Εργατικό κίνημα
Τα Νοσοκομεία στην πρώτη γραμμή

13/3 Αγλαΐα Κυριακού. Φωτό: Νίκη Αργύρη

Σε παναττική στάση εργασίας 11πμ-3μμ και συγκέντρωση στις 11.30πμ στα νοσοκομεία Παίδων στο Γουδί προχωρούν οι υγειονομικοί στις 15/3. Παλεύουν για να ακυρωθεί η ιδιωτικοποίηση του Παιδοογκολογικού του νοσοκομείου «Αγία Σοφία», απαιτώντας ταυτόχρονα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων. Η κυβέρνηση τολμάει, μόλις τέσσερις ημέρες μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, να εισάγει νομοσχέδιο στη Βουλή με το οποίο για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΣΥ αποσπάται υπηρεσία από ένα νοσοκομείο για να αυτονομηθεί. Και αυτή η υπηρεσία είναι η μοναδική ογκολογική μονάδα παίδων πανελλαδικά. Είναι κυβέρνηση αμετανόητων δολοφόνων που επιμένει να συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, ακόμα και μετά την πανδημία και αμέσως μετά το έγκλημα στα τρένα.

Την ίδια ώρα, το προσωπικό στα χειρουργεία του νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού έχει ξεκινήσει απεργία διαρκείας με 48ωρες επαναλαμβανόμενες από τη Δευτέρα 13/3 ενάντια στην τραγική υποστελέχωση, με την κάλυψη του σωματείου εργαζομένων και της ΠΟΕΔΗΝ. Η απεργία και τις δύο ημέρες έχει καθολική συμμετοχή και συνοδεύεται με συγκεντρώσεις στο νοσοκομείο. Και τα τρία χειρουργεία έχουν κλείσει και δέχονται μόνο τα απολύτως επείγοντα περιστατικά. Από τα μεγάφωνα του νοσοκομείου ακούγονται μηνύματα στήριξης στην απεργία διαρκείας. Οι απαντήσεις της διοίκησης στο αίτημα για μόνιμες προσλήψεις προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων εδώ και τώρα είναι στην ίδια γραμμή με της κυβέρνησης: αντί για προσλήψεις και μονιμοποίηση, μετακίνηση νοσηλεύτριας από άλλο νοσοκομείο και συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ακόμα κι αυτά, παραμένουν ανεφάρμοστες υποσχέσεις.

Το Συντονιστικό των Νοσοκομείων στο κάλεσμά του για την απεργιακή κινητοποίηση στις 15/3 τονίζει, ανάμεσα σε αλλα: «Μονοβάρδια στα τρένα, μονοβάρδια και στα χειρουργεία. Αυτό σημαίνει πως σε κάθε γενική εφημερία κινδυνεύει να πεθάνει κάποιο παιδί καθώς αν τύχουν δύο εξίσου επείγοντα περιστατικά δεν υπάρχει το διαθέσιμο προσωπικό για να ανοίξει δεύτερο χειρουργικό τραπέζι. Σε επίπεδο τακτικών χειρουργείων οι λίστες αναμονής ξεπερνούν τους 6 μήνες, ενώ ο συνολικός ετήσιος αριθμός των χειρουργείων που πραγματοποιούνται έχει μειωθεί στο μισό λόγω της ακραίας υποστελέχωσης. 

Τα Παίδων είναι τα νοσοκομεία των εργαζόμενων, των φτωχών, των προσφυγισσών, των Ρομά. Σ' αυτά τα δημόσια νοσοκομεία στέλνουν τους ασθενείς τους τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια με την πρώτη δυσκολία που θα αντιμετωπίσουν. Έχουν την κλινική εμπειρία και την τεχνογνωσία για υψηλής ποιότητας Υγεία κι αυτή πάνε να κλέψουν, διαλύοντας ταυτόχρονα τις ειδικότητες της παιδιατρικής και της παιδοχειρουργικής.

Η μεγαλειώδης πανεργατική απεργία την ημέρα της γυναίκας συμπύκνωσε την οργή μας ενάντια σε ένα σύστημα που ρουφάει σαν ζόμπι τις δικές μας ζωές και των παιδιών μας κι έστειλε ηχηρό μήνυμα ανατροπής. Η ανατροπή αυτή περνάει μέσα από τις απεργίες μας, τις οποίες χρειάζεται να κλιμακώσουμε».