Εργατικό κίνημα
Οι Ναυτικοί στον αγώνα για ΣΣΕ και αυξήσεις

11/11/21, Απεργία ναυτεργατών. Φωτό: ΑΠΕ ΜΠΕ

Δεμένα στο λιμάνι θα μείνουν τα καράβια στις 8 και 9 Φλεβάρη λόγω της 48ωρης απεργίας των Ναυτεργατών με βασικό αίτημα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Η απόφαση πάρθηκε στο ετήσιο Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) μετά από πρόταση τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων (ΠΕΝΕΝ - ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - ΠΕΕΜΑΓΕΝ ). Είναι μάχη για να σπάσει η αδιάλλακτη στάση των εφοπλιστών, που αρνούνται τη διαπραγμάτευση για ΣΣΕ. Στην περίοδο της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης βρίσκουν ευκαιρίες για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη, φορτώνοντας τα βάρη στους ναυτεργάτες. 

Από τα χρόνια των μνημονίων μέχρι σήμερα, οι μισθοί έμειναν ουσιαστικά σταθεροί και επιδόματα κόπηκαν, ενώ τα κέρδη των ακτοπλοϊκών εταιριών είχαν ιλιγγιώδη αύξηση. Οι αντεργατικοί νόμοι των τελευταίων χρόνων και η ασυλία που δίνει η κυβέρνηση στους εφοπλιστές να αυθαιρετούν και να παρανομούν, υπονομεύουν την εφαρμογή της ισχύουσας ΣΣΕ, την κοινωνική ασφάλιση και τα εργασιακά δικαιώματα, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τη ζωή των εργαζόμενων. Ο βαθμός εκμετάλλευσης των Ναυτεργατών, ειδικά από την περίοδο της πανδημίας και μετά, έχει πιάσει ταβάνι: Κατακόρυφη αύξηση και εντατικοποίηση της δουλειάς, με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό να προσπαθεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του με εξοντωτικά ωράρια και ελάχιστες ώρες ανάπαυσης. 

Σε συνδυασμό με τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας και τις κακές συντηρήσεις, τα εργατικά ατυχήματα, αρκετά από αυτά θανατηφόρα, έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα. Με το αίτημα να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής τους, οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά από όλους τους κλάδους κατέβηκαν σε απεργία τον περασμένο Οκτώβρη. Όπως τόνιζε σε παλιότερη ανακοίνωσή της η ΠΕΜΕΝ μετά τον θάνατο 38χρονου ναυτικού στις 28/12/2022: «τα συνεχή θανατηφόρα περιστατικά στον κλάδο των ναυτεργατών, επιβεβαιώνουν την επικινδυνότητα των συνθηκών εργασίας, με τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις, τις διαρκώς αυξημένες απαιτήσεις των εφοπλιστών, που έχουν διαμορφωθεί από την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και υπηρετούν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις... αναδεικνύεται διαρκώς η παντελής έλλειψη της πρόληψης και αντιμετώπισης των επαγγελματικών ασθενειών, με ευθύνη του κράτους, που θυσιάζει την ανθρώπινη ζωή στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου».  

Η προηγούμενη απεργιακή σύγκρουση για την υπογραφή ΣΣΕ τον Νοέμβρη-Δεκέμβρη του 2021 έδειξε τη δύναμη των Ναυτεργατών που πραγματοποίησαν με 100% συμμετοχή τρεις 48ωρες απεργίες και δυναμικές κινητοποιήσεις στο λιμάνι, δημιουργώντας πανικό στα αφεντικά και τον Μητσοτάκη. Αυτός που τους έβγαλε από τη δύσκολη θέση τότε ήταν η ίδια η ηγεσία της ΠΝΟ, που αντί να κλιμακώσει την απεργία, πήρε την απόφαση να δεχτεί την πρόταση των εφοπλιστών, για ΣΣΕ με απαξιωτικές αυξήσεις, πολύ πιο κάτω του -τότε- πληθωρισμού. Η απεργιακή κλιμάκωση μέχρι τη νίκη είναι μονόδρομος και εμπειρία όλων των εργατικών κομματιών που βρίσκονται στη σύγκρουση αυτή τη στιγμή με την κυβέρνηση, με το αίτημα για απεργία διαρκείας να κερδίζει συνεχώς έδαφος. Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά χρειάζεται να μπει μπροστά καλώντας παμπειραϊκή απεργία που θα ενώσει τους απεργούς ναυτεργάτες με όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι από την COSCO μέχρι τη Ζώνη.

• Σε 48ωρη πανελλαδική απεργία στις 2-3/2 προχωρούν και οι εκπαιδευτικοί της ναυτικής εκπαίδευσης μετά από απόφαση του σωματείου της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΠΕΕΔΝΕ) ενάντια στη διαχρονική υποβάθμιση της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης, με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, που στην πλειοψηφία του έχει φτάσει να είναι ωρομίσθιοι και όχι μόνιμοι.