Εργατικό κίνημα
Έξω τα αρπακτικά από το Μετοχικό Τ.Π.Υ

23/11, Yπουργείο Εργασίας. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ και συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας πραγματοποιήθηκε την Tετάρτη 23/11 ενάντια στο (μίνι) ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Χατζηδάκη, που ανάμεσα σε άλλα ξεπουλάει και ιδιωτικοποιεί την τεράστια περιουσία του  Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Το ν/σ ψηφίστηκε την επόμενη μέρα (24/11) με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ. Είναι αστείο το ποσό των 250 ευρώ εφάπαξ που δίνει σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτους, είναι κοροϊδία οι λεγόμενες αυξήσεις στις συντάξεις, αλλά η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων και του ΜΤΠΥ είναι πραγματική. Την ώρα που ο πληθωρισμός τρέχει με 12% και οι αυξήσεις σε τρόφιμα και ενέργεια είναι ακόμα μεγαλύτερες, είναι προεκλογικές παροχές-φιάσκο αυτά τα ψίχουλα και ούτε μπορούν να κρύψουν τις επιθέσεις που φέρνει ο νέος νόμος. 

Ο Κώστας Τουλγαρίδης, μέλος ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, ανέφερε στον χαιρετισμό του στη συγκέντρωση: «Ξέρουμε καλά ότι είμαστε μπροστά σε μια προσπάθεια να ξεκοκαλίσουν ό,τι έχει μείνει όρθιο από την περιουσία των ταμείων, από την κινητή και ακίνητη περιουσία του Μετοχικού Ταμείου, που φτιάχτηκε με τον ιδρώτα και τον οβολό των εργαζομένων για τόσο χρόνια. Τώρα πρέπει να αποδοθούν με παροχές στους εργαζόμενους. Δεν είναι χρήματα του κράτους κι όμως θέλουν να τους βάλουν χέρι με ΑΕ κάτω από τον έλεγχο του Υπουργού. Είναι η συνέχεια της πολιτικής που εδώ και 30 χρόνια διαλύει τη δημόσια ασφάλιση, του PSI και του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ τώρα κόβει τις δυνατότητες πρόωρης συνταξιοδότησης. 

«Να τους στείλουμε σπίτι τους»

Έτσι όπως οργανώνονται οι κινητοποιήσεις από τη συνδικαλιστική ηγεσία, δεν βάζουν στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Να πιάσουμε το νήμα από το ξέσπασμα της απεργίας 9/11 για να ξαναβγούμε με πανεργατική απεργία μπροστά στον προϋπολογισμό. Να τους στείλουμε σπίτι τους και να προχωρήσουμε σε πραγματική ανατροπή για αξιοπρέπεια και δικαιώματα». 

«Ιδιωτικοποιούν το Μετοχικό Ταμείο παραδίδοντάς το σε δύο ανώνυμες εταιρίες και οι κόποι μιας ζωής, παρακρατήσεις από τους μισθούς μας, ξεπουλιούνται», δήλωσε στην ΕΑ η Μάρω Δημάκου, μέλος ΔΣ της ΠΕΣΕΚ. «Αλλάζουν το θεσμικό πλαίσιο με τον Διοικητή-μάνατζερ να κάνει ό,τι θέλει. Δεν είχε απώλειες το ταμείο, ήταν ανθηρό, άρα δεν χρειαζόταν να το δώσει κάπου. Κι αυτό γιατί ευτυχώς τα προηγούμενα δώδεκα μνημονιακά χρόνια δεν το άγγιξαν. Αλλά τώρα το κάνουν γιατί θέλουν να ξεπουλήσουν τα πάντα. Ξεπούλησαν τα επικουρικά ταμεία, σε λίγο θα ξεπουλήσουν και τις συντάξεις. Να είμαστε στους δρόμους, αυτό είναι το βασικό. Να υπάρχει πληροφόρηση και οργάνωση. Να πάμε για πανεργατική κλιμάκωση και σε απεργίες διαρκείας. Έτσι νικάμε, αυτό λέει η ιστορία».

«Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε την περιουσία όλων μας, των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων», δήλωσε στην ΕΑ η Δώρα Θοδωροπούλου, γραμματέας συλλόγου υπαλλήλων ΜΤΠΥ. «Είναι ανένδοτο το Υπουργείο και δεν έκανε καμία αλλαγή στο νομοσχέδιο που κατεβάζει παρά την κατακραυγή και τα πολλά ψηφίσματα. Δεν πτοούμαστε. Θα φροντίσουμε αυτό το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά. Εμείς είμαστε οι ιδιοκτήτες του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων και αυτοί που θα κρίνουμε ποιος θα το διαχειριστεί. Αλλά καμία ΑΕ δεν είναι υποχρεωμένη να δώσει στοιχεία για τη διαχείριση που θα κάνει. Μέχρι τώρα ο οποιοσδήποτε από μας είχε να δικαίωμα να ζητήσει να μάθει ό,τι θέλει από το ΔΣ του ΜΤΠΥ. Τώρα καταργείται το δικαίωμα στην ενημέρωση, όπως και στη διαχείριση. Γι' αυτό ο νέος Διοικητής που βάζουν έχει όλες τις εξουσίες και δεν είναι καν μερισματούχος του Ταμείου, απλά διορισμένος από τον Υπουργό».