Εργατικό κίνημα
Πανελλαδική απεργία 11 Δεκέμβρη

Συγκέντρωση Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης
12μ πλ. Κλαυθμώνος και πορεία στο Σύνταγμα 

Η ΑΔΕΔΥ καλεί πανελλαδική στάση εργασίας από τις 12μες μέχρι τη λήξη της βάρδιας και συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη ενάντια στον προϋπολογισμό της καταστροφής που φέρνουν στην Βουλή εκείνη την ημέρα. Για όλους και όλες που συμμετείχαμε στην μεγάλη πετυχημένη πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη, και θέλουμε να νικήσουν οι αγώνες μας και να δικαιωθούν οι διεκδικήσεις μας, το επόμενο βήμα είναι να οργανώσουμε την επιτυχία της απεργίας στις 11 Δεκέμβρη. 

Οι καταστροφές και οι νεκροί στην Λήμνο και στη Χαλκιδική είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που έχει αφήσει όλη την Ελλάδα ουσιαστικά ανοχύρωτη. Κάθε περιοχή και κάθε χώρος δουλειάς έχουν μετατραπεί από τις περικοπές και την λιτότητα σε Τέμπη. Δεν υπάρχει προσωπικό στους Δήμους, δεν υπάρχουν κονδύλια για προστασία από τις πλημμύρες, απολύονται οι εποχικοί δασοπυροσβέστες. Δεν υπάρχει τίποτε για τις ανάγκες των εργατών γιατί επιλέγουν να δίνουν όλα τα χρήματα  στους τραπεζίτες και στους εξοπλισμούς.

Την ίδια ώρα η εργατική τάξη είναι ξεσηκωμένη σε όλους τους χώρους. Φτάσαμε στην απεργία στις 20 Νοέμβρη έχοντας προηγηθεί ένα απεργιακό κύμα. Οι Υγειονομικοί για τη σωτηρία του ΕΣΥ και οι εκπαιδευτικοί για την υπεράσπιση του Δημοσίου σχολείου. Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό Επισιτισμό, ναυτεργάτες, λιμενεργάτες, ντελιβεράδες, οικοδόμοι και καθαρίστριες των σχολείων για συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς. Οι εποχικοί δασοπυροσβέστες για μονιμοποίηση. Όλοι οι κλάδοι που είχαν κινητοποιηθεί, διεκδικούν συνέχεια και γι’ αυτό η πρωτοβουλία του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης για να βγει νέα απεργία για τον προϋπολογισμό, συναντούσε μαζική αποδοχή σε όλους τους χώρους. 

Η απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 11 Δεκέμβρη μπορεί να γίνει απεργιακός σταθμός για όλους τους κλάδους και του ιδιωτικού τομέα γιατί μας αφορά όλους. Τα Τραίνα που ενάμιση χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη, τίποτε δεν έχει διορθωθεί και κινδυνεύει διαρκώς κόσμος με νέα ατυχήματα. Την ενέργεια που είναι ιδιωτικοποιημένη και το κέντρο της Θεσσαλονίκης έμεινε χωρίς ρεύμα για πάνω από 24 ώρες. Το Νερό που θέλουν να το ιδιωτικοποιήσουν.  

Ο Μητσοτάκης και ο Χατζηδάκης, φέρνουν στην Βουλή στις 11 Δεκέμβρη, έναν προϋπολογισμό, κυριολεκτικά σφαγείο για τις εργατικές ανάγκες. Η κυβέρνηση έδωσε συνολικά 20,5 δις ευρώ για τοκοχρεολύσια στους τραπεζίτες μέσα στη χρονιά που κλείνει. Και ύστερα λέει ότι δεν υπάρχουν λεφτά για προσλήψεις στα Νοσοκομεία και για αυξήσεις στους μισθούς. Οι δαπάνες για εξοπλισμούς καλπάζουν με όλες τις παραγγελίες για φρεγάτες και αεροπλάνα, και η κυβέρνηση τα παίρνει από τους μισθούς μας, με τη φορολογία που ανεβαίνει πιο γρήγορα και από την ακρίβεια. 

Εμπρός να οργανώσουμε όλους τους χώρους δουλειάς.  Οι αγωνιστές εργάτες και εργάτριες να πάρουν στα χέρια τους την συγκρότηση σε κάθε χώρο, επιτροπών αγώνα που θα ενημερώσουν και θα ξεσηκώσουν όλους τους χώρους, τμήμα το τμήμα, υπηρεσία την υπηρεσία. 

Για να μην περάσει ο προϋπολογισμός και να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες.

Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης

Προϋπολογισμός των τραπεζιτών και των πολεμοκάπηλων

Τόκοι 9.400 εκατομμύρια. Κοινωνικές παροχές 425 εκατομμύρια. Αυτή είναι, με δυο νούμερα, η εικόνα του προϋπολογισμού για το 2025 που κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση στη Βουλή. Από τα 80 περίπου δισεκατομμύρια που προβλέπεται να δαπανήσει το δημόσιο, η μερίδα του λέοντος θα δαπανηθεί για τις ανάγκες, τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα των πλούσιων και των ισχυρών. Και τα ψίχουλα που θα απομείνουν θα μοιραστούν στους φτωχούς που δεν μπορούν να ζεστάνουν το σπίτι τους, στους απόμαχους της εργασίας που δεν δικαιούνται σύνταξη ή τις οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν το νοίκι τους.

Οι ίδιες οι δηλώσεις του Κωστή Χατζηδάκη, του υπουργού Οικονομικών, είναι μνημείο προκλητικότητας και αναλγησίας: «Ο Προϋπολογισμός του 2025 αποτυπώνει ότι στην Ελλάδα συνδυάζονται αρμονικά η δημοσιονομική σύνεση με την ανάπτυξη». Ο φετινός προϋπολογισμός είναι χειρότερος από τον περσινό. Και ο περσινός ήταν χειρότερος από τον προπέρσινο. Και πάει λέγοντας. «Με λίγα λόγια», είπε ο Χατζηδάκης, «ο Προϋπολογισμός του 2025… επουλώνει τις πληγές της κρίσης της περασμένης δεκαετίας και συντελεί στο να ανέβει η πατρίδα μας ακόμα ψηλότερα».  

Προφανώς, αν θεωρεί κανείς τους «μισθούς Βουλγαρίας» επίτευγμα τότε η «πατρίδα μας» έχει ανέβει ήδη ψηλά και θα ανέβει ακόμα ψηλότερα. Σύμφωνα με τη μελέτη του «Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών» που δημοσιοποιήθηκε το καλοκαίρι «συγκριτικά με τις χώρες της ΕΕ των 27, η ελληνική οικονομία κατέχει πλέον την τελευταία θέση του μέσου μισθού ανά δεδουλευμένη ώρα εργασίας, υπολογισμένου σε όρους κοινής αγοραστικής δύναμης». Αν λάβει κανείς υπόψιν του την ακρίβεια, με άλλα λόγια, οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα έπεσαν το 2024 κάτω και από της Βουλγαρίας. Αυτό είναι το όραμα της «ισχυρής Ελλάδας» του Μητσοτάκη και του Χατζηδάκη. 

Το 2025 «οι παροχές προς εργαζομένους» προβλέπεται να μειωθούν ελαφρώς (κατά 50 εκατομμύρια) σε σχέση με τη φετινή χρονιά. Αλλά από μόνη της, η μείωση αυτή δε λέει τίποτα. Το 2024 το 32% του κονδυλίου αυτού αφορούσε στο υπουργείο Άμυνας και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όσο ακριβώς ήταν και το ποσοστό του υπουργείου Παιδείας. Ο προϋπολογισμός μισθοδοσίας του υπουργείου Υγείας ήταν ακριβώς ο μισός  (16%). Πως κατανέμεται αυτή η μείωση μεταξύ τους;

Από την άλλη οι «μεταβιβάσεις» -που είναι και το μεγαλύτερο ποσό, 34,7 δισεκατομμύρια- είναι αυξημένο κατά ένα δις σε σχέση με το 2024. Οι «μεταβιβάσεις» περιλαμβάνουν τις επιδοτήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, τις επιδοτήσεις προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (δήμους και περιφέρειες) αλλά πχ και τις πληρωμές της συνεισφοράς μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Προπαγάνδα

Η κυβέρνηση διοχέτευσε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ένα κείμενο με 16 ερωτήσεις και απαντήσεις σε σχέση με τον νέο προϋπολογισμό που τα φιλικά της μέσα έτρεξαν αμέσως να δημοσιοποιήσουν. Το κείμενο είναι ένα μνημείο κυβερνητικής προπαγάνδας, συγκάλυψης και ανοιχτής ψευδολογίας. 

«Στην Υγεία το 2025 οι δαπάνες θα είναι αυξημένες κατά 74% σε σχέση με το 2019» διαβάζουμε στην απάντηση στο 8ο ερώτημα. «Η αύξηση είναι η μεγαλύτερη σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα υπουργεία.  Ειδικά οι δαπάνες για τα νοσοκομεία θα είναι αυξημένες κατά 120% σε σχέση με το 2019». Οι συγκρίσεις στους προϋπολογισμούς γίνονται κατά κανόνα με την προηγούμενη χρονιά, όχι με την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ πριν από έξι χρόνια. Εκτός βέβαια αν η «ενημέρωση» γίνεται από την κυβέρνηση του Μητσοτάκη. 

Οι κοινωνικές παροχές είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι κατά 79 ολόκληρα εκατομμύρια ή ένα εντυπωσιακό 23%. Αλήθεια είναι. Αλλά αυτό που «ξεχνάει» να πει ο Χατζηδάκης είναι ότι το κονδύλι αυτό είχε πετσοκοπεί κατά 50 εκατομμύρια στο προϋπολογισμό του 2024. Τα 79 εκατομμύρια δεν καλύπτουν ούτε τον πληθωρισμό, σε σχέση με το 2023. 

Οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα θα διπλασιαστούν από τα 896 εκατομμύρια στα 1,64 δις το 2025. Η αύξηση οφείλεται κύρια στην παραλαβή των φρεγατών Belharra. Αλλά για την κυβέρνηση δεν είναι μια προκλητική πολεμοκάπηλη δαπάνη, αλλά «είναι έμπρακτη απόδειξη ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις και θωρακίζει την Ελλάδα από οποιαδήποτε επιβουλή… η εξυγίανση των οικονομικών του κράτους επιτρέπει την κάλυψη εθνικών αναγκών».

Η κύρια πηγή των κρατικών εσόδων είναι οι έμμεσοι φόροι –ο ΦΠΑ και οι άλλοι φόροι κατανάλωσης. Από τα 66,7 δις που υπολογίζει να εισπράξει από φόρους το δημόσιο το 2025, τα 36,4 δις (δηλαδή το 55%) θα έρθουν σύμφωνα με τον προϋπολογισμό από τους έμμεσους φόρους που βαρύνουν εξίσου τον άνεργο και τον εκατομμυριούχο. Τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους αυξήθηκαν σημαντικά τη φετινή χρονιά σε σχέση με το 2023 – και ξεπέρασαν τις προβλέψεις του περσινού προϋπολογισμού. Ο Χατζηδάκης αποδίδει αυτή την επιτυχία στην αύξηση της κατανάλωσης λόγω της αύξησης των εισοδημάτων. Στην πραγματικότητα, όμως, οφείλεται στην φορολόγηση του πληθωρισμού. Γιατί αντί να μειώσει τους φόρους για να αντισταθμίσει την κερδοσκοπία των εμπόρων και να κρατήσει τις τιμές σε πιο προσιτά επίπεδα για τον κόσμο, η κυβέρνηση της ΝΔ απλά αρκέστηκε στο να εισπράξει και αυτή το μερίδιό της από τις αυξήσεις των τιμών. Τώρα αυτή την κλοπή την ονομάζει ο Χατζηδάκης «επιτυχία». 

Το βασικό στοιχείο του προϋπολογισμού, όσον αφορά στο σκέλος των δαπανών, είναι η επιμονή στα θηριώδη «πρωτογενή πλεονάσματα». Δηλαδή στη διαιώνιση της σκληρής λιτότητας που επέβαλλαν τα μνημόνια. Το 2023 το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε στο 2,1% του ΑΕΠ. Φέτος (με βάσει τα μέχρι τώρα στοιχεία) θα φτάσει στο 2,5% του ΑΕΠ. Και τον ίδιο σχεδόν στόχο (2,4%) βάζει ο νέος προϋπολογισμός για το 2025. Πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει ότι το κράτος, αντί να λειτουργεί για να καλύπτει τις ανάγκες της κοινωνίας σε εκπαίδευση, Υγεία, έργα υποδομής κλπ λειτουργεί για να παράγει κέρδος. 

Ο νέος προϋπολογισμός είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των πλούσιων και των ισχυρών. Αλλά δεν θα περιμένουμε να πέσει ο Μητσοτάκης από  τα «πρωτογενή πλεονάσματα» και «μηδενικά ελλείμματα». Θα τον ρίξουμε εμείς.

Σωτήρης Κοντογιάννης

Στη γενική συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Yπαλλήλων YΠΠΟ Aττικής, Στερεάς και Νήσων αποφασίσαμε ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσης και καλούμε την ΑΔΕΔΥ να προκηρύξει απεργία ενάντια στον προϋπολογισμό των όπλων και των τραπεζιτών.

Η διεκδίκηση του 13ου και 14ου μισθού, οι αυξήσεις στους μισθούς και οι προσλήψεις και μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων είναι βασικά αιτήματα των εργαζόμενων σε όλο το δημόσιο τομέα. Χωρίς αυτά δεν βγαίνει ούτε η ζωή ούτε η δουλειά. Τα πέντε μεγάλα μουσεία που με το Ν. 5021 μετατράπηκαν σε ΝΠΔΔ, έχουν εγκαταλειφθεί. Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ δίνονται σε εργολάβους με ταχείς ρυθμούς και πολλές φορές με απευθείας αναθέσεις με ό,τι κόστος συνεπάγεται αυτό. Από την καθαριότητα περάσαμε στην  ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των εισιτηρίων της Ακρόπολης, με τον ιδιώτη επιχειρηματία να μπορεί να εισπράττει έως και 2 εκ. ευρώ σε δύο χρόνια. 

Την ίδια ώρα έχουν σταματήσει οι μονιμοποιήσεις συμβασιούχων που δουλεύουν επί έτη στο ΥΠΠΟ, αλλά ακόμα και για όσες και όσους ισχύουν συμβάσεις, οι καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών πολλές φορές ξεπερνάει τρίμηνα και το ανθυγιεινό επίδομα δεν καταβάλλεται ακόμα και σε ειδικότητες που το δικαιούνται. Το χρήμα βέβαια ρέει αν πρόκειται για διορισμένα ΔΣ οργανισμών, όπως πχ για το Ακροπόλ που παραμένει κλειστό τρία χρόνια μετά την παράδοσή του, αλλά ο νέος Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του ΔΣ θα κοστίσει 151.000 ευρώ.

Σταυρούλα Ψυχογιοπούλου, 
εργαζόμενη στο Υπ. Πολιτισμού 

 

Κομμένοι μισθοί κατά 50-60% (η μεγαλύτερη περικοπή σε όλο το δημόσιο) και παγωμένοι για σχεδόν 15 χρόνια, υποστελέχωση, εργολάβοι, εξωτερικές αναθέσεις (outsourcing), συμβασιούχοι αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, συγχωνεύσεις υπηρεσιών, σπατάλη εκατομμυρίων ευρώ για ΣΔΙΤ... 

Αυτή είναι η πραγματικότητα για τους «προνομιούχους» εργαζόμενους σε όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Το «δεν πάει άλλο» όμως δεν είναι πια κενό γράμμα. Οι πρόσφατες εκλογές στους εφοριακούς και η άνοδος της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς σε μεγάλους συλλόγους μαζί με την ταυτόχρονη πτώση της ΔΑΚΕ είναι καταρχήν ένα πολιτικό μήνυμα ότι δεν ανεχόμαστε άλλο τους κυβερνητικούς/εργοδοτικούς συνδικαλιστές που έχουν βάλει πλάτη στα αίσχη του Υπουργείου που είναι ο εργοδότης μας. 

Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είμαστε σε απεργιακό αναβρασμό. Με ψήφισμα που πέρασε ομόφωνα στην τελευταία μας Γ.Σ στις 7 Νοέμβρη αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις διαρκείας διεκδικώντας να πάρουμε πίσω τους κλεμμένους μας μισθούς και πραγματικές αυξήσεις ώστε να μη φεύγουν τρέχοντας οι συνάδελφοι παλιοί και νεότεροι, μαζί με προσλήψεις και οργανόγραμμα που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της λειτουργίας μας. Από το καλοκαίρι είναι να περάσει από τη Βουλή ένα νομοσχέδιο για τη λειτουργία της Κεφαλαιαγοράς με το οποίο θα επιβαρυνθούμε με ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες. 

Στις 11 Δεκέμβρη είναι η καλύτερη ευκαιρία να ενώσουμε τα αιτήματά μας και την οργή μας μαζί με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους και πάνω να βάλουμε ένα οριστικό τέλος σε αυτή την κυβέρνηση της καταστροφής.

Τιάνα Ανδρέου,
αναπληρωματικό μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Εργαζομένων Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

 

Φέτος οι περικοπές με τις συγχωνεύσεις των τμημάτων ήταν μια πρωτοφανής επίθεση στους διορισμούς εκπαιδευτικών, αλλά και εις βάρος του εκπαιδευτικού μας έργου, γιατί με 25-27 παιδιά μέσα σε μια τάξη δεν είναι δυνατόν να γίνει σωστό μάθημα. 

Αρκετοί εκπαιδευτικοί οδηγούνται πλέον στην παραίτηση καθώς ο μισθός είναι τόσο χαμηλός που δεν μένουν πολλά αν έχεις να πληρώσεις ενοίκιο, σε περίοδο τρομερής ακρίβειας. Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 2025 εντείνει αυτές τις επιθέσεις γι' αυτό χρειάζεται να απεργιακή απάντηση.

Η Αριστερή Αγωνιστική Κίνηση -παράταξη των Παρεμβάσεων- στις 29/11 έκανε μια πολύ καλή εκδήλωση και συζήτηση για τις επιθέσεις που δέχεται το δημόσιο σχολείο από την κυβερνητική πολιτική, που το μόνο που θέλει να φτιάξει είναι να φτιάξει πειθήνιους εργάτες, αλλά και για τις αντιστάσεις των εκπαιδευτικών που δεν έχουν επιτρέψει τόσα χρόνια να περάσει η αξιολόγηση παρά τους χυδαίους εκβιασμούς. Την προηγούμενη ημέρα παρευρεθήκαμε στη συναυλία των υγειονομικών για τη στήριξη του νοσοκομείου της Ξάνθης που είναι διαλυμένο. Γι' αυτό παλεύουμε κι εδώ στην Ξάνθη να υπάρχει απεργία και κινητοποίηση ενάντια στον προϋπολογισμό, γιατί συνδέει όλες τι μάχες και τους κλάδους, ζητώντας λεφτά για τις ανάγκες μας όχι για τα κέρδη τους.

Τζεμαλή Μηλιαζήμ,
δάσκαλος, ΣΕΠΕ Ξάνθης

 

Μπροστά στην ψήφιση του προϋπολογισμού χρειάζεται νέα πανεργατική κινητοποίηση, κλιμάκωση και συστράτευση όλων των εργατικών σωματείων. Να μην περιμένουμε να πέσει η κυβέρνηση λόγω Σαμαρά, να την ρίξουμε εμείς από τα κάτω. Από την Υγεία και την Παιδεία μέχρι παντού, επικρατεί η διάλυση. 

Η Λήμνος, η Ρόδος και η Χαλκιδική σαρώθηκαν από τις πλημμύρες. Φαίνονται ξεκάθαρα οι αδυναμίες της οργάνωσης του Πυροσβεστικού Σώματος και οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό. Κατεβάζουν από την Αθήνα 35 πυροσβέστες στη Ρόδο την επόμενη μέρα, ενώ τέτοια περιστατικά θέλουν άμεση αντιμετώπιση. Όσο και να προσπαθούν υπουργείο και κυβέρνηση να καλύψουν τα προβλήματα του ΠΣ, δεν καλύπτονται. Με αυτούς που θα συνταξιοδοτηθούν φέτος, τα οργανικά κενά θα ξεπεράσουν τα 5.000. Οι προσλήψεις που λένε ότι θα κάνουν δεν τις καλύπτουν ούτε στο ένα τρίτο. 

Το Υπουργείο λέγεται Κλιματικής Κρίσης, αλλά εν τέλει δεν αναγνωρίζει ότι σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες οι εποχικοί πρέπει να γίνουν 12μηνοι για να καλυφθούν τα τεράστια κενά του ΠΣ. Το ίδιο ισχύει στην Υγεία και όλο το Δημόσιο. Τα κενά μεγαλώνουν, καθώς αποχωρούν περισσότεροι από όσους προσλαμβάνονται. Λεφτά χρειάζονται και για τον εξοπλισμό. Έχουμε αντίκες για τα μουσεία, όχι οχήματα για τον δρόμο. Γι' αυτό μονίμως ακούγαμε ατυχήματα με πυροσβεστικά που ντελαπάρουν ή τρακαραν. Είτε τα οχήματα είχαν πρόβλημα είτε οι οδηγοί τους που ήταν εξουθενωμένοι μέσα σε μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο. 

Γι' αυτό πρέπει να αλλάξουν οι προτεραιότητες του προϋπολογισμού. Ακόμα και τα λεφτά που πηγαίνουν σε Υγεία, Παιδεία και Πυροσβεστική είναι λάθος μοιρασμένα, γιατί πηγαίνουν σε ό,τι μπορεί να έχει μίζα και ιδιώτες και όχι για προσλήψεις και αυξήσεις μισθών.

Γιάννης Τσάκαλος, 
απολυμένος εποχικός πυροσβέστης   

 

Στον δήμο της Ν. Ιωνίας ξεκινήσαμε μια κινητοποίηση, γιατί δεν τηρήθηκαν οι θεσμικές διαδικασίες ως προς την αντικατάστατη του προϊστάμενου καθαριότητας. Αυτό πιστεύουμε ότι έχει να κάνει με τον σκοπό της δημοτικής αρχής να ιδιωτικοποιήσει την καθαριότητα. 

Σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση, η ΚΕΔΕ και οι δήμαρχοι προχωρούν σε μία απαξίωση του προσωπικού, δεν διεκδικούν τη μονιμοποίηση των εργαζομένων και δεν αντιμάχονται τον νόμο Βορίδη. 

Δυστυχώς στους δήμους έχουμε εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων με αποτέλεσμα να υπάρχουν παρατασιούχοι από το 2014, άλλοι με ασφαλιστικά μέτρα από το 2018, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ο προϋπολογισμός που θα ψηφιστεί σε λίγες μέρες δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν προχωράει ούτε στο να εξοφλήσει χρήματα που το κράτος χρωστάει στους δήμους ούτε για μονιμοποιήσεις και προσλήψεις. Η κυβέρνηση δεν δίνει πόρους στην αυτοδιοίκηση, ώστε να μπουν εν τέλει οι ιδιώτες -εκεί θέλει να πάει όλο το Δημόσιο. 

Πιστεύω ότι χρειάζεται απεργία ενάντια στον προϋπολογισμό με προοπτική απεργιακής κλιμάκωσης, γιατί μόνο με μία στάση εργασίας δεν μπορούμε να νικήσουμε. Να θυμίσω τις απεργίες επί “μπαμπά” Μητσοτάκη για 27 μέρες, που απέδωσαν καρπούς. 

Νίκος Μαυρουδής, 
αναπληρωτής γραμματέας Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Ν. Ιωνίας 

 

Η ορθή άσκηση του Νοσηλευτικού επαγγέλματος είναι ιδιαίτερη κρίσιμη για την επίτευξη της κοινωνικής ισότητας και την προαγωγή της ευημερίας όλων των ανθρώπων. 

Οι Νοσηλευτές/ριες καθημερινά ασκούμε με αυταπάρνηση τα καθήκοντά μας, κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες. Η κοινωνία έχει αναγνωρίσει τον πολύτιμο ρόλο μας για την ατομική και δημόσια Υγεία. Με την ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα -εφόσον αυτό τελικά πραγματοποιηθεί- ικανοποιείται ένα πάγιο και πέρα για πέρα δίκαιο  αίτημα του κλάδου. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συμπεριληφθεί στα ΒΑΕ το σύνολο των εργαζόμενων υγειονομικών, ανεξαρτήτως ειδικότητας. 

Στις 12/12 η ΠΟΕΔΗΝ μας καλεί σε στάση εργασίας για το πολύ σημαντικό ζήτημα των επικουρικών. Θέλουμε τη μονιμοποίησή τους, περισσότερες προσλήψεις και αυξήσεις στους μισθούς όλων. Στις 11/12 η ΑΔΕΔΥ μας καλεί να παλέψουμε πανεργατικά ενάντια στον προϋπολογισμό που αφήνει την Υγεία χωρίς τους απαιτούμενους πόρους για να την λυμαίνονται οι ιδιώτες. Οπότε εμείς οργανώνουμε ένα αγωνιστικό διήμερο για να μην περάσουν τα σχέδιά τους.

Τριανταφυλλιά Καραζήση,
ΤΕ νοσηλεύτρια στο ΓΝ Έλενα Βενιζέλου