Εργατικό κίνημα
Συνέλευση ΕΣΠΗΤ: Να οργανώσουμε τους χώρους δουλειάς

27/11, Συνέλευση ΕΣΠΗΤ στην ΕΣΗΕΑ. Φωτό: Πάνος Κατσαχνιάς

Την Κυριακή 27/11 έγινε η συνέλευση της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου – ΕΣΠΗΤ στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ με ταυτόχρονη δια ζώσης και ηλεκτρονική συμμετοχή. Η συνέλευση κατάφερε να φτάσει σε νούμερο απαρτίας ώστε να μπορεί να πάρει αποφάσεις. Εισηγητικά έγινε η ενημέρωση, ανάμεσα σε άλλα, ότι η ΕΣΠΗΤ συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για ΣΣΕ στον δημόσιο τομέα -ΕΡΤ, Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και ΑΠΕ- όπου, όπως αναφέρθηκε, δεν κερδήθηκαν αυξήσεις σε μισθούς, αλλά κουπόνια με την εκτίμηση ότι ήταν καλή εξέλιξη από το τίποτα. Στην ουσία δεν υπήρχε κάτι να πει η ηγεσία της ΕΣΠΗΤ.

Στην τοποθέτησή μου υπογράμμισα ότι υπάρχει αναντιστοιχία των πρωτοβουλιών των Ενώσεων σε σχέση με τις εξελίξεις. Πρέπει να βγουν μπροστά για να οργανωθούν συνελεύσεις στα “μαγαζιά” με προοπτική τη διεκδίκηση ΣΣΕ με αυξήσεις και όχι με κουπόνια. Να αφουγκραστούν τον κόσμο και τα προβλήματά του, με κέντρο το ζήτημα της ακρίβειας που δυσκολεύει τους εργαζόμενους να ανταποκριθούν. Μια συνταξιούχα είπε ότι θα είναι η επόμενη Κολοβού γιατί με 700 ευρώ σύνταξη θα της πάρουν το σπίτι νομοτελειακά.

Ως Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στην ΕΣΠΗΤ καταθέσαμε τρία ψηφίσματα που υιοθετήθηκαν παμψηφεί από τη συνέλευση. Το πρώτο ήταν για τη συμμετοχή μας στην πανεργατική απεργία 1/12 στο πλάι των υγειονομικών κόντρα στο νέο ν/σ Πλεύρη-Γκάγκα που ιδιωτικοποιεί και διαλύει το ΕΣΥ. Το δεύτερο ήταν για τη στήριξη στη συναδέλφισσα συνταξιούχο Ιωάννα Κολοβού που έχασε το σπίτι της για λίγα χρήματα και με αίτημα να σταματήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί. Και τέλος, καταδικάζουμε τη σύλληψη και δίωξη, με σωρεία κακουργηματικών κατηγοριών, του φωτορεπόρτερ Νίκου Πηλού, μέλους της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου και απαιτούμε την απόσυρση όλων των αστήριχτων εναντίον του κατηγοριών.

Πάνος Κατσαχνιάς,
δημοσιογράφος, μέλος της Αριστερής Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή και των Financial Crimes