Εργατικό κίνημα
Εμπρός για απεργιακό μέτωπο Παιδείας-Υγείας

27/1, Έξω από την ΠΔΕ Αττικής. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Τρέχει να προλάβει να εφαρμόσει την ατομική “αξιολόγηση” στους εκπαιδευτικούς η Κεραμέως. Θέλει να επαναφέρει τους “επιθεωρητές” της δεκαετίας του '50 με τον νέο όρο μέντορες. Με συνελεύσεις για να οργανώσουν την απεργιακή αντεπίθεση απαντούν οι εκπαιδευτικοί. Στις 11/2 καλεί συνέλευση των προέδρων των σωματείων η ΟΛΜΕ, ενώ στις 20/2 η ΔΟΕ.

Η αξιολόγηση της Κεραμέως δεν είναι τίποτε άλλο παρά πειθάρχηση των “απείθαρχων” εκπαιδευτικών που δεν έχουν αφήσει τα σχέδια της κυβέρνησης να διαλύσει τα δημόσια σχολεία. Αν ήθελαν Κεραμέως και κυβέρνηση τη «βελτίωση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου» όπως λένε, θα έπρεπε να ικανοποιήσουν τα αιτήματα του εκπαιδευτικού και μαθητικού κινήματος. Να προχωρήσουν σε μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών για να λειτουργήσουν περισσότερα τμήματα με πολύ λιγότερους μαθητές. Να μονιμοποιήσουν τους αναπληρωτές -που αποτελούν πάνω από το 1/4 του συνόλου των εκπαιδευτικών- και να μην είναι αναγκασμένοι να τρέχουν από σχολείο σε σχολείο για να καλύψουν τα κενά. Να αυξήσουν τους μισθούς τους για να μπορούν να επιβιώνουν με αξιοπρέπεια.

«Δεν είναι δείγμα της δύναμής τους, αλλά της λύσσας τους λόγω των πολλαπλών αποτυχιών να εφαρμόσουν την πολιτική τους στον τομέα της εκπαίδευσης», υπογραμμίζει η ανακοίνωση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης, σχήματος των Παρεμβάσεων στον ΣΕΠΕ Χανίων. «Η Κεραμέως, όταν έγινε υπουργός, φιλοδοξούσε να υλοποιήσει στην εκπαίδευση ό,τι δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν όλοι οι προηγούμενοι υπουργοί Παιδείας. Την πλήρη παράδοση της δημόσιας εκπαίδευσης στην αγορά, την επιβολή ενός ακόμη συντηρητικότερου περιεχόμενου, το τσάκισμα των συνδικάτων των εκπαιδευτικών και των αντιστάσεων των φοιτητών στα Πανεπιστήμια. Τέσσερα χρόνια μετά αυτό που έχει κατορθώσει είναι να έχει μετατρέψει τα σχολεία και τις σχολές σε παγίδες θανάτου για τα παιδιά όπως φάνηκε με τον τραγικό θάνατο του μαθητή μας στις Σέρρες και με την πτώση του φοιτητή από το παράθυρο στη Θεσσαλονίκη».

Και συνεχίζει: «Θα σηκώσουμε το γάντι που μας πετάει η Κεραμέως για μια ακόμη φορά. Η αξιολόγηση είναι το εργαλείο μετατροπής του δημόσιου σχολείου σε επιχείρηση και των μαθητών σε πελάτες, είναι το μέσο για να γίνει το εκπαιδευτικό σύστημα ακραία ταξικό, να ορθώσει τείχη απροσπέλαστα στα παιδιά του λαού και γι’ αυτό θέλουν τους εκπαιδευτικούς υποταγμένους, μοιραίους και άβουλους.

Απέναντι στην τμηματική είσοδο των νέων επιθεωρητών στις τάξεις μας, να αντεπιτεθούμε σε όλο το μέτωπο. Τώρα χρειαζόμαστε ένα μεγάλο απεργιακό βήμα για να της κόψουμε τη φόρα. Ζητούμε από τη ΔΟΕ να κηρύξει απεργία στο δεύτερο δεκαήμερο του Φλεβάρη. Να απεργήσουμε ξανά μαζί με τους υγειονομικούς που απεργούν στις 22/2 διαμορφώνοντας μέτωπο Παιδείας – Υγείας ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε όλα μας τα όπλα. Κηρύσσουμε νέα απεργία – αποχή από όλες τις αξιολογικές διαδικασίες και στάσεις εργασίας για να μην μπει κανένας επιθεωρητής στην τάξη μας».

Το δίκτυο εκπαιδευτικών «η Τάξη μας» που συμμετέχουν στις Παρεμβάσεις κυκλοφορούν προκήρυξη για να οργανωθούν μαζικά οι συνελεύσεις και να αποφασίσουν για μια μεγάλη απεργία μαζί με τους υγειονομικούς στις 22/2 με προοπτική την απεργία διαρκείας. Τον δρόμο τον δείχνει η Πορτογαλία, με τους εκπαιδευτικούς να απεργούν με τεράστια συμμετοχή από τις 16/1, μετά από μια συγκλονιστική πανεκπαιδευτική κινητοποίηση των 80 χιλιάδων που διαδήλωσαν στη Λισαβόνα απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς και ενάντια στην αξιολόγηση και ιδιωτικοποίηση που ήθελε να επιβάλει η πορτογαλική κυβέρνηση.


STOP στις διώξεις

Δεκάδες εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν την Παρασκευή 27/1 παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ενάντια στις απαράδεκτες πειθαρχικές διώξεις εκπαιδευτικών του 4ου ΓΕΛ Γαλατσίου από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας. 3ωρη στάση εργασίας είχαν κηρύξει η Γ' ΕΛΜΕ και η ΟΛΜΕ. Κατάληψη συμπαράστασης στους καθηγητές τους κάνουν οι μαθητές του σχολείου από τις 30/1.

Πιο συγκεκριμένα, ο διευθυντής της ΔΔΕ Α' Αθήνας, Αθανάσιος Νικολόπουλος, αποφάσισε ύστερα από δύο μήνες να παραπέμψει στις 18/1 στο πειθαρχικό συμβούλιο εκπαιδευτικούς για τη συμμετοχή τους σε νόμιμα προκηρυγμένη Απεργία-Αποχή της Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας.

Αντιπροσωπεία από ΕΛΜΕ, ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ συναντήθηκε την ώρα της κινητοποίησης με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής απαιτώντας να σταματήσει η δίωξη. “Έχετε διαλύσει Υγεία και Παιδεία, ποτέ μας δεν ξανάδαμε τόση αριστεία”, “Η τρομοκρατία δεν θα περάσει”, “Κάτω τα χέρια απ' τα σχολεία” ήταν κάποια από τα συνθήματα που φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.

Όπως τονίζει η Γ' ΕΛΜΕ: «Τέτοιες κινήσεις εντάσσονται στη γενικευμένη επίθεση του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης, με κάθε μέσο, με πειθαρχικές διώξεις, δικαστικές προσφυγές, απαγόρευση απεργιών, παρέμβαση αστυνομίας και κατασυκοφάντηση εκπαιδευτικών.

Ο στόχος είναι προφανής. Επιβολή κλίματος τρομοκράτησης και ποινικοποίησης του αγώνα ενόψει της δήλωσης της Κεραμέως για την έναρξη της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, ξεκινώντας μάλιστα από τους νεοδιόριστους.

Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα οποιαδήποτε πειθαρχική δίωξη που αφορά τις συναδέλφισσες του 4ου ΓΕΛ Γαλατσίου, που άσκησαν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά του σε συμμετοχή σε νόμιμα προκηρυγμένη απεργία από το σωματείο τους».