Δραστηριότητες
Περιστέρι - Εκδήλωση για τον Δεκέμβρη ‘44, 9/12

Με επιτυχία έγινε η εκδήλωση για τον "Κόκκινο Δεκέμβρη του '44" στις 9 Δεκέμβρη στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου Περιστερίου, που υπενθύμισε μια κορυφαία ιστορική στιγμή του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα.

Ο Κώστας Βελοπετρόπουλος μέλος της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου άνοιξε την συζήτηση, βάζοντας τα γεγονότα και τις εικόνες που διαδραματίστηκαν στο Περιστέρι. Από την ίδρυση του ΕΑΜ το '41, και τις ομάδες που έστησε μέσα στις εργατογειτονιές του Περιστερίου, μέχρι τον ρόλο των αθλητικών συλλόγων στην αντίσταση. Στάθηκε στο σημαντικό ρόλο που έπαιξαν τα εργοστάσια (Κλωστοϋφαντουργία Λαναρά) και λιγνητορυχεία της περιοχής.

Επισήμανε τους εργατικούς αγώνες, στάσεις εργασίας και απεργίες που έγιναν από το '41 έως τον Δεκέμβρη του '44, τις μάχες που δόθηκαν μέσα στις γειτονιές (Αγία Τριάδας, Παλιά Αγορά) του Περιστερίου απέναντι στους Γερμανοτσολιάδες και τους "Μπουραντάδες", μέχρι το Μπλόκο του Περιστερίου στο Λόφο με τους 5.000 συλληφθέντες. Έκλεισε με την μαζική συμμετοχή των εργατών και εργατριών του Περιστερίου στην Πορεία των Δεκεμβριανών του '44 στο κέντρο της Αθήνας.

Με την αντίφαση της εικόνας που επικρατούσε εκείνη την περίοδο, ανάμεσα στην πεινασμένη εργατική τάξη και την καλοζωισμένη, ακόμα και σε περίοδο κατοχής, αστική τάξη της Ελλάδας, ξεκίνησε την εισήγησή του ο Λέανδρος Μπόλαρης, συγγραφέας - ιστορικός από την  μεριά του Σ.Ε.Κ. Επισήμανε, ότι τον ουσιαστικό ρόλο, τόσο στην αντίσταση, όσο και στην πορεία προς την απελευθέρωση, τον έπαιξαν οι πόλεις και οι εργάτες στα εργοστάσια.Οι ηρωικές μάχες που δόθηκαν στις γειτονιές, στηρίχτηκαν από τις εργατικες διεκδικήσεις μέσω απεργιών και στάσεων εργασίας.

Η ανολοκλήρωτη πορεία των εργατών και των εργατριών να καταλάβουν την εξουσία το Δεκέμβρη του 44 οφείλεται στο φρένο που μπήκε από την ηγεσία της Αριστεράς. Η επικράτηση του σταλινισμού και οι συμβιβασμοί αφορούσαν όχι μόνο τις ηγεσίες της Αριστεράς στην Ελλάδα, αλλά και των υπόλοιπων Κ.Κ. στην Ευρώπη. 

Υπογράμμισε όμως ότι ο Δεκέμβρης του ‘44 δείχνει τις δυνατότητες του εργατικού κινήματος ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, όπως του πολέμου. Σήμερα η επαναστατική αριστερά παίζει ρόλο κι έχουμε τη δυνατότητα να ακολουθήσουμε μια πορεία με επαναστατική στρατηγική μακριά από συμβιβασμούς και υποχωρήσεις.

Στην συνέχεια, έγινε συζήτηση με τοποθετήσεις και ερωτήσεις, τόσο για την ιστορικότητα των γεγονότων, όσο και για τη σημασία στο σήμερα.

Καλέσαμε όλους και όλες, να συμμετέχουν στην απεργία στις 15 Δεκεμβρίου ενάντια στον Προϋπολογισμό και στην εκδήλωση στις 19 Δεκεμβρίου στο κινηματογράφο Studio, ώστε να δομήσουμε μια Αριστερά Ριζοσπαστική και Αντικαπιταλιστική για νικηφόρες μάχες.

Σπύρος Γεωργακόπουλος