Εργατικό κίνημα
Απεργία στα ΜΜΕ

Απεργιακή συγκέντρωση εργαζόμενων στα ΜΜΕ. Φωτό: Νεκτάριος Δαργάκης

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχώρησαν την Τετάρτη 15 Μάρτη οι δημοσιογράφοι, οι τεχνικοί τηλεόρασης και ραδιοφώνου, οι φωτορεπόρτερ και όλοι/ες οι εργαζόμενοι/ες στα ΜΜΕ. Τα κύρια αιτήματά τους ήταν να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη, ενημέρωση στην υπηρεσία της κοινωνίας και όχι κάτω από τον έλεγχο της κυβέρνησης και των μιντιαρχών, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε όλα τα Μέσα με ουσιαστικές αυξήσεις και αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς. Την ίδια μέρα έγινε συγκέντρωση «από τα κάτω» έξω από το Υπουργείο Εργασίας.

Ήταν μια απεργία που η βάση του κλάδου διεκδικούσε από την πρώτη στιγμή που ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για το έγκλημα στα Τέμπη. Για να μπουν στο στόχαστρο οι πραγματικοί υπεύθυνοι της κακής ποιότητας της ενημέρωσης: οι μιντιάρχες και τα χρυσοπληρωμένα «παπαγαλάκια» τους. Αυτοί είναι που αμέσως μετά τη σύγκρουση επέμεναν να αναπαράγουν την κυβερνητική προπαγάνδα του «ανθρώπινου λάθος», αυτοί είναι που απέκρυπταν για χρόνια τις προειδοποιήσεις των σιδηροδρομικών και τους παρουσίαζαν όπως και όλους τους συνδικαλιστές ως συντεχνίες.

Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι/ες στα ΜΜΕ δουλεύουν χωρίς ΣΣΕ και δικαιώματα, χωρίς κανέναν έλεγχο στο αγαθό της ενημέρωσης, πάντα με την απειλή της απόλυσης ή της υποβάθμισής τους αν δεν συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις. 

Απαίτηση της βάσης

Η απαίτηση της βάσης για απεργία κορυφώθηκε πριν τις 8 Μάρτη. Στην ΕΣΗΕΑ, την ΕΣΠΗΤ, την ΕΣΗΕΜ-Θ και άλλες Ενώσεις, έγιναν προτάσεις για συμμετοχή στην πανεργατική, όμως οι ηγεσίες τους -σε πολλές περιπτώσεις παρατάξεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μαζί- επέλεξαν να αφήσουν τον κλάδο έξω από την κινητοποίηση. 

Όταν τα συνδικάτα κήρυξαν την νέα πανεργατική στις 16 Μάρτη, οι ίδιες ηγεσίες αποφάσισαν 24ωρη απεργία μια ημέρα νωρίτερα. Και αρνήθηκαν να καλέσουν έστω σε μια απεργιακή συγκέντρωση. Παρόλα αυτά η κινητοποίηση έγινε ύστερα από κάλεσμα συνδικαλιστικών σχημάτων της αριστεράς. Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στην ΕΣΗΕΑ και η Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στην ΕΣΠΗΤ ήταν εκεί μαζί με δεκάδες εργαζόμενους/ες από πολλά ΜΜΕ. Με πανό συμμετείχαν και οι Financial Crimes.

Οι εργαζόμενοι/ες στα ΜΜΕ έχουν τη δύναμη να επιβάλλουν τα αιτήματά τους. Όπου έχουν κινηθεί αγωνιστικά, έχουν καταφέρει σημαντικές νίκες όπως πχ στα σάιτ της Alter Ego όπου μετά από ένα κύμα συνελεύσεων και αγωνιστικών πρωτοβουλιών έγιναν σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς της πλειοψηφίας των εργαζόμενων.