Εργατικό κίνημα
Απεργία στις 28 Φλεβάρη

28 ΦΛΕΒΑΡΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Απεργιακή συγκέντρωση 11πμ πλ. Κλαυθμώνος

ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
και την καταστροφική πολιτική της

Στις 28 Φλεβάρη να σημάνει ξεσηκωμός σε όλους τους χώρους δουλειάς δημόσιους και ιδιωτικούς. Μας καλούν να απεργήσουμε και να διαδηλώσουμε με αποφάσεις τους για 24ωρη απεργία, η ΑΔΕΔΥ, τα Εργατικά Κέντρο Αθήνας και Πειραιά, δεκάδες εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες πανελλαδικά και εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία.  

Οι φοιτητικές καταλήψεις εδώ και έξι βδομάδες έχουν στριμώξει την κυβέρνηση. Ούτε η ΔΑΠ μπόρεσε να σπάσει τις καταλήψεις, ούτε οι απειλές για χάσιμο του εξάμηνου και των εξεταστικών ούτε τα ΜΑΤ που εισβάλλουν στα πανεπιστήμια για να σπάσουν τις καταλήψεις. Και δίπλα στις φοιτητικές καταλήψεις ξεδιπλώνεται το κίνημα των αγροτών διεκδικώντας καλύτερη ζωή, κάνει μπλόκα, διαδηλώνει όπως κάνουν οι αγρότες στην Γαλλία και την Γερμανία αυτές τις μέρες. Οι εργαζόμενοι στον Ιδιωτικό τομέα αγωνίζονται και παλεύουν για συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις ενάντια στο κύμα ακρίβειας που τσακίζει τα εργατικά εισοδήματα. 

Στα Νοσοκομεία επιταχύνουν την πλήρη ιδιωτικοποίηση τους. Οι ήρωες της υγείας απολύονται από τον Άδωνι. Την ίδια ώρα με την μαζική εισβολή των εργολάβων στο ΕΣΥ, ανακοινώνουν τη λειτουργεία απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή, πιστοί στο δόγμα ότι όσοι έχουν λεφτά θα βρίσκουν την υγεία τους ενώ οι φτωχοί θα πεθαίνουν στις λίστες αναμονής. Οι Εκπαιδευτικοί δίνουν μάχη στα σωματεία τους για να αναγκάσουν τις ηγεσίες τους να σταματήσουν πλέον τις «διευκολυντικές» στάσεις εργασίας και να προχωρήσουν σε απεργία σε όλα τα σχολεία. Όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά των δώρων. Ο εργαζόμενοι στους Δήμους απέργησαν στα τέλη Δεκέμβρη με αυτό το αίτημα, οι εργαζόμενοι στις εφορίες στα τέλη Γενάρη για τον ίδιο λόγο. 

Τώρα είναι η ώρα να συναντηθούμε όλοι/ες μαζί σε ένα τεράστιο απεργιακό ποτάμι, φοιτητές και εργάτες μαζί για να τσακίσουμε αυτήν την κυβέρνηση και την πολιτική της. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει τη δολοφονική κούρσα των εξοπλισμών. Δίνει δις ευρώ για εξοπλισμούς και στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά θάλασσα για να σφαγιάζονται οι Παλαιστίνιοι. Συνεχίζουν και κλιμακώνουν την πολιτική που το καλοκαίρι που μας πέρασε, είδαμε τις δολοφονικές της συνέπειες, με τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες. Χαρίζει δις στους πλούσιους φίλους της και δίνει ψίχουλα στους εργάτες και τις εργάτριες, που δεν μπορούν εξαιτίας της ακρίβειας να βγάλουν τον μήνα. 

Αυτήν την πολιτική και αυτήν την κυβέρνηση μπορούμε να τους τσακίσουμε. Έχουμε την δύναμη και το έχουμε δείξει δεκάδες στιγμές όλο το προηγούμενο διάστημα με τους αγώνες μας. Τώρα είναι η ώρα να ενωθούμε όλες και όλοι στις 28 Φλεβάρη και να κλιμακώσουμε στις 8 Μάρτη, την παγκόσμια ημέρα γυναικών με νέα πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση. Και να συνεχίσουμε απεργιακά σε όλους τους χώρους δουλειάς με απεργίες διαρκείας μέχρι να τους ανατρέψουμε. 

Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης


Σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση πολιορκείται από τα νοσοκομεία, τους φοιτητές και τους αγρότες, έχουμε μπροστά μας τις πανεργατικές απεργίες στις 28 Φλεβάρη και τις 8 Μάρτη. Οι εργαζόμενοι στους Δήμους θα δώσουμε κι εμείς το παρών για να συγκρουστούμε από κοινού με όλο τον κόσμο που παλεύει ενάντια στην κυβέρνηση και το σύστημα που υπηρετεί. 

Απαιτούμε δραστικές λύσεις για την καλυτέρευση της ζωής μας, για αυξήσεις στους μισθούς και μόνιμη και σταθερή δουλειά. Οι συμβασιούχοι στους Δήμους είμαστε πολλές χιλιάδες. Το ίδιο και στα νοσοκομεία και σε όλο το Δημόσιο. Είμαστε σε ομηρεία, με το άγχος ότι μπορεί να βρεθούμε ανά πάσα στιγμή χωρίς δουλειά. Αλλά εδώ και πολύ καιρό είναι ξεκινημένο ένα κύμα κινητοποιήσεων που βάζει επιτακτικά το αίτημα για τη μονιμοποίησή μας. Το παράδειγμα των καθαριστριών των νοσοκομείων που κάνουν απεργίες έχει ανεβάσει την αγωνιστική διάθεση και των συμβασιούχων στους Δήμους.

Παλεύουμε ταυτόχρονα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, που έχουν χτυπήσει την πόρτα των Δήμων εδώ και χρόνια. Ξέρουμε πόσο εγκληματικές είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και η υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών λόγω υποστελέχωσης, που φτάνουν την εντατικοποίηση της δουλειάς στο κόκκινο. Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους δεκάδες νεκρούς είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η μαύρη λίστα νεκρών συναδέλφων εν ώρα εργασίας υπάρχει και στους δήμους και όλο γιγαντώνεται. Οι εργολάβοι σημαίνουν ανεργία, χειρότεροι μισθοί, ακόμα μεγαλύτερη επισφάλεια και κοστίζουν και παραπάνω στους δημότες. Είμαστε η πλειοψηφία απέναντι σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας, γι' αυτό μπορούμε να την τσακίσουμε.

Δημήτρης Αργυροκαστρίτης,
συμβασιούχος εργαζόμενος δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας


Βαδίζουμε μαζί

Την Τετάρτη 28 Φλεβάρη απεργούμε μαζικά στην πανεργατική που έχουν προκηρύξει Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία σε ολόκληρη την χώρα. Διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Λεφτά για τις ανάγκες μας όχι για τα F35 και τις φρεγάτες που στέλνει η πολεμοκάπηλη κυβέρνηση του Μητσοτάκη στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλευρό του Ισραήλ. Στεκόμαστε στο πλευρό της Παλαιστίνης.

Ενώνουμε τις φωνές μας με τους φοιτητές που συνεχίζουν για 7η εβδομάδα τις καταλήψεις σε περισσότερες από 150 σχολές πανελλαδικά ενάντια στην κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Βαδίζουμε μαζί με τους υγειονομικούς, τους συμβασιούχους στα νοσοκομεία που παλεύουν να κρατήσουν όρθιο το ΕΣΥ ενάντια στη λεηλασία που ενορχηστρώνει ο Γεωργιάδης που λειτουργεί σαν ντίλερ για τους εργολάβους, τους κλινικάρχες και τα αρπακτικά fund που λυμαίνονται την υγεία.

Υποδεχόμαστε τους αγρότες με τα τρακτέρ στην Αθήνα και διεκδικούμε δημόσιο έλεγχο και στα σουπερμάρκετ και στη βιομηχανία τροφίμων και στις εταιρείες ενέργειας σαν απάντηση στην ακρίβεια. Η απεργία στις 28 Φλεβάρη είναι ένας βασικός σταθμός για να κλιμακώσουμε απεργιακά στις 8 Μάρτη, παγκόσμια ημέρα γυναικών. Έναν χρόνο μετά την μεγαλύτερη πανεργατική των τελευταίων ετών το έγκλημα στα Τέμπη δεν έχει ξεχαστεί όπως και τα σεξιστικά εγκλήματα της κυβέρνησης της ΝΔ.

Έχουμε τη δύναμη να τσακίσουμε τους κερδοσκόπους που λεηλατούν τις ζωές μας ξεκινώντας από την ανατροπή της κυβέρνησης και συνεχίζοντας με το σύστημα που υπηρετεί.

Κώστας Πολύδωρος,
ιδιωτικός υπάλληλος