17/10, Υπ. Υγείας. Φωτό: Στέλιος Μιχαλίδης
Με μεγάλη μαζικότητα και οργή πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Οκτώβρη το απεργιακό συλλαλητήριο των υγειονομικών στην Αθήνα, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα αντίστασης στη διάλυση και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.
Η ίδια η απεργία είχε τεράστια επιτυχία. Έκλεισαν τακτικές λειτουργίες, αναβλήθηκαν εξωτερικά ιατρεία, ακυρώθηκαν τακτικά χειρουργεία εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής στην απεργία νοσηλευτών και γιατρών. Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Μαβίλη, βάδισε στο κέντρο της Αθήνας και κατέληξε στο Υπουργείο Υγείας. Έξω από το υπουργείο ο Άδωνις Γεωργιάδης "έφαγε" το μεγαλύτερο από τα κραξίματα των τελευταίων μηνών, με τους απεργούς να φωνάζουν δυνατά “Δολοφόνοι” και αναγκάζοντάς τον να φεύγει άρον-άρον. «Τέμπη-Πύλος-Διάλυση του ΕΣΥ, κάτω η κυβέρνηση που δολοφονεί», «Δεν θα γίνουν Τέμπη τα νοσοκομεία, κάτω η Νέα Δημοκρατία» και «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» ήταν κάποια από τα συνθήματα που κυριάρχησαν σε όλη τη διαδήλωση.
Πλήθος πανό κατέβηκαν στην κινητοποίηση: ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ, Συντονιστικό Νοσοκομείων, Σωματεία Εργαζομένων νοσοκομείων ΓΝΑ Γεννηματάς, Έλενα Βενιζέλου, Αγ. Σάββας, Αγλαΐα Κυριακού, Παίδων Πεντέλης, Δρομοκαΐτειο, Ελπίς, Αγ. Όλγα, Κρατικό Νίκαιας, Σπηλιοπούλειο, Ασκληπιείο, ΚΑΤ, Αιγινήτειο, Ειδικευόμενοι Ιατροί Δαφνί, Ενιαίος Σύλλογος Δαφνί, Αττικόν, Θριάσιο, Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, από την Πάτρα ΠΓΠ (Ρίο) και Αγ. Αντρέας, Φοιτητές/ριες Φιλοσοφική-ΠΑΔΑ-Πάντειος, Φοιτητικοί Σύλλογοι Σχολών Υγείας, 18ΑΝΩ, Συνταξιούχοι Εθνικής Τράπεζας.
Το Συντονιστικό Νοσοκομείων καλεί τις ομοσπονδίες να βγάλουν άμεσα την απεργιακή συνέχεια με 48ωρη απεργία στις 19-20 Νοέμβρη, μαζί με την πανεργατική απεργία τη δεύτερη μέρα. Αυτή την πρόταση κατέθεσαν δημόσια στους χαιρετισμούς τους στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός στον Ευαγγελισμό και μέλος ΓΣ ΟΕΝΓΕ, ο Κώστας Καταραχιάς, γραμματέας σωματείου εργαζομένων Έλενα Βενιζέλου και μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ, και η Κατερίνα Πατρικίου, πρόεδρος συλλόγου εργαζομένων Αγ. Σάββα. Στο τέλος της πορείας το Συντονιστικό Νοσοκομείων πραγματοποίησε ανοιχτή σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.
«Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, σήμερα η απεργία μας είναι τεράστια», τόνισε από το μικρόφωνο η Α. Ερωτοκρίτου. «Έκανε ρεζίλι τον Γεωργιάδη, τον υπουργό που έλεγε “πού είναι οι απεργοί”. Δύο μέρες πριν έφαγε τη γιούχα του και στον Ευαγγελισμό. Δεν μπορεί να σταθεί πουθενά, ούτε στο Ηρώδειο, γιατί τον κράζουν παντού, είναι ανεπιθύμητος και πρέπει να φύγει μαζί με την κυβέρνησή του. Είναι μία περίοδος που ο κόσμος βγαίνει στον δρόμο απεργιακά. Όταν ο Νετανιάχου καίει ζωντανούς αρρώστους στα κρεβάτια τους στην Παλαιστίνη, η κυβέρνηση του Μητσοτάκη τους στηρίζει.
Κλιμάκωση
Διαδηλώσαμε κατά χιλιάδες το προηγούμενο Σάββατο για την Παλαιστίνη και το περασμένο Σάββατο για τον βασανισμό μέχρι θανάτου του Μοχάμεντ Καμράν στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα. Γιατί η τάξη μας έχει νεκρούς σε αυτό το σύστημα που σκοτώνει από τα Τέμπη μέχρι την Πύλο και τα νοσοκομεία. Γι' αυτό θέλουμε εδώ και τώρα κλιμάκωση. Το κάλεσμα στις Ομοσπονδίες μας είναι να μετατρέψουν τη Γενική Απεργία στις 20/11 σε 48ωρη απεργία για την Υγεία στις 19-20/11».
«Η επιτυχία της απεργίας και του απεργιακού συλλαλητηρίου, βάζει επιτακτικά την ανάγκη απεργιακής κλιμάκωσης στην Υγεία», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Νοσοκομείων, το οποίο «έδωσε όλες του τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας με την αφίσα και τον προκήρυξη, με την προσπάθεια να στηθούν επιτροπές αγώνα που πήραν πάνω τους την οργάνωση της απεργίας. Έτσι φτάσαμε να κλείσουν οι τακτικές λειτουργίες σε μια σειρά από νοσοκομεία. Να μπουν και άλλα νοσοκομεία στον απεργιακό αγώνα και να συμμετέχουν στο απεργιακό συλλαλητήριο, να μαζικοποιηθεί η συμμετοχή στην απεργία και τη διαδήλωση. Και έτσι θα συνεχίσουμε για οργανώσουμε όλα τα νοσοκομεία και να επιβάλλουμε την απεργιακή κλιμάκωση».
Με την παρουσία εκατοντάδων υγειονομικών και συμπαραστατών πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη. Έξω από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης βρέθηκαν με τα πανό τους ή ΕΝΙΘ, το σωματείο εργαζόμενων Ιπποκράτειου, το Συντονιστικό Νοσοκομείων, το σωματείο του Θεαγένειου και σύλλογοι Συνταξιούχων. Στη συγκέντρωση χαιρέτησαν ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, εκπρόσωποι σωματείων από νοσοκομεία και από τους συλλόγους συνταξιούχων. Ο Γιάννης Κούτρας από το ΔΣ της ΕΝΙΘ και του σωματείου εργαζομένων του Ιπποκράτειου τόνισε στον χαιρετισμό του ότι «απέναντι στην κυβέρνηση της καταστροφής που διαλύει και ιδιωτικοποιεί το ΕΣΥ διεκδικούμε αυξήσεις, προσλήψεις, μονιμοποιήσεις και ανθυγιεινό επίδομα. Οργανώνουμε τη συνέχεια με συνελεύσεις και απεργιακή κλιμάκωση για να διώξουμε τον Άδωνι και να σώσουμε το ΕΣΥ».
«Στα Γιάννενα έγινε πολύ δυναμική απεργιακή συγκέντρωση έξω από την Περιφέρεια», μας μεταφέρει η Λουίζα Γκίκα, γιατρός στο ΠΓΝΙ και μέλος ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ). «Με πανό συμμετείχαν η ΕΙΝΗ, το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου Χατζηκώστα και το Εργατικό Κέντρο. Επίσης, συμμετείχαν από το Πανεπιστημιακό κυρίως οι συμβασιούχοι ορισμένοι χρόνου και πολλοί ειδικευόμενοι, συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ και αλληλέγγυος κόσμος της πόλης. Στη νεφρολογική κλινική που είμαι δεν λειτούργησε τίποτα τη μέρα της απεργίας. Στη συγκέντρωση οι ειδικευόμενοι δήλωσαν την πρόθεσή τους να οργανώσουν ακόμα πιο δυναμικά την επόμενη απεργία και είπαμε ότι θα συγκροτήσουμε απεργιακή επιτροπή για να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο».
Σήμερα δεν είναι μια ακόμα απεργία. Απεργεί μαζικά ο τομέας της δημόσιας Υγείας, γιατροί και παραϊατρικό προσωπικό. Στο ΓΝΑ Γεννηματάς έχουμε καίρια τμήματα για τη λειτουργία του νοσοκομείου, όπως το Ακτινολογικό, τις παθολογικές κλινικές και τους αναισθησιολόγους, όπου απεργεί το μεγαλύτερο κομμάτι των εργαζόμενων κι έχει μείνει πίσω μόνο το προσωπικό ασφαλείας. Και το μπλοκ μας στην πορεία είναι σήμερα πολύ μεγάλο. Έκανε διαφορά και η στάση εργασίας που προηγήθηκε στις 25/9 και το γεγονός ότι πια όλοι είναι αγανακτισμένοι και θέλουν να παλέψουν. Είναι ένα σημαντικό βήμα για να κερδίσουμε μαζικές προσλήψεις, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και να σταματήσει η υποβάθμιση προς όφελος της ιδιωτικής Υγείας και ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Ενός ΕΣΥ που είναι στα χειρότερά του και έχουμε χρέος να σταματήσουμε τον Άδωνι και την κυβέρνηση που περνάει νόμους που καταστρέφουν τη δημόσια Υγεία. Εφημερεύουμε ουσιαστικά σε συνθήκες τρομοκρατίας.
Ήρθαμε δύο πούλμαν στην απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα από τα νοσοκομεία του Ρίο και του Αγ. Ανδρέα της Πάτρας. Από το 2016 παλεύουμε συνεχώς για να μονιμοποιηθούμε και να σταματήσουμε να είμαστε στην ομηρεία των συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή των εργολάβων ως καθαρίστριες. Πήραμε τρίμηνη παράταση μέχρι τον Δεκέμβρη και θα χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο για να συνεχίσουμε να παλεύουμε. Καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες όλα αυτά τα χρόνια. Διεκδικούμε τη δουλειά μας, αυξήσεις στους μισθούς, ανθυγιεινά
συμβασιούχος στην καθαριότητα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών-Ρίο
“Έχουμε φτάσει στο απροχώρητο”
Σήμερα η απεργία ήταν επιτυχής στο Αγλαΐα Κυριακού. Πολλά τμήματα και κλινικές, όπως το Ακτινολογικό που δουλεύω εγώ και τα χειρουργεία, σταμάτησαν την τακτική τους λειτουργία, τα εξωτερικά ιατρεία και λειτούργησαν μόνο με προσωπικό ασφαλείας για τα επείγοντα. Κάτι τέτοιο έχει να γίνει πάνω από ενάμιση χρόνο. Έχουμε κουραστεί να μας υπόσχονται συνέχεια ότι θα έρθει προσωπικό που ποτέ δεν έρχεται. Οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί πλέον στο Δημόσιο και οι συνθήκες εργασίας πολύ δύσκολες συγκριτικά με τον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να ερχόμαστε συνέχεια σε αντιπαράθεση και με τη διοίκηση που μας αναγκάζει να βγάζουμε ακόμα περισσότερη δουλειά. Κατά τ’ άλλα οι αρμόδιοι μόνο για το φαίνεσθαι νοιάζονται. Δούλευαν οι καθαρίστριες όλη μέρα για να καθαρίσουν την παιδική χαρά του νοσοκομείου για να κάνουν εγκαίνια. Η σύσκεψη που κάναμε με τον Χρ. Αργύρη από το Συντονιστικό Νοσοκομείων βοήθησε στην ενημέρωση και την οργάνωση περισσότερων ατόμων στην πραγματοποίηση της απεργίας. Χρειάζεται κι άλλη απεργία για να νικήσουμε, δεν υπάρχει άλλη λύση. Όσο δύσκολο και να είναι πρέπει να γίνει απεργία διαρκείας αλλιώς θα μας πάνε πενήντα χρόνια πίσω.
τεχνολόγος στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού
Οι μεγάλες ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό στο Παίδων Πεντέλης έχουν οδηγήσει στη συγχώνευση του χειρουργικού τομέα με επιπτώσεις στην καθημερινή λειτουργία και με παραβίαση ακόμα και των επιστημονικών κριτηρίων νοσηλείας και φροντίδας των παιδιών. Στο νοσοκομείο μας έχουμε και το ζήτημα της φιλοξενίας των παιδιών με εισαγγελική εντολή. Πήραν εφτά θαλάμους από τον χειρουργικό τομέα για να τους μετατρέψουν σε χώρους φιλοξενίας των συνοδευόμενων παιδιών, αλλά οι συνθήκες είναι κάθε άλλο παρά φιλοξενίας σε παιδιά που χρειάζονται δέκα φορές παραπάνω φροντίδα. Όσο για τα ασυνόδευτα, έχει πέσει το βάρος στις νοσηλεύτριες να κάνουν baby sitting.
Η περίθαλψη των παιδιών είναι “φιλέτο” για τους ιδιώτες, γιατί οι γονείς και οι παππούδες θα δώσουν τα πάντα για να εξασφαλίσουν την υγεία τους. Όταν δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από το δημόσιο νοσοκομείο με σύγχρονους τρόπους και ποιοτική φροντίδα, θα την αναζητήσουν στον ιδιωτικό τομέα, όσοι μπορούν να πληρώσουν. Γι’ αυτό υποβαθμίζουν τα νοσοκομεία Παίδων. Στο Πεντέλης, για παράδειγμα, κάνουμε μεγάλα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης, αλλά υπάρχει πρόβλημα με τη συχνότητα και η αναμονή έχει ξεπεράσει το 2026. Το κόστος ενός τέτοιου χειρουργείου στον ιδιωτικό τομέα είναι τεράστιο για την οικογένεια, οπότε τα παιδιά αναγκάζονται να περιμένουν. Ανάλογα και με την περίπτωση, αυτή η αναμονή σε παιδιά με αναπηρία και με κινητικά προβλήματα σημαίνει ότι η παραμόρφωσή τους επιδεινώνεται, αλλά και η καθημερινότητα αυτών και των οικογενειών τους γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.
διευθύντρια ορθοπεδικής κλινικής,
πρόεδρος σωματείου εργαζομένων Παίδων Πεντέλης
Είμαστε πολύ λίγοι στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), στο τμήμα μου είμαστε έξι άνθρωποι για όλες τις βάρδιες. Ένας να λείψει δημιουργείται πρόβλημα. Είμαστε σε έναν φορέα που είναι πολύ σημαντικός για τα νοσοκομεία, γιατί πρόκειται για τη διακίνηση του αίματος. Το μόνιμο προσωπικό είναι το ένα τρίτο του συνόλου, οι υπόλοιποι είναι συμβασιούχοι και εργολαβικοί. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χωρίς τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και προσωπικό, προχώρησαν στην εφαρμογή της εγκυκλίου που προβλέπει τη συγκεντροποίηση και κεντρική επεξεργασία όλων των μονάδων αίματος που συλλέγουν οι Αιμοδοσίες των νοσοκομείων της Αττικής και της Νότιας Ελλάδας. Στο δικό μου τμήμα αυτό τριπλασίασε τη δουλειά με το ίδιο προσωπικό. Στη συνέλευση που κάναμε ενόψει της σημερινής απεργίας πρότεινα να το κλείσουμε τελείως ακόμα και για λίγες ώρες γιατί ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι.
Υπάρχει μια γενικευμένη απογοήτευση από τον κόσμο για όλα αυτά που συμβαίνουν στην Υγεία και για τη διαρκή απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων και του προσωπικού τους. Όλες οι απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως και η σημερινή, αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για να υπάρχει αντίσταση σε αυτό. Στον Ευαγγελισμό, στην εντατική θεραπεία και στην κλινική εντατικής θεραπείας-πνευμονολογικό τμήμα στα οποία εμπλέκομαι και έχω εικόνα, η συμμετοχή στην απεργία ήταν μεγάλη. Θεωρώ ξεκάθαρα ότι χρειάζεται να πάμε για 48ωρη απεργία στις 19 και 20 Νοέμβρη, σε συνδυασμό με την πανεργατική απεργία τη δεύτερη μέρα. Σε πάρα πολλές συζητήσεις ανοίγει το θέμα ότι μια 24ωρη δεν φτάνει. Γενικότερα θεωρώ ότι μια καλά οργανωμένη 48ωρη απεργία δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση, αυτοπεποίθηση στους απεργούς για τη δύναμή τους και ανοίγει τον δρόμο για κλιμάκωση με απεργία διαρκείας. Υπάρχει και η εμπειρία από τη 48ωρη του Νοέμβρη του 2023, που ήταν από τις πιο επιτυχημένες των τελευταίων ετών.
Μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις του καλοκαιριού ενάντια στην ψήφιση του νόμου Βαρτζόπουλου, συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε για να μην εφαρμοστεί, να μείνουν ανοιχτά τα νοσοκομεία μας και διαθέσιμη η Απεξάρτηση με “στεγνά” προγράμματα για όλους τους θεραπευόμενους. Για να μην αποξενωθεί η Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση από την υπόλοιπη Υγεία και το ΕΣΥ. Σήμερα ο κόσμος απέργησε στα τμήματα και κατέβηκε πολύς κόσμος στον δρόμο. Ο Σύλλογος Ειδικευομένων μπαίνει μπροστά για να καθορίσει το προσωπικό ασφαλείας και το πού θα βρίσκεται για να μένει το νοσοκομείο ασφαλές για τους θεραπευόμενους, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει μαζική συμμετοχή στις απεργίες και τις κινητοποιήσεις. Πλέον συντονιζόμαστε και με τους επιμελητές σε αυτή την οργάνωση. Αυτό χρειάζεται για να αντισταθούμε στις πιέσεις που δεχόμαστε από τη διοίκηση και τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς.
Η κατάσταση είναι απελπιστική στα νοσοκομεία σήμερα και για το προσωπικό και για τους ασθενείς. Απεργώ και διαδηλώνω για τα δικαιώματά μου ως νοσηλεύτρια. Εργάζομαι 39 ολόκληρα χρόνια, αγαπώ τη δουλειά μου, αλλά σήμερα έχουμε φτάσει στο απροχώρητο και δεν αντέχουμε άλλο. Αυτό που κάνει ο Άδωνις και η κυβέρνηση είναι αντεργατικό και αντιδημοκρατικό. Οι υγειονομικοί είμαστε αυτοί που κρατάμε όρθια τα νοσοκομεία και έχουμε τη δύναμη, όχι ο Μητσοτάκης κι οι υπόλοιποι από τα γραφεία τους. Σήμερα η απεργία στο Έλενα Βενιζέλου πήγε πάρα πολύ καλά, γιατί καταλαβαίνουμε όλοι ότι πάνε να κατακρεουργήσουν και να ιδιωτικοποιήσουν ένα νοσοκομείο απαραίτητο για τις φτωχές γυναίκες και όλον τον πληθυσμό, ανεξαιρέτως χρώματος, θρησκείας, φυλής. Κατέβηκαν και στην πορεία πολλές και πολλοί συνάδελφοι, από πολλά τμήματα, όπως το Αιματολογικό που έκλεισε την τακτική λειτουργία. Δεν θα λυθεί το πρόβλημα χωρίς οργανωμένες και μαζικές κινητοποιήσεις για να τσακίσουμε και να διώξουμε όλους αυτούς που κάνουν κουμάντο.
Ιωάννα Λελεκάνου,
νοσηλεύτρια στο χειρουργικό-γυναικολογικό-μαιευτικό τμήμα του Έλενα Βενιζέλου