Σε τροχιά κινητοποιήσεων μπαίνουν οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού ενάντια στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να κατεβάσει η κυβέρνηση προς ψήφιση για τη μετατροπή σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου των πέντε μεγαλύτερων δημόσιων μουσείων της χώρας -Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Βυζαντινού Μουσείου Θεσσαλονίκης και Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.
Σε απλά ελληνικά, με το ν/σ τα μουσεία αποκόπτονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, γίνονται υποχείρια των κυβερνήσεων με διορισμένα από αυτές ΔΣ και ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίησή τους, απαξιώνοντας τον επιστημονικό και παιδαγωγικό ρόλο τους για να γίνουν τουριστικά αξιοθέατα που θα φέρνουν χρήμα -σε τσέπες ιδιωτών φυσικά. Νομιμοποιεί την αρχαιοκαπηλεία με συμφωνίες τύπου Στερν και ανταλλαγές με αρχαιοκαπηλικά ευρήματα Μουσείων του εξωτερικού.
Οι Σύλλογοι Εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ πραγματοποίησαν εκδήλωση στις 31/1, απαιτώντας να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο. Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν: «οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο ΥΠΠΟΑ ενωμένοι και με συλλογικό αγώνα θα αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε την υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδιασμών».
Οι εργαζόμενοι του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης στο Υπουργείο Πολιτισμού καλούν τους Συλλόγους να κηρύξουν προειδοποιητική 48ωρη απεργία, πριν προλάβουν να κατεβάσουν το νομοσχέδιο προς ψήφιση, και σε συντονισμό με τα υπόλοιπα εργατικά κομμάτια που κινητοποιούνται, όπως έκαναν οι συνάδελφοί τους στο Ηράκλειο Κρήτης στην παγκρήτια συγκέντρωση των υγειονομικών στις 26/1. Γι' αυτό οργανώνουν παρέμβαση στη συνέλευση του ΣΕΗ στη 1/2 και τη συμμετοχή των εργαζόμενων του ΥΠΠΟ στην απεργιακή κινητοποίηση των καλλιτεχνών στις 2/2.
Στο Ηράκλειο της Κρήτης έγινε πράξη στο παγκρήτιο απεργιακό συλλαλητήριο στις 26/1 το δέσιμο των αγώνων των υγειονομικών με τους εργαζόμενους στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου. Με αφορμή την επίσκεψη του Μητσοτάκη μια μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας υγειονομικών ενώθηκε με τους εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού και κατέληξε με πορεία στην είσοδο του αρχαιολογικού μουσείου περνώντας μέσα από την πόλη και ξεσηκώνοντας ένα γιγαντιαίο κύμα διαμαρτυρίας ενάντια στην μετατροπή του μουσείου σε ΝΠΔΔ.
Αυθόρμητα ο κόσμος έβγαινε στα μπαλκόνια και χειροκροτούσε τους διαδηλωτές δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την συμπαράστασή του στον κοινό τους αγώνα. Χαρακτηριστικό είναι ένα σύνθημα που εξέφραζε αυτήν αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους στην υγεία και τον πολιτισμό, "το επίπεδο της υγείας είναι η καρδιά του πολιτισμού και ο πολιτισμός είναι υγιής μόνον όταν είναι δημόσιο αγαθό".
Με αυτήν την έμπνευση βαδίζουμε για την κλιμάκωση των αγώνων με απεργιακές κινητοποιήσεις, με συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς και με μαζική συμμετοχή την Πέμπτη 2 Φλεβάρη στο Σύνταγμα, στην κινητοποίηση των απεργών ηθοποιών του ΣΕΗ που απαιτούν την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος που τους καταργεί τις σπουδές και τα πτυχία τους. Η πάλη ενάντια στη σάπια κυβέρνηση της συγκάλυψης των παιδοβιαστών, του ρατσισμού, των υποκλοπών και των σκανδάλων βρίσκει μαζί στον δρόμο όλους τους εργάτες του πολιτισμού, ηθοποιούς και εργαζόμενους στο υπουργείο πολιτισμού.
Θωμάς Κατσαρός,
εργαζόμενος στο Βυζαντικό Μουσείο, Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης στο ΥΠΠΟ