Εργατικό κίνημα
Ο Γιατρός της Γαύδου λέει την αλήθεια

Ο Βασίλης Αμβροσιάδης σε συνέντευξή του στον Πάνο Χαρίτο

Η δήμαρχος της Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη, με τη συνεισφορά του Άδωνι Γεωργιάδη και του Υπουργείου Υγείας προχωρεί στην υποχρεωτική μετακίνηση του μοναδικού μόνιμου ειδικού γιατρού του νησιού, Βασίλη Αμβοσιάδη. Πρόκειται για μια εκδικητική δίωξη με σκοπό να συγκαλυφθεί η απαράδεκτη διαχείριση της δημοτικής αρχής σχετικά με την επιδημία της γαστρεντερίτιδας που εκδηλώθηκε σε όλο το νησί τον περασμένο Αύγουστο και να αποκρύψουν την ύπαρξη κολοβακτηριδίων στο νερό.

Ο Β. Αμβροσιάδης διώκεται γιατί έκανε το καθήκον του ως γιατρός να αποκαλύψει την αλήθεια. Η δήμαρχος Λίλιαν Στεφανάκη, σε επιστολές της στην 7η ΥΠΕ και στο Υπουργείο Υγείας, ζήτησε η ίδια τη μεταφορά του τονίζοντας ότι «όχι μόνο δεν λειτουργεί ως γιατρός, αντιθέτως έχει επιδοθεί μανιωδώς στο να καταστρέψει και να ισοπεδώσει την εικόνα του νησιού μας προς τα έξω, βλάπτοντας ανεπανόρθωτα το πενιχρό τουριστικό μας προϊόν, τον μοναδικό ουσιαστικά οικονομικό πόρο επιβίωσής μας». Αυτό είναι το “ευχαριστώ” της Δημοτικής Αρχής της Γαύδου στον γιατρό που με αυταπάρνηση προσπάθησε να ανταποκριθεί στις πιο αντίξοες συνθήκες εν μέσω μιας μεγάλης διάστασης επιδημίας γαστρεντερίτιδας. Το προσωπικό της δομής Υγείας του νησιού ήταν αυτό που πρόσφερε ανακούφιση στους ασθενείς, την ώρα που η δήμαρχος κοίταζε το πώς θα σώσει το “τουριστικό προϊόν” απλά και μόνο αποκρύπτοντας τις διαστάσεις της επιδημίας και τις αιτίες της.

«Η δήμαρχος με κατηγορεί ουσιαστικά για την πτώση του τουρισμού στο νησί και για το ότι αποδίδω τη γαστεντερίτιδα στο νερό», δηλώνει στην ΕΑ ο ίδιος ο Β. Αμβροσιάδης. «Εκείνη έβγαινε δημόσια να πει ότι ήταν αποκλειστικά θέμα ίωσης που εξαπλώθηκε και ότι το νερό ήταν εντάξει. Είχε άδικο και το απέκρυψε. Τα αποτελέσματα στο νερό αποδεικνύουν ότι δεν πληρούνται οι ελάχιστες απαιτούμενες μικροβιολογικές προϋποθέσεις. Τα κολοβακτηρίδια πρέπει να είναι στο μηδέν, αλλά στη βρύση του Σαρακίνικου είναι στο 100, ενώ στο πηγάδι του είναι στο 90, ο εντερόκοκκος στο 14 και το λίθιο 41, που γίνεται τοξικό σε τέτοια συγκέντρωση. 

Ο δήμος δεν ήταν ποτέ δίπλα μας, ακόμα και στην επιδημία του Αυγούστου. Δεν ρώτησαν αν χρειαζόμασταν φάρμακα και νερό. Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, σε ένα ιατρείο που ο κόσμος έκανε εμετό από το πρωί μέχρι το βράδυ, με τον κόσμο να κάθεται στο πάτωμα, ήρθε συνολικά τρεις φορές μόνο καθαρίστρια, ενώ χρειαζόταν δύο φορές την ημέρα. Κι αυτές οι τρεις φορές έγιναν μετά από πολλαπλά δικά μας αιτήματα. Το μόνο που έκανε ο δήμος ήταν να μας αλλάξει τα στρώματα και τις ντουλάπες όταν είχε έρθει πέρσι ο Μητσοτάκης στα Θεοφάνεια. Δεν υπάρχει φαρμακείο στην Γαύδο και για πολλά φάρμακα στηριζόμαστε στις δωρεές. Το νησί μπορεί να έχει 80 άτομα τον χειμώνα, αλλά το καλοκαίρι έρχονται χιλιάδες. Για να ανταποκριθούμε κάνουμε υπέρβαση και τώρα έχω βρεθεί και απολογούμενος».

Εξοργισμένοι με την αυταρχική αυτή συμπεριφορά, οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Κανδάνου σε ανακοίνωσή τους περιγράφουν τις πολλές ελλείψεις που δυσκολεύουν τη λειτουργία του ιατρείου της Γαύδου και καταγγέλλουν ότι «σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες η δηµοτική Αρχή οφείλει να υποστηρίζει υλικά και με ανθρώπινο δυναμικό την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν, κάτι που έγινε ανεπαρκώς». «Ως ιατροί που καλύπτουμε αυτή τη θέση μας λυπεί που για µικροπολιτικούς λόγους ένας ιατρός αποµακρύνεται χωρίς δυνατότητα επιλογής από τη θέση εργασίας του. Τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία είναι ο μόνος ειδικός ιατρός που έχει αναλάβει τη θέση και η πιθανότητα κάλυψης της από άλλο ειδικό ιατρό είναι πολύ περιορισµένη λόγω της ακριτικής θέσης του νησιού. Θεωρούµε πως η απόφαση αυτή θα πλήξει τη λειτουργία του ιατρείου και θα υποβαθµίσει την ποιότητα παροχών υγείας των κατοίκων του νησιού».