Εργατικό κίνημα
Το νερό δεν είναι εμπόρευμα

20/3, Μαζική συγκέντρωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού στο Σύνταγμα. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Αθήνα

Μαζική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα το απόγευμα της Δευτέρας 20/3 για την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Ενέργειας που κατατέθηκε προς ψήφιση εκείνη τη μέρα στη Βουλή. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού, των υπηρεσιών ύδρευσης - αποχέτευσης και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων. Ταυτόχρονα, περνάει αντιπεριβαλλοντικές ρυθμίσεις που διευκολύνουν τα αρπακτικά της αγοράς να εκμεταλλευτούν τους αιγιαλούς και αφήνουν απροστάτευτες τις περιοχές natura.

Στην κινητοποίηση κατέβηκαν δεκάδες πανό από εργατικά σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, συλλογικότητες και οργανώσεις της Αριστεράς. Ανάμεσά τους η Πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της δημόσιας διαχείρισης του νερού, η Ομοσπονδία και σωματεία της ΕΥΔΑΠ, η Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή, ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Νέο έγκλημα

«Κατεβήκαμε στον δρόμο μαζί με την Πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της δημόσιας διαχείρισης του νερού γιατί σήμερα συντελείται ένα έγκλημα κατά της ζωής μέσα στο κοινοβούλιο», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Γιώργος Ραντίτσας, μέλος Ε.Ε. ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ. «Ας αναλογιστεί κανείς ότι η συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών έχει χαρακτηρίσει το νερό ως πρωταρχικό ανθρώπινο δικαίωμα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, επιμένει να υψώνει συνταγματικό ανάχωμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Η κυβέρνηση, χωρίς να έχει καμία μνημονιακή δέσμευση, επιμένει από την πλευρά της να εφευρίσκει εργαλεία για να ρίξει αυτό το ανάχωμα του ΣτΕ. Είναι πιστή στο δόγμα “ξεπουλάω τα πάντα”. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση του Μητσοτάκη έχει αντιληφθεί ότι πέφτει -και πέφτει με κρότο- και προσπαθεί τελευταία στιγμή να ξεπληρώσει τα γραμμάτια σε αυτούς που την έφεραν στην εξουσία και θέλει να στρώσει και το έδαφος για την επόμενη μέρα. Ενώ δεν έχουν προλάβει να στεγνώσουν τα δάκρυα από την τραγωδία με τους 57 νεκρούς που οφείλεται κυρίως στην απαξίωση των σιδηροδρόμων λόγω της ιδιωτικοποίησης, συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο να ιδιωτικοποιήσουν και το νερό και το παιδοογκολογικό τμήμα του Αγία Σοφία. Βρισκόμαστε εδώ για να φωνάξουμε ότι το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα και θα το υπερασπιστούμε μέχρι τέλους».


Θεσσαλονίκη

Μαζική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από τα γραφεία του σωματείου της ΕΥΑΘ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενόψει της κατάθεσης προς ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ είχε προκηρύξει στάση εργασίας και καλούσε όλο τον κόσμο στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Ανταποκρίθηκαν πολλές δεκάδες εργαζόμενοι/ες καθώς και οργανώσεις της Αριστεράς. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους του κέντρου με κατάληξη το ΥΜΑΘ.

Το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ καλεί όλον τον κόσμο της πόλης στη μεγάλη συναυλία που διοργανώνει στη συνέχεια, την Κυριακή 2/4 στις 18.00 στην πλατεία Αριστοτέλους, με την υποστήριξη του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος. Εκείνη την ημέρα, η Φωτεινή Βελεσιώτου και το μουσικό σχήμα Πριγκηπέσσα, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Δημήτρης Μυστακίδης, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και οι Χειμερινοί Κολυμβητές ενώνουν τις φωνές τους σε μια μοναδική ανοιχτή συναυλία, με το σύνθημα «Υπερασπίσου το Νερό».

Η Κατερίνα Γεωργιάδου, δικηγόρος των κινημάτων για το νερό, δηλώνει για το νέο νομοσχέδιο: «Το σχέδιο νόμου που εισήχθη σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής από τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας προαναγγέλλει την ιδιωτικοποίηση του νερού. Το Υπουργείο:

• ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ σε τι εξυπηρετεί ένα σχέδιο νόμου που προβλέπει τη δημιουργία μιας αμφιλεγόμενης συνταγματικότητας και σκοπιμότητας Αρχής, αν όχι στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση των υδάτων (αντίστοιχη με εκείνη της ηλεκτρικής ενέργειας και των σιδηροδρόμων).

• ΑΚΥΡΩΝΕΙ τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Χώρας (Ολομέλεια ΣτΕ, 1906/2014, 190 & 191/2022), παραβιάζοντας την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών». Και όμως, όπως ενημερώνει η Κ. Γεωργιάδου, τα κινήματα για το νερό πέτυχαν άλλη μία δικαστική νίκη: «Μόλις εκδόθηκαν οι 7 και 8/2023 αποφάσεις της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΣτΕ που δέχονται ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις Ολομέλειας ΣτΕ 190 & 191/2022 και το διατάσσει να επιστρέψει τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ προς το Ελληνικό Δημόσιο έως 12.12.2023». 

Κίνδυνος

Το σωματείο τονίζει στην ανακοίνωσή του: «Δεν είναι η πρώτη φορά που το νερό κινδυνεύει. Σε μία κρίσιμη στιγμή, τον Μάιο του 2014, πάνω από 200.000 πολίτες της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν σε δημοψήφισμα, με το συντριπτικό ποσοστό (98%) να τάσσεται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, ακυρώνοντας την πώλησή της. Στη συνέχεια ακολούθησε ένας μεγάλος δικαστικός αγώνας που κορυφώθηκε με τις ιστορικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (2022), με τις οποίες κρίθηκε αντισυνταγματική η ένταξη των ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο. 

Ο κίνδυνος όμως της ιδιωτικοποίησης επανέρχεται. Τη μέρα που όλη η χώρα παρακολουθούσε με θλίψη και οργή όσα συνέβησαν στα Τέμπη, εισήχθη για συζήτηση στη Βουλή νομοσχέδιο που προωθεί την υπαγωγή των δημόσιων υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Είναι πλέον φανερό ότι το μέλλον που επιφυλάσσεται για το νερό είναι αντίστοιχο με αυτό που ζούμε τα τελευταία δύο χρόνια με το ρεύμα.

Υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού χωρίς αυξήσεις στα τιμολόγια, διεκδικώντας την έξοδο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο, την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ και την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.

Το νερό πρέπει να μείνει δημόσιο αγαθό. Είναι θέμα δημοκρατίας».