Εργατικό κίνημα
Μάχη στα Παίδων

1/3, Η διαδήλωση μπαίνει στο κτίριο του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Mία από τις πιο μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν γίνει στα νοσοκομεία Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και Αγία Σοφία πραγματοποιήθηκε στη 1/3 ενάντια στο νομοσχέδιο που μετατρέπει την μοναδική παιδο-ογκολογική μονάδα της χώρας σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ"».

Το σωματείο εργαζομένων του Αγλαΐα Κυριακού συμμετείχε με 24ωρη απεργία, ενώ του Αγία Σοφία με στάση εργασίας. Η συγκέντρωση ξεκίνησε στην πύλη του Αγλαΐα Κυριακού και μετέπειτα βάδισε με πορεία έξω από το κτίριο της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων “ΕΛΠΙΔΑ”, όπου εκατοντάδες εργαζόμενοι, γονείς και αλληλέγγυοι περικύκλωσαν συμβολικά το κτίριο. 

Ακολούθησε συγκέντρωση έξω από το κτίριο που βρίσκεται η διοίκηση και με τα πανό στα χέρια μπήκαν μέσα για να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το γραφείο του διοικητή και συνάντηση μαζί του από αντιπροσωπεία των εργαζομένων. Ο διοικητής δήλωσε ότι δεν περνάει από το χέρι του, αλλά προσωπικά συμφωνεί ότι η μετατροπή σε ΝΠΙΔ θα σημάνει αναβάθμιση!

Τη ίδια μέρα του δυστυχήματος με τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη που τραγικά απέδειξε -για ακόμα μία φορά- πόσο δολοφονικές είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, η κυβέρνηση διαλέγει να ψηφίσει την εφαρμογή της ίδιας συνταγής στον παιδικό καρκίνο. Η ιδιωτικοποίηση της παιδο-ογκολογικής μονάδας θα σημάνει τον αποκλεισμό από τη θεραπεία του καρκίνου για τα παιδιά των φτωχών οικογενειών.

«Επιλεκτικά ανίκανοι»

Όπως σημειώνει η ΟΕΝΓΕ στο κάλεσμά της για την γενική απεργία στις 8 Μάρτη: «Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση η οποία δε δίστασε το Σάββατο, τέσσερις μόλις μέρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, να καταθέσει το νομοσχέδιο έκτρωμα που ιδιωτικοποιεί τη μοναδική Παιδοογκολογική μονάδα της χώρας. Άλλη μία απόδειξη ότι όταν πρόκειται να τρέξουν τα εγκληματικά τους σχέδια προς όφελος των επενδυτών και των επιχειρηματικών ομίλων είναι αποτελεσματικοί αλλά επιλεκτικά ανίκανοι όταν πρόκειται για τη ζωή μας και την ασφάλειά μας, όπως στην περίπτωση του κέντρου ασφάλειας των τρένων που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το 2010».

Σύσσωμοι οι εργαζόμενοι και οι σύλλογοι γονέων αντιδρούν ενάντια στο νομοσχέδιο και ζητούν την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με μαζικές προσλήψεις προσωπικού και υλικοτεχνικές υποδομές απέναντι σε μια χυδαία μειοψηφία, την κυβέρνηση, τους διοικητές και τους πλούσιους φίλους τους. 

Οι ειδικευόμενοι γιατροί του Αγλαΐα Κυριακού σε συνεργασία με το σωματείο εργαζομένων ετοιμάζονται να δώσουν μαζικά το παρών στη γενική απεργία 8 Μάρτη με μπλοκ και πανό. Την Παρασκευή 10 Μάρτη προχωρούν σε νέα γενική συνέλευση. Όπως τονίζουν, έχουμε «μονοβάρδιες στα τρένα, μονοβάρδιες και στα χειρουργεία». Ενάντια στις τρομερές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού στα χειρουργεία, καθώς και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ογκολογικού και για όλα τα προβλήματα που έχουν οδηγήσει στην κατάρρευση τα δημόσια νοσοκομεία, σχεδιάζουν 20ήμερο απεργιακό πρόγραμμα, ζητώντας την κάλυψη από την ΠΟΕΔΗΝ.