Εργατικό κίνημα
Απεργία στα τρένα στις 2 Ιούνη

5/3/23 Απεργιακό συλλαλητήριο Σιδηροδρομικών. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι μηχανοδηγοί του ΟΣΕ (Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Έλξης) την Παρασκευή 2/6. Επιμένουν αγωνιστικά για να εξασφαλίσουν ότι θα λειτουργεί με ασφάλεια το σιδηροδρομικό δίκτυο και να μην ξανακινδυνέψει κανένας και καμία. 

Από την άλλη μεριά, κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΣΕ επιμένουν κερδοσκοπικά. Τρεις μήνες μετά το έγκλημα στα Τέμπη δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό, οι ελλείψεις παραμένουν, η απαιτούμενη συντήρηση του δικτύου είναι ακόμα στον αέρα. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να αυξήσουν την ταχύτητα στα 140χλμ/ώρα και μάλιστα σε μη τηλεδιοικούμενα και σηματοδοτούμενα τμήματα του δικτύου, αγνοώντας το σωματείο των μηχανοδηγών που προειδοποιεί ότι κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο.

Η ΠΕΠΕ τη Δευτέρα 29/5 έστειλε επιστολή προς το υπουργείο Μεταφορών, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ και τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων θέτοντας οχτώ ερωτήματα για τη λειτουργία του ΟΣΕ και τα δρομολόγια. Μέσα από αυτά τα ερωτήματα, ουσιαστικά αναδεικνύουν όλα τα προβλήματα που δημιουργούν η υποστελέχωση, η έλλειψη τηλεδιοίκησης και ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. 

Εκτός από την αύξηση της ταχύτητας που προαναφέραμε, δεν έχει προχωρήσει η φύλαξη των Αυτόματων Συστημάτων Ισοπέδων Διαβάσεων σε ολόκληρη την σιδηροδρομική υποδομή παρά τη ρητή δέσμευση ότι θα ολοκληρωνόταν μέχρι τις 3 Απρίλη. Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κάλυψης του συστήματος VHF στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Ειδομένη. Δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την εκχόρτωση της σιδηροδρομική υποδομής «καθώς -ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου- εκτός του κινδύνου τραυματισμού μηχανοδηγών και επιβατών και τις ζημιές στο τροχαίο υλικό, ενέχονται σοβαροί κίνδυνοι και για την εκδήλωση πυρκαγιάς πλησίον της κατά την διέλευση αμαξοστοιχιών». Αντίστοιχα, προβλήματα στην περίφραξη της γραμμής, «καθώς σε πλείστα σημεία η πρόσβαση στην υποδομή είναι εύκολη σε πεζούς αφού έχει αυτή ξηλωθεί, ενώ συχνότατη είναι και η διέλευση και παράσυρση ζώων που προκαλεί εκτός των άλλων ζημιές στο τροχαίο υλικό και καθυστερήσεις στα δρομολόγια».

Η νέα απεργία στον ΟΣΕ στέλνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τώρα εργατικός ξεσηκωμός, χωρίς να περιμένουμε τον διορισμό της νέας κυβέρνησης. Όπως έδειξε το Πέραμα, τα ατυχήματα δεν σταματούν λόγω προεκλογικής περιόδου. Τώρα είναι η ώρα να ακουστεί δυνατά η φωνή των εργατών στους δρόμους, που δεν μασάνε τα λόγια τους, όπως η αντιπολίτευση. Για να ακουστεί ξανά δυνατά και καθαρά το σύνθημα για κρατικοποίηση ενάντια στην κυβέρνηση και τους “επενδυτές” που δολοφονούν, για να πάρει τον έλεγχο η εργατική τάξη προς όφελος όλης της κοινωνίας.