Εργατικό κίνημα
Συνέδριο ΑΔΕΔΥ: Εμπρός για Πανεργατική στις 15 Δεκέμβρη

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή απογειώνεται

Το Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ (6, 7, 8 Δεκέμβρη) διεξάγεται μετά από ένα μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων και λίγες μέρες πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2023, που συγκεντρώνει με αριθμούς όλη την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη: περικοπές για τις ανάγκες μας, δώρα στους καπιταλιστές φίλους της. Μπροστά σε αυτή την πρόκληση, το Συνέδριο μπορεί και χρειάζεται να παίξει τον ρόλο του οργανωτή του αγώνα που θα τσακίσει και τον προϋπολογισμό και την κυβέρνηση, παίρνοντας την απόφαση για πανεργατική απεργία στις 15 Δεκέμβρη. Δήμοι, Σχολεία, Νοσοκομεία, όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, να κλιμακώσουν απεργιακά και συντονισμένα για μαζικές προσλήψεις και αυξήσεις στους μισθούς. Αυτή η μάχη κρίνεται στο Συνέδριο.

Στις 15/12 ΟΛΜΕ-ΔΟΕ καλούν πανεκπαιδευτική απεργία, που από μόνη της είναι μια μεγάλη μάχη. Για να ακυρωθούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι της Κεραμέως που θέλουν να διαλύσουν τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία, να την ιδιωτικοποιήσουν και να τσακίσουν τον συνδικαλισμό. Είναι κλιμάκωση μιας αντίστασης διαρκείας από τους εκπαιδευτικούς που δεν έχει καταφέρει να κάμψει η Κεραμέως και η κυβέρνηση. 

Βασικό αίτημα της απεργίας είναι και η γενναία αύξηση των μισθών και η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, που κόπηκαν από τα μνημόνια. Το ίδιο αίτημα υπάρχει από όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου. Οι μισθοί είναι παγωμένοι εδώ και χρόνια, επιδόματα έχουν περικοπεί, ενώ την ίδια ώρα ακρίβεια και πληθωρισμός μειώνουν ουσιαστικά ακόμα περισσότερο το εισόδημα. Η μονιμοποίηση των αναπληρωτών και των κάθε λογής συμβασιούχων για να σταματήσει η εξοντωτική εντατικοποίηση μας ενώνει όλους και όλες σε κοινό αγώνα. Η αύξηση της χρηματοδότησης για τη δημόσια Παιδεία, για περισσότερα σχολεία, καλύτερες υποδομές και συνθήκες λειτουργίας είναι επίσης άμεση ανάγκη. 

Το ίδιο ισχύει και για τη χρηματοδότηση για όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου, για την τοπική αυτοδιοίκηση και προφανώς για τα νοσοκομεία.Αυτές οι περικοπές σήμαναν παιδιά νηπιαγωγείου να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ χωρίς τους κατάλληλους χώρους για παιχνίδι, δεκάδες παιδιά στοιβαγμένα στις τάξεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενώ η έλλειψη συντήρησης για τη μείωση του κόστους κοστίζει ακόμα και ζωές παιδιών. Όπως ο 11χρονος μαθητής στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών που έχασε τη ζωή του από την έκρηξη του λεβητοστάσιου στις 5/12, ενώ λίγες μέρες πιο πριν τραυματίστηκαν σοβαρά μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πειραιά από την κατάρρευση της σκηνής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. 

Ζήτημα επιβίωσης είναι και για τους πιο ευάλωτους να μην καταρρεύσουν υπηρεσίες των ΟΤΑ, όπως το Βοήθεια στο Σπίτι. Για το πόσο δολοφονικές είναι οι περικοπές στα νοσοκομεία, αναφερόμαστε εκτενώς σε άλλες σελίδες αυτού του φύλλου. Παντού η λύση της κυβέρνησης για τα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε με αυτή τη διαχείριση είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και οι εργολάβοι. Η “Κιβωτός” είναι μόνο το πιο πρόσφατο παράδειγμα του τι σημαίνουν ιδιώτες αντί για Κράτος Πρόνοιας.

Γι' αυτό η απεργία των εκπαιδευτικών στις 15 Δεκέμβρη χρειάζεται να γίνει Πανεργατική, ακολουθώντας το επιτυχημένο παράδειγμα των υγειονομικών που είχαν μαζί τους στον δρόμο απεργιακά όλη την εργατική τάξη ενάντια στη διάλυση του ΕΣΥ. Για να κορυφωθεί η μάχη της εργατικής τάξης για αυξήσεις στους μισθούς που ξεκίνησε με τη μαζικότερη ΔΕΘ των τελευταίων χρόνων και συνέχισε με τη μεγαλειώδη πανεργατική στις 9/11 και με την πορεία του Πολυτεχνείου. Και να φτάσει να διαλύσει την κυβέρνηση, όχι τις ζωές μας.

Μάνος Νικολάου

Στο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ είναι πολύ δυνατή η παρουσία της Αριστεράς, παρά το ότι η ΔΑΚΕ θα βγει πρώτη δύναμη όπως δείχνουν τα πράγματα. Και από αυτή την άποψη, απαιτούμε να βγούμε από το συνέδριο με απόφαση για Πανεργατική Απεργία στις 15 Δεκέμβρη, ημέρα απεργίας ΟΛΜΕ-ΔΟΕ. Όπως η απεργία των γιατρών έγινε κέντρο για την πανεργατική απεργία, έτσι να γίνει και των εκπαιδευτικών. Δεν είναι ώρα για να περιοριστούμε σε Σαββατιάτικα και απογευματινά συλλαλητήρια, είναι ώρα για πανεργατικό και απεργιακό ξεσηκωμό. 

Αυτό θα διεκδικήσουμε ως παράταξη των Παρεμβάσεων κόντρα σε γραφειοκρατικές διαδικασίες -να συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο, μετά η Εκτελεστική Επιτροπή- που θα μας πάνε χρονικά στις γιορτές των Χριστουγέννων. Γι' αυτό πρέπει το συνέδριο άμεσα να πάρει αποφάσεις. Για να εξασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις του συνεδρίου είναι υπόθεση όλων και όχι μόνο των 85 συνέδρων, την Τετάρτη 7/12 στις 6μμ που θα κατατίθενται τα ψηφίσματα, ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και το Συντονιστικό Νοσοκομείων θα οργανώσουν μια μαζική παρουσία με πανό και πικέτες, αλλά και αποφάσεις σωματείων από νοσοκομεία που μιλούν για απεργία στις 15/12. 

Έτσι μόνο μπορούμε να σταματήσουμε τον προϋπολογισμό-σφαγείο της φτώχειας και των ιδιωτικοποιήσεων. Αντανακλάται σε αυτόν το ξεπούλημα που θέλουν να κάνουν σε όλο το Δημόσιο. Ταυτόχρονα, θα καταθέσουμε ψηφίσματα για τη στυγνή δολοφονία στη Θεσσαλονίκη από την αστυνομία, που της δίνουν ακόμα περισσότερα λεφτά το 2023 για να συνεχίσει να δολοφονεί, για να είναι απεργιακή και φέτος η 8 Μάρτη και για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση στις 18 Μάρτη, διεθνή μέρα δράσης ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό.

Χρίστος Αργύρης,
ακτινολόγος, σύνεδρος ΑΔΕΔΥ, μέλος ΔΣ σωματείο εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς

Πάμε για απεργιακή 8Μ

Το σκάνδαλο της Κιβωτού του Υπο-κόσμου και οι απίστευτες αποκαλύψεις για τη δράση του φιλάνθρωπου παπά και της πρεσβυτέρας, για τα βασανιστήρια, τις άθλιες συνθήκες, τις σκληρές τιμωρίες αλλά και τη σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων παιδιών που «φιλοξενούνταν» στη δομή μάς υπενθύμισε με το χειρότερο τρόπο τι σημαίνουν περικοπές και ανύπαρκτες κρατικές δομές για τις ζωές των πιο ευάλωτων κομματιών της κοινωνίας.

Έχουμε χάσει πια το μέτρημα για τις δολοφονίες, τους βιασμούς, τους παιδοβιασμούς, τις σεξιστικές επιθέσεις, τις απολύσεις γυναικών, τις διακρίσεις στους χώρους δουλειάς. Υπάρχει ένα κοινό νήμα που τα συνδέει όλα αυτά. Αυτή είναι η κανονικότητα που μας επιφυλάσσει αυτή η δολοφονική κυβέρνηση που έχει οπλίσει το χέρι του κάθε γυναικοκτόνου, έχει επιβραβεύσει με αμέριστη συγκάλυψη τον κάθε πλούσιο εκ-βιαστή φίλο της, έχει ουσιαστικά εγκαταλείψει όλες τις ευάλωτες ομάδες (απροστάτευτα ανήλικα παιδιά, ηλικιωμένους, άρρωστους) στα χέρια και τη φροντίδα είτε της ιδιωτικής πρωτοβουλίας είτε έχει φορτώσει τα βάρη του διαλυμένου κράτους πρόνοιας στην εργατική οικογένεια και κατά κύριο λόγο βέβαια στις γυναίκες. 

Τα συνδικάτα των εργατών της Υγείας, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενες/οι στο Βοήθεια στο Σπίτι και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν μεγάλες μάχες ενάντια σε αυτή την εγκληματική πολιτική. Μαζί τους και το αντιρατσιστικό κίνημα που παλεύει ενάντια στις ρατσιστικές εξώσεις και για άσυλο και στέγη για όλους τους πρόσφυγες, Τα σωματεία μας ήταν και θα είναι ασπίδα και οι γυναίκες ήταν το πιο πρωτοπόρο κομμάτι τους στη μάχη για να τσακίσουμε αυτή την κυβέρνηση. 

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες πραγματοποιείται το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ. Για να είναι ένα συνέδριο μάχης, όπως διεκδικεί η αντικαπιταλιστική αριστερά και οι αντιπρόσωποί της μέσα σε αυτό χρειάζεται να πάρει αποφάσεις για απεργιακό ξεσηκωμό μέχρι να διώξουμε επιτέλους αυτή τη μισητή κυβέρνηση, να κερδίσουμε αυξήσεις, να σταματήσουμε τις σεξιστικές επιθέσεις των αφεντικών στους χώρους δουλειάς, να μπορούν οι γυναίκες και όλοι οι εργαζόμενοι να αισθάνονται ασφαλείς με μόνιμη και σταθερή δουλειά. 

Η απεργία που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια για τις 8 Μάρτη έχει παίξει πολύτιμο ρόλο όχι μόνο να αναδειχθούν αυτά τα ζητήματα αλλά και να αισθανθούν αυτοπεποίθηση οι γυναίκες να καταγγέλουν τις σεξιστικές επιθέσεις σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι παλιότερα. Το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ είναι η καλύτερη ευκαιρία για να υπάρχει φέτος από πολύ νωρίς απόφαση για απεργία στις 8 Μάρτη του 2023, ώστε να αρχίσουμε από νωρίς να ξεσηκώνουμε τους χώρους δουλειάς μας. Θα είναι το καλύτερο προεκλογικό δώρο των γυναικών της εργατικής τάξης στη κυβέρνηση της Ν.Δ. : να της δώσουμε τη χαριστική βολή με μία αντισεξιστική απεργία – σεισμό.

Τιάνα Ανδρέου
Πρόεδρος Δ.Σ. Προσωρινής Διοίκησης Συλλόγου Εργαζομένων Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
 

• Εκδήλωση της Κίνησης για την Απεργιακή 8 Μάρτη στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ στο Νοβοτέλ, Τετάρτη 7/12, 3μμ με ομιλήτριες τη Ζαννέτα Λυσικάτου, Συντονιστικό Νοσοκομείων, μέλος ΓΣ ΠΟΕΔΗΝ και την Τιάνα Ανδρέου