Εργατικό κίνημα
Ενάντια στην κυβέρνηση της καταστροφής: Οργισμένο κύμα με απεργίες-διαδηλώσεις

9/9, Πανεργατική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Χιλιάδες διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη στο μεγάλο αντικυβερνητικό πανεργατικό συλλαλητήριο το Σάββατο 9/8 που ξεκίνησε από το Άγαλμα του Βενιζέλου. Πολλές δεκάδες ομοσπονδίες, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία, εργατικά κέντρα, συλλογικότητες και οργανώσεις της Αριστεράς, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τα Χανιά, βρέθηκαν με τα πανό τους για να ανατραπεί η κυβερνητική πολιτική που δολοφονεί. Η νέα πικέτα της Εργατικής Αλληλεγγύης "Κυβέρνηση δολοφόνων - 

να την ανατρέψουμε" έδινε αυτόν τον τόνο, αλλά και την προοπτική.

Στο μπλοκ του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης συμμετείχαν πρωτοβάθμια σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εργαζόμενοι από νοσοκομεία, σχολεία, δήμους, την ΕΡΤ3, καλλιτέχνες και άλλους κλάδους. Εκεί διαδήλωσε και η ΚΕΕΡΦΑ με το πανό "Από τα Τέμπη στο Αιγαίο δολοφονούν - Ανοιχτά σύνορα, στη φυλακή οι φασίστες - Κάτω η Νέα Δημοκρατία" και το ΣΕΚ με το πανό 

"Να γκρεμίσουμε την κυβέρνηση και το σύστημά τους".


Ούτε βήμα πίσω-κλιμάκωση του αγώνα ήταν το μήνυμα που έστειλαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνοντας σε όλη την Ελλάδα για να καταγγείλουν την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τα συμφέροντα που αυτή εξυπηρετεί ολόκληρη την περασμένη εβδομάδα.

Πολλές χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν το Σάββατο 9/9 στο συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη στη ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός ανέβαλε την ομιλία του εκεί για να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές. Αλλά όπου και αν πήγε ο κόσμος τον υποδέχτηκε αγωνιστικά.

Στη Λάρισα, την οποία επισκέφθηκε για δεύτερη φορά την Κυριακή 10/9, εκατοντάδες κόσμου, πλημμυροπαθείς και αλληλέγγυοι, συγκεντρώθηκαν μετά από κάλεσμα συλλογικοτήτων και οργανώσεων αλλά και οπαδών της ΑΕΛ, έξω από την Περιφέρεια όπου θα συνεδρίαζε το «συντονιστικό» παρόντος του Μητσοτάκη για να δεχθούν τη βάναυση επίθεση των ΜΑΤ και των ΔΙΑΣ με δακρυγόνα, κρότου λάμψης και γκλομπ. «Θα μπούμε στον κόσμο. Και τίποτε να μην πέσει, ξύλο θα πέσει εντάξει;» ήταν η οδηγία του επικεφαλής των ΔΙΑΣ όπως καταγράφηκε στην κάμερα. Σε ανάρτησή τους οι “Εποχικοί Πυροσβέστες” καταδικάζουν την επίθεση και καλούν στη δική τους συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 21/9, 11πμ, στο Σύνταγμα. 

Δυο μέρες νωρίτερα έξω από την Περιφέρεια στην Λάρισα συγκέντρωση είχε πραγματοποιήσει το Εργατικό Κέντρο της πόλης ενώ τη Δευτέρα 11/9 κάτοικοι των συνοικιών Αγίου Θωμά και Φιλιππούπολης καλούσαν σε συνάντηση όλους τους πληγέντες κατοίκους για να συζητήσουν πρωτοβουλίες δράσης για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. 

Οργή

Έντονη ήταν η οργή του κόσμου απέναντι στους τοπικούς και κυβερνητικούς παράγοντες που πραγματοποιούσαν επισκέψεις στις πληγείσες περιοχές. Στα Τρίκαλα με έντονες αποδοκιμασίες υποδέχτηκαν οι κάτοικοι του χωριού Μεγάλα Καλύβια τον πρώην δήμαρχο της πόλης και υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Παπαστεργίου ενώ κάτοικοι του Παλαμά εκδίωξαν τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Αγοραστό.

Την περασμένη Παρασκευή συλλογικότητες του Βόλου υποδέχτηκαν τον Μητσοτάκη με πανό που έγραφε: «Μας κάψατε, μας πνίξατε. Είστε ανεπιθύμητοι». «Πνίξατε τον κάμπο θα σας πνίξει η οργή μας» έγραφε το πανό που σήκωσαν στο Σύνταγμα στην Αθήνα συγγενείς των πληγέντων, το Σάββατο 9/9. 

Την Δευτέρα ήρθε η σειρά της Αλεξανδρούπολης. «Την Κυριακή το βράδυ, ο Μητσοτάκης και η ΠτΔ Σακελλαροπούλου πήγαν στην Δαδιά για να συμφάγουν σε μια ταβέρνα τάχα «ταπεινά» με τοπικούς παράγοντες και τρεις ηλικιωμένους πάρα δίπλα -μια εικόνα ντροπής, προσβολή για τους δοκιμασμένους  κατοίκους της περιοχής» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Γιώργος Μποτσίδης. «Φοβόνταν, δε, τόσο τις αντιδράσεις του κόσμου ώστε ανακοίνωσαν το πρόγραμμα του πρωθυπουργού για την επόμενη μέρα τελευταία στιγμή. Παρόλα αυτά την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη με τη συμμετοχή σωματείων, του ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ ανένταχτου κόσμου της Αριστεράς, της Κατάληψης του παλαιού νεκροτομείου. Δεν καταφέραμε να πάμε στη “σύσκεψη” στην οποία συμμετείχε ο πρωθυπουργός στο παλιό δημαρχείο γιατί μας εμπόδισε η αστυνομία που είχε γεμίσει τον τόπο, οπότε έγινε πορεία στους δρόμους της πόλης».   

Μαζικά ήταν τα συλλαλητήρια που οργανώθηκαν σε μια σειρά λιμάνια για την δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη στον καταπέλτη του Blue Horizon. Επί τρεις μέρες συλλογικότητες και φορείς συγκεντρώνονταν καθημερινά στο Λιμάνι του Πειραιά. «Κάτω η κυβέρνηση της καταστροφής, δικά τους τα κέρδη δικοί μας οι νεκροί, αυτό το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί» έγραφε το πανό της Ανταρσία στο Λιμάνι. Μαζικές και οργισμένες ήταν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν στο Ηράκλειο, στη Σούδα, τον Άγιο Νικόλαο, τη Νάξο, την Πάτρα και τη Σύρο. 

Στην συγκέντρωση στη Σούδα συμμετείχαν ο Φοιτητικός Σύλλογος Ενιαίου, Αρχιτεκτονικής, ΗΜΜΥ, η Ανταρσία στα Χανιά - Αντικαπιταλιστική Αριστερή Κίνηση για την Ανατροπή, η Ανυπόταχτη Κρήτη - Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση, η Πρωτοβουλία Αντίστασης και η Κατάληψη Ρόζα Νέρα. Μεταξύ άλλων ακούστηκαν συνθήματα όπως «Δικά τους τα κέρδη, δικοί μας οι νεκροί - και τούτο το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί», «Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», «Στον Πειραιά δεν ήταν η κακιά η ώρα, να πάρει τις ευθύνες η εταιρεία τώρα». «Εφοπ-ληστές των ζωών μας, Blue Star φονιάδες» έγραφε το πανό στη συγκέντρωση στο λιμάνι της Νάξου. 

Γιώργος Πίττας


8/9, Πανυγειονομική απεργιακή διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Φωτό: Μάνος Νικολάου

 

Νοσοκομεία

Δυναμική απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι υγειονομικοί στη Θεσσαλονίκη στις 8/9, μια μέρα πριν από τη διαδήλωση των συνδικάτων. Η συγκέντρωση ξεκίνησε από το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, πέρασε από τα νοσοκομεία Θεαγένειο, ΑΧΕΠΑ και Γεννηματάς, για να καταλήξει στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Εκεί χαιρετισμό απηύθυνε ο Γ. Κούτρας, συνδικαλιστής από το Iπποκράτειο και μέλος του Συντονιστικού Νοσοκομείων καλώντας την ΠΟΕΔΗΝ και τα πρωτοβάθμια σωματεία σε κλιμάκωση του αγώνα με απεργία διαρκείας για να σωθεί το ΕΣΥ και να τσακιστεί η δολοφονική κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Με πανό συμμετείχαν πολλά σωματεία όπως του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης, του Θεαγένειου, του Παπαγεωργίου, του ΑΧΕΠΑ, του Γεννηματάς Θεσ/νίκης, η ΕΝΙΘ, της Νάουσας, του Κιλκίς, της Γουμένισσας και των Χανίων, από την Αθήνα του Αγίου Σάββα, του ΓΝΑ Γεννηματάς και του Έλενα Βενιζέλου, ενώ στην κεφαλή της πορείας βάδισε η ΠΟΕΔΗΝ.

Σε συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζόμενων της ΕΡΤ3 τοποθετήθηκε πανό της ΠΟΕΔΗΝ στην είσοδο του κτιρίου τoυ σταθμού. Το μπλοκ του Συντονιστικού των Νοσοκομείων με τη συμμετοχή πρωτοβάθμιων σωματείων έδινε τον τόνο με την δυναμική του παρουσία και τα συνθήματα όπως "Κάτω τα χέρια από το ΕΣΥ, εμπρός για απεργία διαρκή", "Καίνε τα δάση, διαλύουν την Υγεία", "Ρατσισμός, σεξισμός και τρομοκρατία, Κάτω η Νέα Δημοκρατία".

«Ένας νοσηλευτής πρέπει να βγάζει δουλειά για πέντε. Το φιλότιμό μας κρατάει το ΕΣΥ όρθιο», δήλωσε η Ευαγγελία Σιούστη, ΤΕ νοσηλεύτρια στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. «Χρειάζονται προσλήψεις και αυξήσεις στους μισθούς, που δεν αντιστοιχούν ούτε στο ελάχιστο για αυτά που κάνουμε. Να προχωρήσουμε σε σκληρή απεργία με διάρκεια, να κλείσει το νοσοκομείο, να γίνονται μόνο τα απαραίτητα, έτσι θα φανεί το πρόβλημα. Έχουν κυβερνήσει πολλοί και κανένας δεν έχει λύσει το πρόβλημα».

«Στην Παθολογική Κλινική έχουν απομείνει δύο ειδικοί παθολόγοι, εκ των οποίων ο ένας έχει ήδη δηλώσει την παραίτησή του, με τις υπόλοιπες θέσεις να καλύπτονται από έναν γιατρό με “μπλοκάκι” και άλλον έναν αποσπασμένο από το ΚΥ Δροσάτου», τόνισε ο Πασχάλης Μασούρας, πρόεδρος σωματείου εργαζομένων ΓΝ Κιλκίς και μέλος ΓΣ ΑΔΕΔΥ. «Πάγιο αίτημα όλων των πολιτών του νομού Κιλκίς είναι να φτιαχτεί επιτέλους μια ΜΕΘ στο νοσοκομείο. Ούτε ο αξονικός τομογράφος δεν λειτουργεί όλες τις μέρες λόγω υποστελέχωσης με αποτέλεσμα οι ασθενείς να διακομίζονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για διαγνωστικές εξετάσεις. 

Το προσωπικό εξαπατήθηκε από την κυβέρνηση στην περίοδο της πανδημίας, ενώ συνδικαλιστές και εργαζόμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με διώξεις από τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Το επικουρικό προσωπικό επιτέλους πρέπει να μονιμοποιηθεί, να γίνουν μαζικές προσλήψεις και αυξήσεις στους μισθούς. Θα το πετύχουμε αυτό βγαίνοντας καθημερινά στους δρόμους, απεργίες διαρκείας μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας».

«Το νοσοκομείο Γουμένισσας είναι από αυτά που κινδυνεύουν να κλείσουν με βάση τον νέο υγειονομικό χάρτη», δήλωσε η Στέλλα Γιαννακοπούλου, νοσηλεύτρια, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Γουμένισσας. «Από την έναρξη της πανδημίας και μετά φτάσαμε να έχουμε αναστολή λειτουργίας της χειρουργικής κλινικής, ενώ η Παθολογική Κλινική έχει μείνει με έναν γιατρό που δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της εφημέρευσης. Έχουμε φτάσει οι υγειονομικοί να ζούμε στα όρια της φτώχειας. Γι' αυτό είμαστε κάθε χρόνο στην απεργιακή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη. Εμείς ακολουθούμε την ομοσπονδία μας την ΠΟΕΔΗΝ, αλλά είναι γενική διαπίστωση ότι δεδομένων των συνθηκών θα έπρεπε να προχωρήσει σε πιο δραστικές κινητοποιήσεις».

«Στα Χανιά η υποστελέχωση του νοσοκομείου έχει φτάσει στο απροχώρητο και οι παραιτήσεις είναι μαζικές», μας είπε η Νατάσα Αντωνάκη, μέλος ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝ Χανίων. «Βουλιάξαμε το καλοκαίρι από τον τουρισμό και με το ζόρι πήραμε άδειες για να βγουν οι βάρδιες. Ακόμα μας χρωστούν άδειες του 2020. Έχουμε μείνει οι μισοί από τους επικουρικούς που είχαμε προσληφθεί τότε. Παλιά λέγαμε να μπούμε στο Δημόσιο, τώρα φεύγουν όλοι για τον ιδιωτικό Τομέα για καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας. Κάτι πρέπει να γίνει τώρα, όχι αύριο».


Μετά την απεργιακή διαδήλωση των νοσοκομείων στις 8/8, πραγματοποιήθηκε το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ. Εκεί οι δυνάμεις του Συντονιστικού Νοσοκομείων και του Ενωτικού Κινήματος για την ανατροπή έδωσαν τη μάχη όχι μόνο η ΠΟΕΔΗΝ να προχωρήσει άμεσα σε απεργιακή κινητοποίηση στις αρχές του Οκτώβρη, αλλά και την ανάγκη για απεργίας διαρκείας στα νοσοκομεία. Οι δυνάμεις του προεδρείου της ΠΟΕΔΗΝ, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, κόντρα σε όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις της Αριστεράς, θεωρούσαν ότι “δεν μας παίρνει” για άμεση απεργιακή σύγκρουση και με τις ψήφους τους αποφασίστηκε πανελλαδική πανυγειονομική απεργία στις 2 Νοέμβρη στην Αθήνα και όχι για αρχές Οκτώβρη.

Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου του Συντονιστικού Νοσοκομείων: «Ήταν ένα πολύ πολωμένο γενικό συμβούλιο, πολύ πολιτικό γιατί η ΔΑΚΕ (και από κοντά η ΠΑΣΚΕ που την σιγόνταρε περισσότερο από ποτέ) έπρεπε να απαντήσουν στην επίθεση της Αριστεράς πάνω στις δολοφονίες των προσφύγων και το κάψιμο του Έβρου, πάνω στο έγκλημα των Τεμπών, της Πύλου, και προφανώς στο τεράστιο έγκλημα του πνιγμού αθώων ανθρώπων στη Θεσσαλία και την ανυπολόγιστη καταστροφή. Έπρεπε να απαντήσουν οι Δακίτες πάνω στην διάλυση του ΕΣΥ, στο παραλίγο κάψιμο του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης και της Νίκαιας, στις παραιτήσεις των γιατρών και των νοσηλευτών πανελλαδικά, στους ξυλοδαρμούς που υφίστανται οι υγειονομικοί στις "ματωμένες εφημερίες" και στη μισθολογική και εργασιακή εξουθένωση.

Στο ίδιο Γενικό Συμβούλιο μπήκε και το θέμα της αποπομπής του Χ. Παπαναστάση, γραμματέα της ΠΟΕΔΗΝ και αρχιδακιτη για τη ρατσιστική του τοποθέτηση στο ΓΣ της ΑΔΕΔΥ όταν υπερασπιζόμενος τον Μητσοτάκη είπε για τους καμένους πρόσφυγες της Δαδιάς, "ας μην ήτανε εκεί". Η πρόταση μομφής μπήκε από το ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ μαζί με την υπόλοιπη Αριστερά αλλά δεν πέρασε με τις ψήφους ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ. Ήταν τέτοια η σύγχυση και η δυσκολία των Δακιτών που προσπάθησαν να τραμπουκίσουν συνδικαλιστές του ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝHΜΑΤΟΣ. 

Μπροστά μας έχουμε να οργανώσουμε νοσοκομείο το νοσοκομείο με απεργιακές επιτροπές και γενικές συνελεύσεις, να ετοιμάσουμε τα σωματεία μας για απεργία διαρκείας για να σώσουμε το ΕΣΥ. Δεν ανεχόμαστε τον Χρυσοχοΐδη να κοροϊδεύει τους εργάτες της υγείας την ώρα που προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει το ΕΣΥ. Η υγειονομική κρίση που είναι προ των πυλών στη Θεσσαλία, η κατάντια των υποχρηματοδοτούμενων νοσοκομείων πρέπει να απαντηθεί στο δρόμο απεργιακά και με διάρκεια».


Ως εργαζόμενοι στην ΕΡΤ χρειάζεται να αναλογιστούμε το παρελθόν των κινητοποιήσεών μας και το τι έχουμε καταφέρει. 

Δεν ήταν “μόνο” η διετία με την κατάληψη και τις κινητοποιήσεις μας ενάντια στο “μαύρο” στην ΕΡΤ, αλλά, και χρόνια πιο πριν, όπως με το νομοσχέδιο Μόσιαλου που βρισκόμασταν έξω από τη Βουλή και μας χτυπούσαν τα ΜΑΤ. Όταν υπάρχει ριζοσπαστικοποίηση και μαζικότητα καταφέρνουμε ανατροπές. Αυτός είναι ο καθοδηγητής για το πώς πρέπει να κινηθούμε για την προάσπιση της δημόσιας ραδιοφωνίας τηλεόρασης. Μέχρι να βρούμε τον βηματισμό μας μετά την επίσημη επαναλειτουργία της ΕΡΤ, έγιναν ενέργειες αναφορικά με τη λειτουργία της που, εάν είχαμε πιο δυναμική παρέμβαση, θα μπορούσαμε να είχαμε αποτρέψει για να μην φτάσουμε στο σήμερα.

Σήμερα παλεύουμε για να αναχαιτίσουμε σχεδιασμούς που θα επιφέρουν συρρίκνωση του ενημερωτικού προγράμματός της ΕΡΤ3. Στις συνελεύσεις που έγιναν είδαμε ότι υπάρχει διάθεση για αγώνα. Χρειάζεται να συσπειρωθούμε και να πιστέψουμε στη δύναμή μας ανατρέχοντας στο αγωνιστικό παρελθόν μας. Χρειάζεται απεργιακή κλιμάκωση εδώ και τώρα.

Μαρίνα Μάντζου,
δημοσιογράφος του 102fm της ΕΡΤ3

 

Η επιστροφή της ΕΥΔΑΠ στο Δημόσιο είναι μια τεράστια νίκη του κινήματος ενάντια στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του νερού. Όμως η Ρυθμιστική Αρχή για το νερό που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ ακόμα υπάρχει και αφήνει ανοιχτή την πόρτα για την ιδιωτικοποίηση. 

Η μάχη για την κατάργησή της είναι μπροστά. Για όλο το φάσμα του κράτους ισχύει η λογική ότι όσο πιο λίγα χρήματα δίνουμε για τις ανάγκες των πολιτών και όσο περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις κάνουμε, τόσο καλύτερα θα είναι τα οικονομικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να θρηνούμε συνέχεια θύματα είτε από τις πυρκαγιές είτε από τις πλημμύρες τώρα.

Ηλίας Κορλός,
πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ

 

Η καταστροφή στην Αλεξανδρούπολη και σε όλον τον Έβρο συνεχίζεται τώρα σε όλη τη Θεσσαλία. Η κυβέρνηση είναι απούσα. Κατεβήκαμε στην κινητοποίηση σήμερα για να διαμαρτυρηθούμε. 

Απαιτούμε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών και ταυτόχρονα την αύξηση των μισθών, να δοθούν πίσω ο 13ος και 14ος μισθός και τα επιδόματα που κόπηκαν, μαζικές προσλήψεις σε όλον τον δημόσιο τομέα που έχει τραγικές ελλείψεις, ειδικά στα νοσοκομεία. Πιστεύω ότι λείπουν η οργάνωση, το προσωπικό και τα μέσα για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστροφές. Αυτοί που διοικούν είναι παιδιά της κυβέρνησης και των δημάρχων, ώστε να εφαρμόζουν την πολιτική της κάθε εξουσίας και κυβέρνησης.

Δημήτρης Παπαδόπουλος,
πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αλεξανδρούπολης

 

Παλεύουμε για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ενάντια στην ανασφάλεια στον χώρο μας και σε όλη την κοινωνία. Μας είπαν πριν την κρίση να βάλουμε πλάτη για ένα καλύτερο μέλλον, αλλά τελικά αυτό ήρθε μόνο για τους εργοδότες που πατούν στις πλάτες μας με πενιχρούς μισθούς. 

Την 6ήμερη εργασία που θέλει να περάσει ο Γεωργιάδης το έχω βιώσει πιο παλιά και θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο και αναχρονιστικό. Δεν θα το αφήσουμε να περάσει. Θεωρώ ότι αυτό θα το πετύχουμε με απεργία στον χώρο μας, ακόμα και κατάληψη του χώρου εργασίας μας και απαγόρευση εισόδου. Το είχαμε κάνει με το σωματείο της Τράπεζας Πειραιώς και τότε πετύχαμε τον στόχο μας.

Μιχάλης Γκαγκαουδάκης,
εργαζόμενος σε τηλεφωνική εξυπηρέτηση Vodafone

 

Είναι στο χέρι του κόσμου της Αριστεράς και των κινημάτων να σταματήσουμε αυτή την καταστροφή που συντελείται. Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη χρησιμοποιεί σαν δικαιολογία τη διεθνή δυσμενή κατάσταση. 

Είναι όλα σαθρά γιατί και διεθνώς ακολουθείται η ίδια πολιτική. Χρησιμοποιεί και τον ρατσισμό και βοηθάει τους φασίστες. Δεν είχαμε, λένε, νεκρούς στη Δαδιά, επειδή ήταν μετανάστες, αν είναι δυνατόν. Να είμαστε ενωμένοι όλοι μαζί στους δρόμους. Δεν αρκούν πλέον μικρές κινητοποιήσεις. Τα νοσοκομεία για παράδειγμα πρέπει να τα κλείσουμε για τρεις, πέντε, δέκα μέρες. Το ίδιο τα σχολεία και παντού. Δεν υπάρχει κάτι άλλο εδώ που φτάσαμε, έχουμε πόλεμο. Είδαμε για τα Τέμπη πόσος κόσμος διαδήλωνε συνέχεια. Ο κόσμος έψαχνε λύσεις, αλλά δεν τις βρήκε από την Αριστερά. Όχι άλλοι συμβιβασμοί, να πάμε για μετωπική σύγκρουση παντού.

Ρούλα Τερζάνου,
υγειονομικός, νοσοκομείο Αττικόν