Εργατικό κίνημα
Συνελεύσεις στα σχολεία

21/9, Πανεργατική απεργία. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Μέσα σε συνθήκες καταστροφής, όπως στη Θεσσαλία, τη Ρόδο και τον Έβρο, με πληθώρα σχολείων να μην έχουν ξεκινήσει από την αρχή της χρονιάς, η κυβέρνηση επιμένει στις πιο νεοφιλελεύθερες επιλογές για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Επιμένει στην ατομική αξιολόγηση και την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, διαδικασίες που δεν έχουν προχωρήσει χάρη στη δυναμική αντίσταση των εκπαιδευτικών τα δύο τελευταία χρόνια και ο νέος υπουργός Παιδείας Πιερρακάκης ψάχνει νέους τρόπους να την εφαρμόσει. Αφήνει 25.000 κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία, με τεράστια κενά στην παράλληλη στήριξη για τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Διακηρύσσει την διαδικασία-τραγέλαφο της τηλεκπαίδευσης για τους μαθητές των κλειστών σχολείων της Θεσσαλίας, τα οποία δεν έχουν πάρει καν τα βιβλία τους. Μεγάλοι φροντιστηριακοί όμιλοι εισηγούνται δικά τους βιβλία στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, βάζοντας στα σχολεία τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Και ταυτόχρονα καταδικάζει σε μισθολογική καθήλωση τους εκπαιδευτικούς εδώ και πάνω από 15 χρόνια.

Απέναντι σε όλα αυτά τα μέτωπα, η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από απεργιακό αγώνα διαρκείας. Γι' αυτό τον λόγο η αναβολή της συνέλευσης των προέδρων των ΕΛΜΕ από την Ομοσπονδία για έναν μήνα μετά (21/10) δείχνει τον θλιβερό ρόλο της ηγεσίας. Απαιτούμε νέο γύρο γενικών συνελεύσεων με εισήγηση για απεργίες και άμεση σύγκληση συνέλευσης προέδρων και όχι αποσπασματικές συμβολικές κινητοποιήσεις εδώ κι εκεί. Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς να οργανωθούμε από τα κάτω για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου. Ενδεικτικό της διάθεσης του κόσμου να συζητήσει και να παλέψει συλλογικά είναι ότι, παρά την αναβολή, υπάρχουν ΕΛΜΕ που κάνουν τώρα συνελεύσεις. Στη Γ' ΕΛΜΕ η συνέλευσή μας θα γίνει την Τετάρτη 27/9 στις 2.30μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων στην Γκράβα.

Δώρα Κιντή, 
Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας, δίκτυο εκπαιδευτικών “η Τάξη μας”