκε η Ανεξάρτητη Αγωνιστική Δύναμη (Παρεμβάσεις – Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών) με 4 έδρες από 3 που είχε το 2019, δεύτερη η ΑΣΕ (ΠΑΜΕ) που κράτησε τις 2 έδρες της και τρίτη η ΔΑΚΕ με 1 έδρα από 2 που είχε το 2019, ενώ η ΔΗΣΥ (ΚΙΝΑΛ) πάλι δεν έβγαλε έδρα.