Εργατικό κίνημα
Οι εργάτες της Τέχνης επιμένουν

10/1, Συγκέντρωση των καλλιτεχνών έξω από το Υπουργείο Παιδείας. Φωτό: Τάσος Αναστασιάδης

Κλιμάκωση και όχι αναμονή

Με κέντρο την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος, παλεύουμε ταυτόχρονα για την δημιουργία Δημόσιων Δωρεάν Πανεπιστημιακών σχολών για τις Παραστατικές Τέχνες και ανοίγουμε τη μάχη για τη Συλλογική Σύμβαση στον κλάδο που εδώ και πάνω από ένα χρόνο δεν έχει γίνει τίποτε. 

Κλιμακώνουμε τις μορφές δράσης για να νικήσουμε: 

-Για να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να αποσύρει το Π.Δ. και να ικανοποιήσει τα αιτήματα μας δεν είναι αρκετές μονάχα οι διαδηλώσεις. Χρειάζεται να νεκρώσουν οι χώροι Πολιτισμού. Να φανεί ότι Πολιτισμός είναι οι άνθρωποί του και όχι τα ντουβάρια. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε σε απεργίες με κλιμάκωση και διάρκεια άμεσα. Γιατί τώρα είναι όλος ο κλάδος ξεσηκωμένος. Να μην αφήσουμε στην κυβέρνηση περιθώρια να πάρει ανάσα. Οι σπουδαστές στις σχολές θεάτρου, χορού και σε Ωδεία, με καταλήψεις μπορούν να γίνουν τεράστια δύναμη στον αγώνα. 

-Να προχωρήσουμε σε Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα σωματεία για να αποφασίσουμε συλλογικά και δημοκρατικά τα επόμενα βήματα του αγώνα. Το ΣΕΗ αποφάσισε συνέλευση στις 30 Γενάρη. Παρόλο που είναι αρκετά μακριά, χρειάζεται να είναι μαζική και να πάρει αποφάσεις απεργιακής κλιμάκωσης.

-Χρειαζόμαστε άμεσα απεργιακή κινητο    ποίηση σε όλο τον κλάδο μέσα στον Γενάρη. Με περιφρουρήσεις σε μεγάλους χώρους Πολιτισμού αλλά και ένα μεγάλο παν-καλλιτεχνικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας και όλων των πόλεων.

-Να διευρύνουμε τον αγώνα μας και με άλλους εργαζόμενους. Να απευθυνθούμε στους εργαζόμενους του υπουργείου Πολιτισμού και στα σωματεία τους να σταθούν στο πλευρό μας, μια που και οι ίδιοι παλεύουν αυτήν την περίοδο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Δημόσιων Μουσείων.  

Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών


Πλημμύρισε ασφυκτικά ο δρόμος έξω από το Υπουργείο Παιδείας από τη μαζική -τρίτη στη σειρά- κινητοποίηση καλλιτεχνών, σπουδαστών, εργαζόμενων και μαθητών, την Τρίτη 10/1. Στάση εργασίας είχε κηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος. Το Προεδρικό Διάταγμα που ακυρώνει τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών εξισώνοντάς τα με απολυτήρια Λυκείου έχει ξεσηκώσει όλον τον καλλιτεχνικό κόσμο, που γυρίζει μπούμερανγκ την νέα επίθεση της κυβέρνησης. Όχι μόνο απαιτεί την ακύρωση του ΠΔ85/2022, αλλά κλιμακώνει διεκδικώντας ταυτόχρονα Δημόσια Τριτοβάθμια Ανώτατη Καλλιτεχνική Εκπαίδευση και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στο Ελεύθερο Θέατρο, πιάνοντας το νήμα από τις μεγάλες κινητοποιήσεις την περίοδο της πανδημίας.

Με πανό συμμετείχαν σύλλογοι σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών, η ΠΟΘΑ, το ΣΕΗ, το ΣΕΧΩΧΟ και πολλά ακόμα καλλιτεχνικά σωματεία, ενώ μεγάλη ήταν και η συμμετοχή των καλλιτεχνικών σχολείων με μαθητές και εκπαιδευτικούς, όπως του Κερατσινίου-Δραπετσώνας που κατέβηκε με δύο πούλμαν. Η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών κατέβηκε με πανό “Η Τέχνη δεν είναι εμπόρευμα” και μοίρασε μαζικά την προκήρυξή της που καλεί σε απεργιακή κλιμάκωση και όχι αναμονή (κομμάτι του κειμένου βλέπε δίπλα).

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε την ίδια ώρα και στη Θεσσαλονίκη με συγκέντρωση στο Άγαλμα του Βενιζέλου και πορεία στο κέντρο της πόλης, περνώντας από το υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης με κατάληξη στην Αγ. Δημητρίου, στο ύψος του ΕΚΘ. Με πανό συμμετείχαν το Συντονιστικό Καλλιτεχνικών Σχολών Θεσσαλονίκης, οι Σπουδαστές/τριες ΚΘΒΕ και το Σωματείο Καθηγητών Χορού.

Μάνος Νικολάου


Αυτός ο νέος ξεσηκωμός των καλλιτεχνών πρέπει να φουντώσει ακόμα περισσότερο. Η συσπείρωση όλων μας είναι απαραίτητη για να υπάρξει μια πολύ δυναμική αντίδραση. Έχουμε φτάσει στο έσχατο ως εργατική τάξη με την κατακρήμνιση των δικαιωμάτων μας. Ο καλλιτεχνικός κόσμος εδώ στην Ελλάδα ήταν ανέκαθεν ένα διαχειρίσιμο υλικό από την εκάστοτε κυβέρνηση αποκλειστικά για τους σκοπούς της αστικής τάξης. Είναι ένα πράγμα που πρέπει να αλλάξει. 

Νιώθω ότι πλέον στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο αρχίζει να κινείται η εργατική τάξη προς την διεκδίκηση μιας πιο (παν)ανθρώπινης ζωής.

Η συγκυρία είναι τόσο δραματική στο επίπεδο διαβίωσης και επιβίωσης των ανθρώπων που νομίζω ότι πλέον αυτό είναι αντιληπτό από όλους, δεν μας παίρνει να μην κατέβουμε στον δρόμο. Όλοι μαζί, ηθοποιοί, χορευτές, εικαστικοί, κινηματογραφιστές, να κινηθούμε ενωμένοι με απεργία διαρκείας.

Γιάννης Τσορτέκης,
ηθοποιός

 

Είναι πολύ κρίμα που υποβαθμίζουν τόσο την Τέχνη σε αυτή τη χώρα. Τώρα τα πτυχία μας, αλλά και στο σχολείο, ακόμα και πριν τα καταργήσουν, ήταν υποβαθμισμένα τα καλλιτεχνικά μαθήματα. Δεν υποστηρίζουν τα παιδιά που έχουν κλίση στις Τέχνες. 

Στη σχολή μου, Πράξη Επτά, όταν ενημερωθήκαμε για το διάταγμα στα μέσα Δεκέμβρη, βγήκαμε κατευθείαν στον δρόμο και ενημερώσαμε τους καθηγητές μας ότι δεν θα γίνουν μαθήματα. Αυτό έγινε αυθόρμητα από όλους μας. Πήγαμε στο Υπ. Εσωτερικών και στην κατάληψη του Εθνικού Θεάτρου. Σήμερα έχουμε ακυρώσει όλα τα μαθήματα και κλείσαμε τη σχολή μας για να κατέβουμε στη διαδήλωση. Είμαστε όλοι πολύ πρόθυμοι να κινητοποιηθούμε. Είναι πολύ καλό αυτό. 

Από τη μία υπάρχει η εικόνα ότι ο χώρος της Τέχνης είναι γεμάτος κακοποιήσεις, από την άλλη εμείς με τις κινητοποιήσεις μας δίνουμε την εικόνα ότι παλεύουμε ενάντια σε αυτές, δεν τις ανεχόμαστε. 

Νεφέλη Καστανιά,
σπουδάστρια δραματικής σχολής

 

Στο Εθνικό Θέατρο προχτές, στην παράσταση Σπασμένη Στάμνα, υπήρξε κάποιος που αντέδρασε αρνητικά όταν βγήκαν οι ηθοποιοί να διαβάσουν την ανακοίνωση του ΣΕΗ. Οι ηθοποιοί απάντησαν ότι πάνω απ' όλα είναι εργαζόμενοι και πρέπει να ακουστούν τα αιτήματά τους. Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι όλος ο υπόλοιπος κόσμος του φώναξε να φύγει. Φάνηκε πόσο μαζικά είναι ο κόσμος με το μέρος των καλλιτεχνών που κινητοποιούνται και που διάβαζαν ένα πολιτικό κείμενο που ήταν ενάντια στην κυβέρνηση. Είναι πολύ σημαντικό να ακουστούν αυτά γιατί πολύς κόσμος ακόμα μπορεί να μην ξέρει. Εκείνη τη μέρα, έκατσε ο κόσμος να ρωτήσει για να μάθει περισσότερες πληροφορίες, καθώς αυτό που γίνεται δεν το προβάλλουν πουθενά στα ΜΜΕ.  

Γαλάτια Μαυρομάτη,
σπουδάστρια δραματικής σχολής