Μετά από πέντε βδομάδες μαζικότατων κινητοποιήσεων, το κίνημα των καλλιτεχνών κλιμακώνει με 48ωρη απεργία 1 και 2 Φλεβάρη με κεντρικό αίτημα την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος που εξισώνει τα πτυχία τους με απολυτήριο Λυκείου. Την Τετάρτη 1/2, πρώτη μέρα της απεργίας θα πραγματοποιηθεί συνέλευση του ΣΕΗ στις 12μ στο θέατρο Διάνα, ενώ την Πέμπτη 2/2 θα γίνει συγκέντρωση στις 12μ στο Σύνταγμα.
Την απόφαση για την απεργία πήρε αρχικά το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και αμέσως μετά ακολούθησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) απλώνοντάς την σε όλους τους εργάτες της Τέχνης: από τους χορευτές και τους μουσικούς μέχρι τους τεχνικούς και τη λυρική σκηνή. Στάση εργασίας 11πμ-2μμ καλεί η ΑΔΕΔΥ για τους εργαζόμενους των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων στο Δημόσιο, ενώ η ΠΟΕ-ΟΤΑ τους καλύπτει και για τις δύο μέρες της απεργίας.
Στην κινητοποίηση θα συμμετέχουν μαζικά και οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών, που συνεχίζουν την κατάληψη στο Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, ενώ από τις 29/1 κατειλημμένη είναι και η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ). Σε στήριξη στον αγώνα των σπουδαστών και την κατάληψη, οι καθηγητές του Εθνικού Θεάτρου δήλωσαν ότι, αν μέχρι τις 8/2 δεν τροποποιηθεί το ΠΔ, σύσσωμοι θα δηλώσουν παραίτηση. Οι απόφοιτοι του Εθνικού Θεάτρου προχώρησαν σε συλλογή υπογραφών και καταλήγουν στο κείμενό τους να καλούν το ΣΕΗ «να προβεί σε απεργία διαρκείας, μέχρι την ακύρωση του διατάγματος».
Σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα 30/1 το ΣΕΗ αναφέρει ότι: «Ήδη γνωρίζουμε πως 50 θέατρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα (και άρα σχεδόν διπλάσιες στον αριθμό παραστάσεις που φιλοξενούνται σε αυτά) συμμετέχουν στην απεργία, ενώ στον οπτικοακουστικό τομέα 15 σήριαλ θα σταματήσουν τα γυρίσματα για δύο μέρες. Στην απεργία συμμετέχουν και όλοι οι καθηγητές των δραματικών σχολών μετά τη συμμετοχή που ανακοίνωσε χτες το Σωματείο Ανώτερων Ιδιωτικών Σχολών».
Η συσσωρευμένη οργή σε όλο τον κλάδο για την απαξίωση της Τέχνης και του Πολιτισμού όλα αυτά τα χρόνια μαζί με την αυτοπεποίθηση των καλλιτεχνών ότι η δύναμή τους είναι μεγαλύτερη από της κυβέρνησης και του «συστήματος που θρέφει βιαστές» -όπως λέει και σύνθημά τους- έχει κάνει μαζικό πια το αίτημα για απεργία διαρκείας για να νεκρώσουν τα πάντα: θέατρα, μουσικές σκηνές, γυρίσματα, συναυλίες. Το ΣΕΗ είχε υποσχεθεί να προχωρήσει σε απεργία διαρκείας μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Είναι ώρα να γίνει πράξη. Η συνέλευση του ΣΕΗ την πρώτη μέρα της απεργίας είναι η ευκαιρία αυτό να αποφασιστεί και να οργανωθούν απεργιακές επιτροπές σε κάθε θέατρο για να υλοποιηθεί με επιτυχία.
Σε αυτή την κατεύθυνση, η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών (ΑΣΗ) καλεί σε απεργιακό αγώνα διαρκείας σε συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους που βγαίνουν στον δρόμο ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης, στον Πολιτισμό και παντού. Οργανώνει τη 48ωρη απεργία 1 και 2 Φλεβάρη και τη συνέλευση του ΣΕΗ διακινώντας προκήρυξη και αφίσα με σύνθημα «Ο πολιτισμός “νεκρώνει” για να μπορέσει να ζήσει». Στο κείμενό της η ΑΣΗ αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «κλιμακώνουμε τον αγώνα μας για την απόσυρση του προεδρικού διατάγματος 85/2022 και παλεύουμε για την δημιουργία Δημόσιων Δωρεάν Πανεπιστημιακών σχολών για τις Παραστατικές Τέχνες. Και ανοίγουμε τη μάχη για τη Συλλογική Σύμβαση στον κλάδο.
Ξέρουμε ότι έχουμε απέναντί μας μια κυβέρνηση που είναι εχθρική απέναντι στον πολιτισμό και τους εργαζόμενους. Την ίδια ώρα, η Μενδώνη κατεβάζει νομοσχέδιο για την Ιδιωτικοποίηση των 5 μεγαλύτερων Μουσείων. Στόχος τους η παράδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς στα σαλόνια, όπως δείχνει η τοποθέτηση της Μ. Βαρδινογιάννη στο ΔΣ του Μουσείου Ακρόπολης, η ολοκληρωτική μετατροπή των μουσείων σε γκαλερί φίλων, το ξέπλυμα της αρχαιοκαπηλίας και φυσικά το χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα.
Τώρα λοιπόν είναι η ώρα η 48ωρη απεργία να έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή. Να μην δουλέψει κανένας χώρος πολιτισμού, να νεκρώσουν όλα και στις 2 Φλεβάρη να γίνει το μεγαλύτερο συλλαλητήριο υπεράσπισης του πολιτισμού και των ανθρώπων του. Και πρέπει να είναι μια διαδήλωση όχι μονό του κλάδου.
Να καλέσουμε να συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι του Υπ. Πολιτισμού που αγωνίζονται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Μουσείων. Να καλέσουμε όλα τα σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, γιατί ο Πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό, όπως το ρεύμα και το νερό, που όλοι πρέπει να τον υπερασπίσουμε. Να καλέσουμε τους φοιτητικούς συλλόγους να σταθούν αλληλέγγυοι στους σπουδαστές των θεατρικών σχολών, που παλεύουν ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων τους.
Και αν δεν υποχωρήσει η κυβέρνηση θα χρειαστεί να κλιμακώσουμε. Το ΣΕΗ προχωράει σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 1 Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι στο Θέατρο Διάνα. Σε αυτήν τη συνέλευση που χρειάζεται να είναι η μαζικότερη συνέλευση στην ιστορία του ΣΕΗ, να αποφασίσουμε απεργιακή κλιμάκωση με πενθήμερη απεργία παντού. Να μην αφήσουμε στην κυβέρνηση περιθώρια να πάρει ανάσα.
Έτσι μπορούμε να νικήσουμε, να αποσυρθεί το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 και να ανοίξουμε τον δρόμο για να φύγει η Μενδώνη και η παρέα της από το υπουργείο Πολιτισμού, παίρνοντας μαζί της και τον Μητσοτάκη».
Μακροσκελή ανάρτηση στο φέισμπουκ ανέβασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να χρυσώσει το χάπι, υποσχόμενος ότι θα φτιάξει επιτροπές που θα λύσουν τα ζητήματα του κλάδου στις Τέχνες ...μέχρι το 2025. Το μόνο που κατάφερε είναι να δείξει πόσο κολλημένη στον τοίχο είναι η κυβέρνηση και αδύναμη να σταματήσει οποιαδήποτε κινητοποίηση.
Η στρατηγική της κλιμάκωσης της καταστολής απέναντι στο κίνημα -στρατηγική που έχτιζε σταθερά από τότε που βγήκε κυβέρνηση- είναι ένα χαρτί που έχει καεί πια από τη σθεναρή αντίσταση εργατών και φοιτητών. Και ξέρει ότι αν το παίξει, ρισκάρει να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά που δεν μπορεί να σβήσει. Οι λεονταρισμοί του Μητσοτάκη δεν φτουράνε παρά μόνο μέσα στους τέσσερις τοίχους του κοινοβουλίου. Γι' αυτό καταφεύγει σε νιαουρίσματα στο φέισμπουκ.
Εξόρμηση στα θέατρα στην Ιπποκράτους -Ακροπόλ, Ακάδημος, Γκλόρια και Διάνα- έκαναν μέλη της Ανατρεπτικής Συσπείρωσης Ηθοποιών την Κυριακή 29/1 το απόγευμα για να ξεσηκώσουν εργαζόμενους και θεατές για την 48ωρη απεργία 1 και 2 Φλεβάρη. Κόλλησαν την αφίσα της ΑΣΗ και μοίρασαν την προκήρυξη σε όλους ανοίγοντας τη συζήτηση για την προοπτική της κλιμάκωσης με απεργία διαρκείας με την ανταπόκριση να είναι παραπάνω από θετική.
«Η εικόνα από το κοινό που ήρθε να δει τις παραστάσεις ήταν ότι πλέον όλοι ξέρουν τι συμβαίνει με την υποβάθμιση των πτυχίων και το ΠΔ και όλοι είναι επίσης μαζί μας. Με ενθουσιασμό υποδέχτηκαν το γεγονός ότι πάμε για απεργίες», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Αλέξανδρος Μαρτζούκος, μέλος της ΑΣΗ και μέλος ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.
«Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι και όλοι οι ηθοποιοί στα θέατρα που πήγαμε για παρέμβαση με τα υλικά μας ήταν ήδη αποφασισμένοι ότι θα συμμετέχουν στη 48ωρη απεργία. Ήξεραν και για τη συνέλευση του ΣΕΗ. Μιλήσαμε και με τεχνικούς. Και αυτοί αποφασισμένοι να απεργήσουν. Υπάρχουν πολλά ακόμα θέατρα που έχουν ήδη δηλώσει τη συμμετοχή τους στην απεργία, το ίδιο και γυρίσματα.
Αυτό από μόνο του είναι μια εντυπωσιακή εξέλιξη, ένα τεράστιο προχώρημα. Ακόμα και μετά τις τρομερές κινητοποιήσεις την περίοδο της πανδημίας, όταν άνοιξαν πια τα θέατρα, θέταμε το ζήτημα για 24ωρη απεργία για να κλιμακώσουμε τη μάχη που είχαμε αφήσει ανοιχτή για τις Συλλογικές Συμβάσεις, αλλά χωρίς ανταπόκριση από τις υπόλοιπες δυνάμεις. Πριν την πανδημία, ακόμα χειρότερα.
Τώρα, όχι μόνο πάμε για μια μαζική 48ωρη απεργία, αλλά συζητάμε την προοπτική της απεργίας διαρκείας. Αυτή την πρόταση θα παλέψουμε ως ΑΣΗ να κερδίσει στη συνέλευση του Σωματείου. Μας παίρνει γιατί, πέρα από τον κόσμο της Τέχνης, είναι ξεσηκωμένη όλη η κοινωνία ενάντια στον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, από τους υγειονομικούς και τους εκπαιδευτικούς μέχρι τους ναυτεργάτες. Κάθε κλάδος που κατεβαίνει στον δρόμο απεργιακά γίνεται στήριγμα και έμπνευση για την υπόλοιπη εργατική τάξη και η κυβέρνηση ακόμα πιο απομονωμένη. Την προεκλογική περίοδο θα την καθορίσουν οι εργάτες με τους αγώνες τους και όχι τα κοινοβουλευτικά τους αδιέξοδα παιχνίδια».