Εργατικό κίνημα
ΑΔΕΔΥ: STOP στους εκβιασμούς της ΔΑΚΕ

9/12/22, Συνέδριο ΑΔΕΔΥ. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Συνεχίζονται οι εκβιασμοί της ΔΑΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ ότι η Συνομοσπονδία θα μπει στον “πάγο” αν δεν συγκροτηθεί προεδρείο. Η ΔΑΚΕ, σε συνεργασία με την ΠΑΣΚΕ, διεκδικεί τη θέση του προέδρου, γιατί είναι η πρώτη δύναμη. Αλλά οι δυνάμεις της Αριστεράς που αποτελούν την πλειοψηφία της ΕΕ δεν πρέπει να επιτρέψουν ότι η φιλοκυβερνητική παράταξη θα έχει τον πρώτο λόγο στην ΑΔΕΔΥ. 

Έγινε ξανά προσπάθεια συγκρότησης της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ στις 26/1 -που δεν κατέληξε για ακόμα μία φορά- και χρησιμοποίησαν το επιχείρημα ότι η τράπεζα που διαχειρίζεται το απόθεμα της Συνομοσπονδίας δεν επιτρέπει τις δοσοληψίες χωρίς συγκροτημένο προεδρείο. Αυτός ο εκβιασμός της ΔΑΚΕ είναι εκτός τόπου και χρόνου. Από πότε μία τράπεζα καθορίζει τις αρχαιρεσίες και τη λειτουργία των συνδικάτων; Είναι απόφαση όλων ότι δεν αφήνουμε κανέναν, ούτε τον νόμο Χατζηδάκη, να παρεμβαίνει. Καταλήξαμε ότι για τους επόμενους δύο μήνες θα υπογράφουν και τα 17 μέλη της ΕΕ για να μπορούμε να πληρώνουμε τους εργαζόμενους της ΑΔΕΔΥ, μικροφωνικές σε διαδηλώσεις, μετακινήσεις συνδικαλιστών, κτλ. 

Η απάντηση σε αυτούς τους εκβιασμούς επιμένουμε ότι είναι η συγκρότηση προεδρείου από τις δυνάμεις της Αριστεράς. Έτσι έγινε στο σωματείο του νοσοκομείου Έλενα, που ενωτικά οι δυνάμεις της Αριστεράς που είχαν την πλειοψηφία, έφτιαξαν προεδρείο και απέκλεισαν την απεργοσπαστική ΔΑΚΕ. Ακόμα και χωρίς προεδρείο όμως η ΑΔΕΔΥ δεν μπορεί να μην είναι στην πρώτη γραμμή. Σε μια περίοδο που τα νοσοκομεία βράζουν από κινητοποιήσεις και απεργούν πανελλαδικά στις 22/2, που οι εκπαιδευτικοί δίνουν τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση, που στους δήμους η κυβέρνηση εγκληματεί. Με όλα αυτά τα ανοιχτά μέτωπα, η ΑΔΕΔΥ πρέπει να καλέσει απεργίες, με πρώτο σταθμό μια πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 22/2 για την υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας.

Χρίστος Αργύρης, 
μέλος ΓΣ ΑΔΕΔΥ με τις Παρεμβάσεις, Συντονιστικό Νοσοκομείων