Εργατικό κίνημα
Δήμος Αθήνας: Στάση εργασίας ενάντια στη “μετακόμιση”

18/4, Απεργιακή συγκέντρωση στο κτίριο του Δ. Αθήνας στη Λιοσίων

Οι εργαζόμενοι του Δήμου Αθήνας που δουλεύουμε στο κτίριο της Λιοσίων 22 έχουμε ξεκινήσει αγώνα ενάντια στη μετακίνηση των υπηρεσιών σε άλλο κτίριο στην Κυψέλη. Την Πέμπτη 18 Απρίλη πραγματοποιήσαμε με μεγάλη επιτυχία 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση που κάλεσε το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αθήνας. Η συμμετοχή ήταν καθολική και με περιφρούρηση στις πόρτες για να μην έχει πρόσβαση το κοινό, ενώ στη συγκέντρωση είχαμε καταλάβει το πεζοδρόμιο και τον μισό δρόμο μπροστά.  

Επί δημοτικής αρχής Μπακογιάννη έγινε η συμφωνία για το κτίριο στην Κυψέλη, Πατησίων και Αγαθουπόλεως, όπου παλιά ήταν το Hondos Center, ώστε να στεγαστούν υπηρεσίες του δήμου από κτίρια που είναι υπό έξωση (Αγ. Κωνσταντίνου, πλ. Κοτζιά, Σωκράτους), καθώς οι ιδιοκτήτες τους ήθελαν να τα αξιοποιήσουν αλλιώς. Ο δήμος το παρέλαβε τον Δεκέμβρη του 2023, αφού το ανακαίνισε ο ιδιοκτήτης και οι μηχανικοί έδωσαν άδεια στατικότητας και επιβεβαίωσαν ότι είναι κατάλληλο. Αλλά κανείς δεν δέχεται να πάει. Και από τότε πληρώνουμε 120.000 ευρώ τον μήνα χωρίς να λειτουργεί. Ταυτόχρονα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ πληρώνουμε για τα υπόλοιπα κτίρια στα οποία παραμένουν οι υπό έξωση υπηρεσίες. 

Έτσι αποφάσισαν να μετακινήσουν τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας του Δήμου Αθηναίων που στεγάζονται στη Λιοσίων. Εκεί είναι και η ταμειακή υπηρεσία που εξυπηρετούνται οι πολίτες, συνήθως ηλικιωμένοι. Είναι βολικό το σημείο και γι' αυτούς και για τους εργαζόμενους, γιατί είναι μέσα στο κέντρο και έχει πολλές συγκοινωνίες, σε αντίθεση με το παλιό Hondos στην Κυψέλη.

Το δεύτερο και πιο σημαντικό πρόβλημα με το κτίριο στην Κυψέλη είναι ότι δεν είναι φτιαγμένο για γραφεία, καθώς δεν αερίζεται γιατί δεν έχει παράθυρα, μόνο λίγα τζάμια και αυτά μόνο στο μισό κτίριο. Το άλλο μισό είναι βυθισμένο στο σκοτάδι, δηλαδή θα είμαστε όλη μέρα με τεχνητό φωτισμό. Οι ίδιοι οι μηχανικοί που έδωσαν την άδεια, μετά την απέσυραν. Επίσης, είναι μικρότερος ο χώρος και εσωτερικά και του πάρκινγκ. Τα γραφεία θα είναι σαν κλουβιά με τεχνητά χωρίσματα, στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο για να χωρέσουν οι 750 εργαζόμενοι που είμαστε στη Λιοσίων. Και το πρόβλημα της μετακίνησης γίνεται ακόμα πιο έντονο, καθώς στο πάρκινγκ θα είναι 40 με 70 λιγότερες θέσεις.

Ταυτόχρονα διεκδικούμε να βελτιωθούν οι συνθήκες και το κτίριο της Λιοσίων -που είναι από το 1982. Εχει πάρα πολλά προβλήματα, είναι σπασμένα τα παράθυρα, τα αλουμίνια έχουν χαλάσει, οι τουαλέτες είναι παλιές και σπασμένες και άλλα. Έχουν εγκριθεί ήδη 15 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμισή του. 

Μαρία Αμπελιώτη,
εργαζόμενη στο Δήμο Αθήνας