Εργατικό κίνημα
Η μάχη της Υγείας - Εμπρός για απεργίες!

9/1, Συγκέντρωση εργαζόμενων στον Αγ. Σάββα στο γραφείο επιστασίας. Φωτό: Μάνος Νικολάου

29/12/22, Κατάληψη στη διοίκηση του Σωτηρία

 

Σωτηρία

Ως Συντονιστικό Νοσοκομείων κάνουμε την προσπάθεια σε συνεργασία με συμβασιούχους/ες εργαζόμενους/ες σε σίτιση και καθαριότητα και μόνιμο υγειονομικό προσωπικό να καλεστεί και να πραγματοποιηθεί μαζική συνέλευση στο νοσοκομείο Σωτηρία με συλλογή υπογραφών από τα κάτω. Η ηγεσία του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου (ΔΑΚΕ), παρά την ενημέρωση που είχε, διάλεξε να μην στηρίξει τη μάχη που άνοιξε στο νοσοκομείο τις προηγούμενες ημέρες από τις εργαζόμενες της σίτισης ενάντια στην ιδιωτικοποίησή της, στηρίζοντας έτσι ουσιαστικά τον εργολάβο. 

Η συνέλευση χρειάζεται να οργανώσει τη μάχη κόντρα συνολικότερα στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Για να φύγει ο εργολάβος που έβαλαν με χυδαίες μεθοδεύσεις στη σίτιση, για να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση στη φύλαξη και την καθαριότητα που είναι στα σκαριά, να μην εφαρμοστεί ο νεός νόμος Πλεύρη-Γκάγκα. Να γυρίσουν πίσω όσες εργαζόμενες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου αρνήθηκαν να δουλέψουν στον εργολάβο στη σίτιση και οι ανεμβολίαστοι συμβασιούχοι που απολύθηκαν το προηγούμενο διάστημα, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. 

Ζητάμε από την ΠΟΕΔΗΝ και την ΟΕΝΓΕ να πλαισιώσουν αυτή την προσπάθεια κόντρα στους εργολάβους και την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ με απεργιακό αγώνα διαρκείας. Χρειάζεται άμεσα να συγκληθεί η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ για να συζητήσει και να πάρει αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Ζαννέτα Λυσικάτου,
γιατρός, μέλος Γενικού Συμβουλίου ΠΟΕΔΗΝ


Αγ. Σάββας

Νίκησε η κινητοποίηση του σωματείου εργαζομένων του Αγίου Σάββα στις 9/1 το πρωί με την επαναπρόσληψη εργαζόμενου της εργολαβικής εταιρίας ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ, ο οποίος είχε απολυθεί άδικα λίγες μέρες πριν. Αμέριστη ήταν η στήριξη όλων των συναδέλφων του στην καθαριότητα, εργολαβικών και συμβασιούχων, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση στο γραφείο της επιστασίας απαιτώντας την επαναπρόσληψή του.

Δεν πρόκειται απλά για ένα γεγονός αντεργατικής επίθεσης, αλλά άλλο ένα τρανταχτό σκάνδαλο για το πόσο επικίνδυνοι είναι οι εργολάβοι και η υποστέλεχωση στα νοσοκομεία εις βάρος των εργαζόμενων και της ασφαλούς λειτουργίας του νοσοκομείου. Το πόστο του εργαζόμενου που απέλυσαν με την κατηγορία ότι δεν έκανε καλά τη δουλειά του στο μαγειρείο, ήταν στα μολυσματικά. Αφού έπιασε βάρδια το πρωί στο πόστο του, με εντολές άνωθεν τον έστειλαν σε άλλο πόστο χωρίς καμία εκπαίδευση και χωρίς να ξέρει τη δουλειά. 

«Ο εργαζόμενος ξεκίνησε τη βάρδιά του στον ακάθαρτο ιματισμό, στα βρώμικα σεντόνια δηλαδή, και τον έστειλαν μέσα στην κουζίνα να βγάλει λάντζα, σε χώρο υψηλής υγειονομικής αξίας», δήλωσε στην ΕΑ η Ειρήνη Γεωργοπούλου, εργαζόμενη ΣΟΧ στην καθαριότητα. «Πρώτη φορά τον έστειλαν εκεί, χωρίς να είναι πιστοποιημένος. Δεν τους νοιάζει, αρκεί να καλύψουν τρύπες στις βάρδιες. Η ευθύνη είναι πρώτα της εταιρίας που μετακίνησε εργάτη από τα μολυσματικά μέσα στην κουζίνα, και μετά της διοίκησης του νοσοκομείου που τα δέχεται αυτά και συναίνεσε και στην απόλυση. Μιλάμε για έναν εργαζόμενο που είναι πολλούς μήνες στη δουλειά, πολύ εργατικός και σε ένα πόστο από τα πιο δύσκολα και βαριά.

Εν μέσω αύξησης κρουσμάτων κορονοϊού, λοιμώξεων και ιών, τα νοσοκομεία υπολειτουργούν. Εργαζόμενοι γίνονται πιόνια να πηγαίνουν από δω κι από κει και μετά διώκονται από τα νοσοκομεία με οποιαδήποτε αφορμή. Είμαστε κάθε τόσο με το άγχος αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις μας ή όχι. Άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους αντί να τους κρατάνε και να κάνουν μονιμοποιήσεις και προσλήψεις. Να φύγουν όλοι οι εργολάβοι».

Δυναμική

Η πρόεδρος και μέλη του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων μπήκαν στο γραφείο επιστασίας, με τη δυναμική παρουσία εργαζόμενων απ' έξω, για να διαμαρτυρηθούν για την απόλυση, τονίζοντας ότι οι πράξεις της εργολαβικής εταιρίας θα βρεθούν υπόλογες στο Υγειονομικό και στην Επιθεώρηση Εργασίας. Αντί να φύγει ο εργολάβος που παρανομεί, ρίχνουν τις ευθύνες στον εργαζόμενο, διαβάλλοντάς τον ταυτόχρονα για τις υπηρεσίες που προσφέρει, την ώρα που όλο το προσωπικό μιλούσε με τα καλύτερα λόγια. 

Η Κατερίνα Πατρικίου, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου, μίλησε στους συγκεντρωμένους μετά τη δέσμευση από την εταιρία για την επαναπρόσληψη: «Είχαμε μία πρώτη νίκη σήμερα. Δεν του κάνουν χάρη που επαναπροσλήφθηκε. Και γι' αυτό χρειάζεται να συνεχίσουμε, όπως ήμασταν όλοι μαζί ενωμένοι σήμερα, για να κερδίσουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, όχι τρίμηνες συμβάσεις και παρατάσεις, και να φύγουν οι εργολάβοι. Δεν είναι μια μάχη που δίνουμε μόνο εδώ. Τον ίδιο αγώνα δίνουν οι συναδέλφισσες της σίτισης στο Σωτηρία ενάντια στην εργολαβοποίηση και οι συνάδελφοι στο Αττικό που κάθε τόσο η εταιρία -που θέλουν να φέρουν κι εδώ- τους αφήνει απλήρωτους.

Απαιτήσαμε μέχρι το μεσημέρι να έχει προχωρήσει η επαναπρόσληψη του συναδέλφου, χωρίς όμως να απολυθεί ο εργαζόμενος που προσλήφθηκε στη θέση του. Δεν ζητάμε την απόλυση κανενός, αντίθετα θέλουμε άλλο τόσο κόσμο για να βγει η δουλειά. Ενημερώσαμε και την ΠΟΕΔΗΝ ότι η εταιρία έστειλε στην κουζίνα εργαζόμενο χωρίς τις απαραίτητες προδιαγραφές. 

Επίσης, απαιτήσαμε από τη διοίκηση ότι πρέπει να φροντίσει για την εκπαίδευση των νεότερων συναδέλφων ή και παλιότερων που το θεωρούν ότι το έχουν ανάγκη. Είμαστε σε νοσοκομείο και χρειάζονται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας για όλους. Απέναντι στις παρατηρήσεις που μας κάνουν, ζητάμε το χαρτί της εκπαίδευσης. Πρέπει να υπάρχει υπεύθυνος που δείχνει πώς γίνεται το οτιδήποτε. Η απάντηση της διοίκησης σε αυτό ήταν ότι πρέπει να δείξουν οι παλιοί στους καινούργιους. Αλλά αυτό δεν είναι εκπαίδευση, τους συμφέρει για να ρίξουν τις ευθύνες σε μας. Ούτε γιατρός εργασίας δεν υπάρχει εδώ για να καταγγέλλουμε ατυχήματα και περιστατικά αυθαιρεσίας. Φτάνει πια».

Μάνος Νικολάου