Εργατικό κίνημα
Απεργία στην Πειραιώς 29/11

29/11, Απεργιακή συγκέντρωση στα γραφείο διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Πανελλαδική 24ωρη απεργία στην Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποίησαν την Τρίτη 29/11 οι εργαζόμενοι της τράπεζας ενάντια στις 2.500 απολύσεις που σχεδιάζει η διοίκηση μέχρι το τέλος του 2023 σύμφωνα με το νέο business plan. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν από νωρίς το πρωί στο κατάστημα της Πειραιώς στη Μιχαλακοπούλου και Ραψάνης και αργότερα έξω από το κτίριο της διοίκησης στην οδό Αμερικής στο κέντρο της Αθήνας.

Πρόκειται για μια προκλητική αντεργατική επίθεση, την ώρα που η Πειραιώς, όπως και οι άλλες τράπεζες, καταγράφουν τεράστια κερδοφορία. Οι απολύσεις γίνονται μέσω προγράμματος εθελουσίας εξόδου, αλλά με το πιστόλι στον κρόταφο. Όπως μας μεταφέρει ο Γιάννης, υπάλληλος της Τράπεζας, που εξαναγκάζεται σε εθελουσία ή μετάθεση στην Αθήνα από τη Βόρεια Ελλάδα: «Αν δεν δεχτείς την εθελουσία, πρέπει να δεχτείς οπωσδήποτε τις μετακινήσεις που σου λένε. Και όταν λέμε μετακινήσεις εννοούμε να είσαι στη Βόρεια ή στη Δυτική Ελλάδα και να σε στέλνουν στην Αθήνα. Ξεσπιτώνεσαι, πρέπει να αφήσεις την οικογένειά σου αν έχεις παιδιά και σου αλλάζει όλη τη ζωή σου. Και οικονομικά το κόστος αυτής της αλλαγής δεν σε συμφέρει. Πιστεύω ότι το μόνο που μπορεί να τους κάνει να φοβηθούν είναι η συμμετοχή στις απεργίες σε μεγάλο ποσοστό. Και με διάρκεια οι απεργίες, τέσσερις-πέντε μέρες. Έτσι θα φανεί το τι γίνεται με τις απολύσεις, έτσι θα ξεσηκώσουμε την κοινωνία για να μας ακούσει, έτσι θα δείξουμε ότι έχουμε δύναμη. Το έχουμε δει αυτό σε υποκαταστήματα που πήγαν να κλείσουν, έγιναν απεργίες και το σταμάτησαν».

«Με απολύουν»

«Έδωσα ΑΣΕΠ το 2005 για να μπω στη Αγροτική και τώρα με απολύουν από την Πειραιώς», δήλωσε στην ΕΑ μία εργαζόμενη της Πειραιώς, «Μας φέρνουν από την επαρχία εσκεμμένα να δουλέψουμε στην Αθήνα για εκβιασμό. Αφήσαμε τα παιδιά μας εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Να γράψετε ότι αυτοί κάνουν απολύσεις και όχι εθελούσιες εξόδους», μας είπε μία άλλη.

«Με το δίλημμα εθελουσία ή μετοίκηση σε άλλο νομό, ετοιμάζουν να κλείσουν ένα μεγάλο δίκτυο καταστημάτων κυρίως στην Περιφέρεια. Είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, δεν αφήνει περιθώρια. Από τους 8.500 εργαζόμενους θέλουν να φτάσουν σε έναν χρόνο περίπου στους 6.000. Αυτό είναι εξαιρετικά βίαιο και δεν μπορεί να επιτευχθεί εύκολα. Περίπου ένας στους τρεις εργαζόμενους καλείται να αποχωρήσει και μετά δύο στους τρεις να επιβαρυνθούν με παραπάνω εργασία. Άρα αφορά όλους τους εργαζόμενους, είτε αυτούς που απειλούνται με απόλυση, είτε αυτούς που θα μείνουν που καλούνται να αυξήσουν την παραγωγικότητα», τόνισε ο Βάιος Νάκος, γραμματέας Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς.

«Συναδέλφισσα με τέσσερα παιδιά και χήρα τη μετακινούν από την Πρέβεζα στην Αθήνα», μας είπε ο Μανώλης Μπεμπένης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς. «Αυτές είναι πρακτικές που θυμίζουν άλλες μαύρες εποχές. Ο τελευταίος όρος στην εθελουσία λέει ότι “δεν έχω καμία άλλη απαίτηση” για να αποφύγουν τις δικαστικές προσφυγές. Την ίδια στιγμή, ο CEO της τράπεζας μαζί με τη γυναίκα του που είναι υπεύθυνη Τύπου της ΝΔ είναι στο City του Λονδίνου για να διοργανώσουν συγκέντρωση επιχειρηματιών για τον Μητσοτάκη».