Εργατικό κίνημα
Κλιμακώνουν τον αγώνα στα Νοσοκομεία

«Η ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε πανελλαδική απεργία στις 22 Φλεβάρη με συγκέντρωση 8.30πμ στην πλατεία Μαβίλη και ημέρες δράσης 20-21 Φλεβάρη ανά νοσοκομείο. Εμπρός λοιπόν σε ένα τριήμερο απεργιακής σύγκρουσης που θα γίνει αφετηρία για απεργίες με διάρκεια», τονίζει η ανακοίνωση του Συντονιστικού Νοσοκομείων, το οποίο καλεί σε κλιμάκωση με απεργίες διαρκείας για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. 

Με αιτήματα τις μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων τώρα, να φύγουν όλοι οι εργολάβοι από όλα τα νοσοκομεία και να δοθούν αυξήσεις τώρα στους μισθούς πάνω από τα επίπεδα του πληθωρισμού, προτείνει:

«Παντού προχωράμε στη συγκρότηση, ή στην ενεργοποίηση όπου υπάρχουν, απεργιακών επιτροπών και επιτροπών αγώνα. Διεκδικούμε Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε νοσοκομείο, για να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις. Απαιτούμε από την ΟΕΝΓΕ και την ΑΔΕΔΥ να προχωρήσουν σε συντονισμό με την ΠΟΕΔΗΝ στις 22 Φλεβάρη σε κοινή απεργία και σε απεργιακή κλιμάκωση». 

Το Συντονιστικό Νοσοκομείων κυκλοφορεί προκήρυξη και αφίσα για να ξεσηκώσει όλα τα νοσοκομεία μπροστά στο απεργιακό τριήμερο 20-22 Φλεβάρη με κεντρικό σύνθημα “Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ – Με απεργίες διαρκείας μπορούμε να νικήσουμε”.


Γεννηματάς

Με τρίωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας 8πμ-11πμ, οι γιατροί του ΓΝΑ Γεννηματάς κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους από την Τρίτη 24/1 ενάντια στην υποστελέχωση. Την ίδια μέρα, πραγματοποίησαν ανοιχτή συνέντευξη Τύπου. Τον λόγο πήρε πρώτη η Αργυρή Ερωτοκρίτου, επικουρική παθολόγος, μέλος ΓΣ της ΟΕΝΓΕ και μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς:

«Αφορμή για τις κινητοποιήσεις μας είναι η ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις τρεις παθολογικές κλινικές. Κλινικές με 25 κλίνες νοσηλεύουν 100 και 120 περιστατικά, δηλαδή πληρότητα πάνω από 400% τη στιγμή που οι θέσεις των γιατρών είναι λιγότερες από το 100%. Με απλά μαθηματικά σημαίνει ότι έχουμε δεκαπλάσιο φόρτο εργασίας από αυτό που ορίζει το κράτος. Οι γιατροί δουλεύουν εξουθενωτικά ωράρια, πέρα από το ωράριο και τις αντοχές τους, κάτι που δεν είναι ασφαλές για την υγεία ούτε των αρρώστων ούτε των εργαζόμενων.

Μαζί με τις Ενώσεις μας διεκδικούμε εδώ και τώρα μέτρα που θα φέρουν ξανά την ασφάλεια στο νοσοκομείο μας: Αύξηση των οργανικών θέσεων των παθολόγων από 30 στις 50. Έχει γίνει πολλές φορές σε άλλα νοσοκομεία και θεωρούμε αυτονόητο ότι μπορεί να γίνει αύριο κιόλας και εδώ.  Από αύριο ξεκινάμε τρίωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας μέχρι το νοσοκομείο και οι παθολογικές του κλινικές να λειτουργούν με ασφάλεια».

«Αυτή η κινητοποίηση είναι συνέχεια πολλαπλών κινητοποιήσεων που έχουμε κάνει το τελευταίο διάστημα για να επικοινωνήσουμε ότι τα πράγματα έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο» τόνισε η Γεωργία Φιλίππα, επικουρική παθολόγος, μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ. «Και δεν εννοούμε την εξουθένωση που βιώνουμε εμείς οι γιατροί εδώ και χρόνια και που μέρα με τη μέρα χειροτερεύει. Αλλά ότι κινδυνεύουμε να χαθούν ζωές γιατί δεν προλαβαίνουμε να τους δούμε όπως πρέπει. Έχει καταλυθεί κάθε έννοια αξιοπρέπειας του ασθενούς, όταν περιμένει 48 ώρες στα επείγοντα για να βρει κρεββάτι, όταν νοσηλεύεται σε ένα ράντζο άσχετα με το πόσο βαρέως μπορεί να ασθενεί. 

Ήδη από την πανδημία εφιστούσαμε την προσοχή ότι στο δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας η βασικότερη ειδικότητα θα καταρρεύσει. Και κατέρρευσε. Υπάρχουν νέοι συνάδελφοι που μόλις ανέλαβαν και ασχολούνται με 22 περιστατικά, δεν εκπαιδεύονται και μένουν εδώ ήλιο με ήλιο ή φεγγάρι με φεγγάρι. Από δω και πέρα δεν ανεχόμαστε άλλο ούτε την υπερεφημέρευση ούτε την υπερεργασία ούτε να κινδυνεύουν οι ασθενείς μας.

Οι συνάδελφοι δεν παραιτούνται, εξωθούνται σε παραίτηση. Δεν θα το χρεωθούν οι συνάδελφοι ως παραίτηση, να το χρεωθούν η διοίκηση, η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας ως απόλυση».  

«Η κατάσταση σε μια εφημερία αντικατοπτρίζει το τι συμβαίνει στα νοσοκομεία όλης της χώρας που κινητοποιούνται κι αυτά», είπε η Μαρία Καραμπέλη, παθολόγος επιμελήτρια Β'. «Η προσέλευση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών είναι πάρα πολύ μεγάλη κι ευθύνη έχουν όλοι αυτοί που διέλυσαν τα δημόσια νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια περίθαλψη όλα τα προηγούμενα χρόνια. 

Δεν θα μπούμε στα παιχνίδια της κυβέρνησης ότι θα μας βοηθήσει ο ιδιωτικός τομέας που στην πανδημία έκαναν επιλογή ελαφριών περιστατικών και έπαιρναν ζεστό κρατικό χρήμα. Απαιτούμε να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία που έκλεισε ή συγχώνευσε και αυτή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Θυμόμαστε τον Άδωνι Γεωργιάδη να χαίρεται που ήταν αυτός που τα έκλεισε. Να προσληφθούν εδώ και τώρα με όρους μόνιμης και σταθερής εργασίας όλοι οι συνάδελφοί μας επικουρικοί, γιατί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Απαιτούμε εκπαίδευση για όλους τους ειδικευόμενούς μας».

«Ως ειδικευόμενοι δεν μπορούμε να πάρουμε ουσιαστικά οποιαδήποτε εκπαίδευση, γιατί καταλήγουμε να κάνουμε τις βασικές υπηρεσίες περίθαλψης στους ασθενείς μας για να βγει η δουλειά. Καιρό τώρα η εκπαίδευση είναι ελλιπέστατη ως ανύπαρκτη. Γυρνάμε σπίτια μας εξαντλημένοι χωρίς διάθεση για το οτιδήποτε. Είναι γεγονός ότι μας εξωθούν σε παραίτηση. Οι επικοινωνίες που έχουμε κάνει με τη διοίκηση δεν έχουν τελεσφορήσει», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Τσιτσιγιάννης, ειδικευόμενος Α' Παθολογικής.

«Δεν είμαστε μόνοι μας στις κινητοποιήσεις» είπε ο Χρίστος Αργύρης, επικουρικός ακτινολόγος και μέλος ΓΣ ΑΔΕΔΥ. «Την Πέμπτη 26/1 πανυγειονομικά και παγκήτια θα υποδεχτούν τον Πλεύρη και τον Μητσοτάκη στο Ηράκλειο με κινητοποίηση. Σε μια σειρά νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα ετοιμάζουν συνελεύσεις.  Και δεν είναι μόνο οι γιατροί, αλλά και οι νοσηλευτές. Παρανομούν οι διοικήσεις όταν λέει στη νοσηλεύτρια “έλα 7πμ με 2μμ, πήγαινε σπίτι και μετά ξαναέλα να κάνεις βάρδια νύχτα”. Δεν έχει υπογράψει το προσωπικό αυτά τα πράγματα.

Καλούμε όλους τους γιατρούς και τους νοσηλευτές και στα υπόλοιπα νοσοκομεία σε αγώνα. 22 του Φλεβάρη υπάρχει πανελλαδική πανυγειονομική απεργία και χιλιάδες θα κάνουμε πορεία για να σώσουμε τα νοσοκομεία μας. Μέχρι τότε θα κάνουμε μέρες δράσης σε κάθε νοσοκομείο».


Κρήτη

Σε παγκρήτια απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν οι υγειονομικοί την Πέμπτη 26/1 στο Ηράκλειο στις 9.30πμ στην Πλατεία Ελευθερίας και παράσταση διαμαρτυρίας στις 12.30μ στην 7η ΥΠΕ. 

Εκείνη τη μέρα Μητσοτάκης και Πλεύρης θα παρευρεθούν στο Ηράκλειο σε εκδήλωση του Υπουργείου Υγείας. Στάση εργασίας 8πμ-2μμ έχουν κηρύξει οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών Κρήτης, ενώ το σωματείο εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ έχει αποφασίσει 8ωρη στάση εργασίας 7πμ-3μμ. Αυτή η κινητοποίηση έρχεται να κλιμακώσει και να γενικεύσει τις μάχες που έχουν ανοίξει σχεδόν σε κάθε νοσοκομείο της Κρήτης ενάντια στην υποστελέχωση και τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν Υγείας. 

Η αρχή έγινε στο Ρέθυμνο με την παραίτηση της διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Ελένης Ιωαννίδου στις 5/1. Όπως καταγγέλλει η ίδια σε ανάρτησή της, της επιβλήθηκε να συμμετέχει σε διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών χωρίς να έχει τη συγκεκριμένη ειδίκευση. Από τότε ξεκίνησαν κινητοποιήσεις που κορυφώθηκαν στις 16/1 με μια πολύ μαζική διαδήλωση από το Δημαρχείο προς το νοσοκομείο με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων του νοσοκομείου και κατοίκων του Ρεθύμνου.

Το Υπουργείο Υγείας για άλλη μια φορά “έλυσε” το πρόβλημα της υποστελέχωσης στο Ρέθυμνο με μετακινήσεις επιμελητών παθολόγων του ΠΑΓΝΗ. Γι' αυτό το ζήτημα το σωματείο εργαζομένων, από τις αρχές Γενάρη μέχρι τώρα, έχει προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.

Την ίδια ώρα στο Βενιζέλιο η Τριμελής Επιτροπή Γιατρών του νοσοκομείου διαμηνύει ότι: «Οποιαδήποτε μετακίνηση παθολόγου του Βενιζελείου θα οδηγήσει σε παραίτηση όλων των παθολόγων», απαιτώντας να καλυφθούν άμεσα με προσλήψεις οι σχεδόν 40 κενές θέσεις. Με κέντρο τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων (επικουρικών, ΣΟΧ, ΟΑΕΔ) καλεί με στάση εργασίας στην παγκρήτια κινητοποίηση στις 26/1 και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΓΝ Αγίου Νικολάου.