Εργατικό κίνημα
Συνέδριο ΑΔΕΔΥ 6-8 Δεκέμβρη: Να γίνει συνέδριο μάχης

9/11, Πανεργατική απεργία στην Αθήνα. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ γίνεται τη χειρότερη στιγμή για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι ένα κορυφαίο Συνέδριο που θα εκλέξει 85 συμβούλους που αφορούν σε 600 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Την ώρα που η Νέα Δημοκρατία χαροπαλεύει, προσπαθεί ταυτόχρονα να τα διαλύσει όλα. 

Για εμάς, την αντικαπιταλιστική Αριστερά και τις Παρεμβάσεις, είναι ένα συνέδριο μάχης. Όχι όπως λένε διάφοροι γραφειοκράτες ότι έχει λήξει πριν καν ξεκινήσει γιατί είναι μετρημένα κουκιά και ξέρουμε ποιος θα βγει και σε ποια σειρά. Θέλουμε σε αυτό το συνέδριο να συζητηθεί, όσο πιο ανοιχτά και δημοκρατικά γίνεται, το τι κάναμε μέχρι στιγμής: πού η ΑΔΕΔΥ δεν βρέθηκε στο ύψος των περιστάσεων, πού πήρε σωστές πρωτοβουλίες. Αλλά πάνω απ΄ όλα, στο τέλος να έχουμε αποφάσεις για πανελλαδική απεργία ενάντια στον προϋπολογισμό, όχι όπως τα τελευταία δύο χρόνια που δεν οργανώθηκε τίποτα στα σοβαρά ενάντια στους προϋπολογισμούς. 

Ταξικός προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός του 2023 είναι ο πλέον ταξικός. Τα παίρνουν όλα από την εργατική τάξη και τους φτωχούς και τα χαρίζουν στους καπιταλιστές. Μέχρι και το υπουργείο των μπάτσων έχει αύξηση 100 εκατομ. ευρώ φέτος για να είναι ακόμα περισσότεροι με καλύτερα γκλομπ και δακρυγόνα εναντίον μας. Και σε νοσοκομεία, σχολεία και πανεπιστήμια δεν παίρνουμε τίποτα. Γίνεται ακόμα πιο προκλητικός γιατί μιλάμε για μια περίοδο πληθωρισμού και ακρίβειας με τον κόσμο από παντού να απαιτεί αυξήσεις γιατί δεν μπορεί να επιβιώσει ή για να μην του πάρουν το σπίτι οι τραπεζίτες. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από απεργία πανεργατική πανδημοσιοϋπαλληλική με απόφαση από το συνέδριο.

Επίσης, θέλουμε να κλείσει το συνέδριο με απόφαση ότι το ζήτημα του ρατσισμού και η φασιστική απειλή είναι υπόθεση όλου του εργατικού κινήματος, από τους γιατρούς και τους εκπαιδευτικούς μέχρι τους εφοριακούς και τους εργαζόμενους στα υπουργεία και γι' αυτό όλοι θα διαδηλώσουμε στις 18 Μάρτη, τη διεθνή μέρα ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό σε συντονισμό με δεκάδες άλλες χώρες. Το ίδιο και για τη μάχη ενάντια στη γυναικεία καταπίεση και γι' αυτό η 8 Μάρτη θα πρέπει να είναι και φέτος απεργιακή και μαζικότερη από ποτέ. Συνεχίζουν και εντείνονται οι σεξιστικές επιθέσεις και οι κακοποιήσεις γυναικών και παιδιών. Εκεί οδηγούν οι περικοπές και η υποστελέχωση στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στο Βοήθεια στο Σπίτι, συνολικά στο Κράτος Πρόνοιας. 

Χρίστος Αργύρης, 
γιατρός στο ΓΝΑ Γεννηματάς, μέλος ΓΣ ΑΔΕΔΥ με τις Παρεμβάσεις