Εργατικό κίνημα
Νέο φιάσκο για την Κεραμέως

24/1, Κινητοποίηση στο ΠΑΔΑ ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές. Φωτό: ΣΕΚ στις Σχολές

Οι ηλεκτρονικές εκλογές για τις Συνελεύσεις Τμήματος αποδείχθηκαν άλλο ένα φιάσκο και ήττα της κυβέρνησης καθώς ακυρώθηκαν κάτω από την πίεση του φοιτητικού κινήματος που μπλοκάρει στην πράξη τα σχέδια της Κεραμέως να τσακίσει τον συνδικαλισμό, την πολιτικοποίηση και τις αντιστάσεις στις σχολές. Στις 24/1 στο ΠΑΔΑ κάναμε κινητοποίηση με πανό ΕΑΑΚ-ΠΑΔΑ για την ακύρωση αυτών των εκλογών.

Με αυτή τη μεθόδευση ήθελαν να κάνουν στην άκρη τους φοιτητικούς συλλόγους στους οποίους δεν μπορούν να παρέμβουν ούτε η κυβέρνηση και το υπουργείο, ούτε οι Πρυτάνεις, ούτε κανείς. Μέσα από τους συλλόγους μας αναδεικνύονταν πάντα οι εκπρόσωποι των φοιτητών. Τώρα ήθελαν να αλλάξουν αυτή τη διαδικασία μέσα από ηλεκτρονικές εκλογές και από ενιαίο ψηφοδέλτιο, που σημαίνει ότι ψηφίζουμε άτομα και όχι πολιτικές. Επίσης, απέκλειαν τους φοιτητές που ήταν πάνω από ν+2 χρόνια (ν είναι τα έτη σπουδών ανάλογα με τη σχολή).

Δεν κατάφεραν να βρουν φοιτητές ούτε για εφορευτική επιτροπή, παρά τα μέιλ που έστελναν για υποχρεωτική συμμετοχή. Ούτε ψηφοδέλτιο δεν μπορούσαν να συγκροτήσουν. Η αποχή δεν ήταν παθητική, αλλά πολιτική νίκη της Αριστεράς που καλούσε σε αποχή. Ακόμα και η φιλοκυβερνητική ΔΑΠ δεν μπόρεσε να σπάσει αυτό το κλίμα, αλλά διασπάται η ίδια, όπως στη Νομική. Αντίθετα, οι φοιτητές συμμετείχαν μαζικά στους αγώνες: από τη μάχη ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία μέχρι τις πανεκπαιδευτικές και τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις.

Εύα Ντόκου,
φοιτήτρια ΣΔΟΚΕ ΠΑΔΑ, ΣΕΚ στις σχολές