Στις 15 Ιούνη απεργούμε ενάντια στο καθεστώς της απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας που αποτελεί κανόνα στον κλάδο της Έρευνας. Βασικό μας αίτημα είναι η σύναψη Ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας η οποία να καλύπτει πλήρως τις μισθολογικές και τις ασφαλιστικές μας ανάγκες. Δύο ζητήματα μπήκαν σαν αιχμές για την απεργία στις 15 Ιούνη: το επικουρικό διδακτικό έργο και το ζήτημα των υποτροφιών.
Τα τελευταία χρόνια, η συνεχής υποχρηματοδότηση του δημόσιου πανεπιστημίου από τις εκάστοτε κυβερνήσεις έχει οδηγήσει σε «τρύπες» στο εκπαιδευτικό έργο, τις οποίες αρνούνται να καλύψουν με την πρόσληψη μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού. Στον αντίποδα, χρησιμοποιούν ερευνητές (υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδάκτορες) για την εκπαίδευση προπτυχιακών φοιτητών τους οποίους κακοπληρώνουν ή και δεν πληρώνουν καθόλου, με την δικαιολογία ότι παρέχουν ένα «επικουρικό έργο» και ότι επωφελείται το «βιογραφικό μας» από το να αποκτήσουμε διδακτική εμπειρία. Δε μας κάνουν χάρη! Το πόσο πάγιες ανάγκες καλύπτουμε θα φανεί στο πόσο θα παρακωλυθεί η λειτουργία των ιδρυμάτων αν στο τώρα σταματήσουμε να δουλεύουμε!
Το δεύτερο ζήτημα είναι οι πρόσφατες καταγγελιές από συναδέλφους/σσες που πληρώνονται μέσω υποτροφιών από το ΙΚΥ. Το ΙΚΥ, ως «εθνικός φορέας υποτροφιών», φημίζεται ότι παρέχει και στηρίζει τους/τις υποψήφιους/ες διδάκτορες στην έρευνά τους. Η πραγματικότητα είναι ότι το ΙΚΥ χρηματοδοτεί την έρευνα ελάχιστων συναδέλφων/σσων, θέτοντας αυθαίρετα χρονοδιαγράμματα για την περάτωση του ερευνητικού τους έργου, απαιτώντας την επιστροφή έως και το σύνολο των καταβληθέντων δεδουλευμένων χρημάτων αν αυτά δεν τηρηθούν! Δεν λαμβάνει υπόψη ούτε καν θέματα υγείας ή την εγκυμοσύνη συναδελφισσών και φτάνει ακόμα και στο ανάλγητο σημείο να παίρνει τηλέφωνα και να απειλεί ότι σε περίπτωση καθυστέρησης το ποσό θα πάει στην εφορία πολλαπλασιασμένο, θυμίζοντας τις πρακτικές των εκβιαστών τοκογλύφων.
Για όλα αυτά απεργούμε στις 15 Ιούνη, με καμία αυταπάτη ότι η κυβέρνηση θα θελήσει να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας, γνωρίζοντας ότι μόνο η καλύτερη οργάνωση των αγώνων μας από τα κάτω θα τους εκβιάσει ώστε να κερδίσουμε εμείς καλύτερες συνθήκες εργασίας και η κοινωνία ένα καλύτερο πανεπιστήμιο και έρευνα προσανατολισμένη στις ανάγκες της.
Μυρτώ Μαργέλη, υποψήφια διδάκτωρ