Εργατικό κίνημα
Συντονιστικό Νοσοκομείων: Συσκέψεις για απεργιακή κλιμάκωση

8/9, Πανυγειονομική απεργία στη Θεσσαλονίκη. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Κύκλο συσκέψεων εργαζομένων ανά νοσοκομείο ξεκινάει το Συντονιστικό Νοσοκομείων για να οργανωθεί άμεσα απεργιακός βηματισμός για τη διάσωση του ΕΣΥ, με πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση στις 11/10.

«Η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι η χειρότερη από ποτέ», τονίζει ο Χρίστος Αργύρης, από το Συντονιστικό Νοσοκομείων και μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς. «Αναγκάζεται να το παραδεχτεί μέχρι και ο Χρυσοχοΐδης. Το περιγράψαμε στα γενικά συμβούλια της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ. Όμως οι αποφάσεις τους έχουν πρόγραμμα δράσης που είναι πολύ λίγο και πολύ αργά. Η ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε απεργία στις 2 Νοέμβρη, ενώ η ΟΕΝΓΕ, ακόμα χειρότερα, κάπου μέσα στον Νοέμβρη κάποια κινητοποίηση, κάποια απεργία, όλα στο ίσως και στο κάποτε. Και τι θα κάνουμε μέσα στον Οκτώβρη; Θα αφήσουμε να διαλύονται τα νοσοκομεία και μαζί τους υγειονομικοί και ασθενείς; Προφανώς, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στα νοσοκομεία, ακόμα και της “επίσημης” Αριστεράς, δεν έχουν στο μυαλό τους την απεργιακή σύγκρουση.

Η οργή είναι τεράστια και προς τα αριστερά μέσα στα νοσοκομεία. Η απόφαση που έχουμε πάρει ως Συντονιστικό Νοσοκομείων είναι ότι η συγκρότηση “από τα κάτω” αυτού του κόσμου γίνεται προτεραιότητα. Να φτιαχτούν δηλαδή ομάδες από όλες τις ειδικότητες των εργαζόμενων στα νοσοκομεία, να σαρώνουν τα νοσοκομεία, να καλούν συνελεύσεις και να σπρώχνουν προς απεργιακές κινητοποιήσεις, κεντρικά ή ανά νοσοκομείο. Γι' αυτό ξεκινάμε έναν κύκλο συσκέψεων του Συντονιστικού στα νοσοκομεία, ενωτικά με έναν κόσμο που συμφωνεί ότι χρειάζεται απεργιακή σύγκρουση τώρα και όχι τον Νοέμβριο». 

Αιμορραγία 

Όπως αναφέρει ανάμεσα σε άλλα το Συντονιστικό Νοσοκομείων σε ανακοίνωσή του: «Η πλειοψηφία των συναδέλφων είναι εξοργισμένοι με την κατάσταση αυτή αλλά και με τα επιχειρήματα των διοικήσεων και κάθε λογής παρατρεχάμενων ότι το πρόβλημα είναι ότι "δεν δουλεύουμε αρκετά". Δεν είναι μόνο οι ιδιωτικοποιήσεις που γίνονται στο ΕΣΥ, δεν είναι οι δεκάδες χιλιάδες των κενών, είναι η σωρεία των παραιτήσεων -οχι μόνο γιατρών αλλά και νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού - που κάνουν την κατάσταση επείγουσα. Πόσο άλλο θα αφήσουμε αυτή την αιμορραγία να συνεχίσει;

 Η διάθεση για αγώνα υπάρχει, αλλά χρειάζεται συγκρότηση και οργάνωση.

Γι' αυτό οι δυνάμεις του Συντονιστικού Νοσοκομείων θεωρούμε ότι τώρα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να προχωρήσουμε σε όλα τα νοσοκομεία σε απεργίες με διάρκεια. Τα προηγούμενα χρόνια βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή του εργατικού κινήματος με τις απεργίες μας. Τα συνδικάτα της Υγείας οργάνωσαν τις περισσότερες απεργίες. Φρενάραμε επιθέσεις αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να περάσουμε στην αντεπίθεση για να έχουμε ουσιαστικές νίκες. Από απεργίες μίας ημέρας κάθε δύο μήνες πρέπει να περάσουμε στην απεργία που θα διαρκέσει μέχρι να νικήσουμε.

Ενδιάμεσο βήμα μπορεί να αποτελέσει η 11 Οκτωβρίου με στάσεις εργασίας από πρωτοβάθμια σωματεία και συγκέντρωση στη 1μμ στο Υπουργείο Υγείας και πορεία. Οργανώνουμε παντού γενικές συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα για να υλοποιηθούν αυτά τα βήματα. Μπορούμε να ανατρέψουμε την κυβέρνηση της καταστροφής και να επιβάλλουμε ότι το ΕΣΥ και η ΥΓΕΙΑ είναι πάνω από τα κέρδη των καπιταλιστών».