Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι και οι δικηγόροι που δουλεύουν στην υπηρεσία Ασύλου, μεταφέροντας εικόνες πλήρους διάλυσης της υπηρεσίας και καταγγέλλοντας ότι η πολιτική του Υπουργείου Μετανάστευσης είναι να δίνει όλη τη χρηματοδότηση στην καταστολή των προσφύγων εις βάρος της σωστής εξυπηρέτησής τους και καταπατώντας τα δικαιώματά τους.
Απεργιακή κινητοποίηση στο Υπ. Μετανάστευσης πραγματοποίησαν στις 5 Δεκέμβρη οι εργαζόμενες/οι στην υπηρεσία Ασύλου απαιτώντας μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας σε κατάλληλες υποδομές και όχι σε κοντέινερ, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Δίπλα τους βρέθηκε η Ομοσπονδία Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Υπουργείου Μετανάστευσης. Στη συγκέντρωση ανάμεσα σε άλλες/ους, τον λόγο πήρε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, ο οποίος τόνισε τη σημασία της πανελλαδικής απεργίας στις 11/12 ενάντια στον προϋπολογισμό που προτεραιότητα δίνει στους τραπεζίτες και στους πολεμικούς εξοπλισμούς και όχι στις ανάγκες ντόπιων και προσφύγων.
Η Γεωργία Ζαΐμη, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου δήλωσε στην ΕΑ: «Η απεργιακή μας κινητοποίηση είναι η κορύφωση μιας συνεχούς διαμαρτυρίας προς το υπουργείο και δελτίων Τύπου προς τα ΜΜΕ για τα προβλήματα που είναι μεν διαχρονικά, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν γιγαντωθεί. Οι συμβασιούχοι μπαίνουμε πλέον στον 8ο και 9ο χρόνο και απαιτούμε τη μονιμοποίησή μας. Καλύπτουμε θέσεις που χρειάζονται πολλή εκπαίδευση και ενασχόληση, έχοντας ταυτόχρονα και την πολύτιμη εμπειρία. Υπάρχουν πάρα πολλές παραιτήσεις γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει σε αυτή την ανασφάλεια, αλλά και πάλι είμαστε περισσότεροι από τους μόνιμους συναδέλφους μας. Δεν ξεχνάμε επίσης ότι αυτό το υπουργείο το 2020 απέλυσε εκδικητικά τους συμβασιούχους που έφτιαξαν το σωματείο.
έντεκα χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της υπηρεσίας και δουλεύουμε ακόμα σε κοντέινερ, σε σπασμένα γραφεία και καρέκλες, με απαρχαιωμένο εξοπλισμό. Χωρίς διερμηνεία δεν μπορεί να υπάρχει υπηρεσία Ασύλου, αλλά βρεθήκαμε χωρίς διερμηνείς. Έφεραν κάποιους από την ευρωπαϊκή υπηρεσία μέχρι τον Σεπτέμβρη κι από τότε πάλι ξεκρέμαστοι. Είναι ξεκάθαρο πια ότι το υπουργείο είναι προσανατολισμένο μόνο στους αριθμούς, οι διαδικασίες έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα, έχουν γίνει σύντομες για να βγαίνει η απόφαση τσάτρα πάτρα, καταπατούνται δικαιώματα αιτούντων άσυλο μέσα στις δομές, κρατούνται πολλαπλάσιες από τις 25 ημέρες μάξιμουμ που ορίζεται. Οι εργαζόμενοι είναι λίγοι, βιώνουν ένα εργασιακό burnout από τους γρήγορους ρυθμούς και από την ψυχολογική επιφόρτιση που είναι τεράστια ακούγοντας όλες αυτές τις ιστορίες των προσφύγων και γι' αυτό χρειάζονται άμεσα προσλήψεις στο πεδίο, όχι στα γραφεία του υπουργείου».
«Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών έκανε συνέλευση στις 25 Νοέμβρη με κομβικά ζητήματα την έλλειψη προσωπικού και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας», μας είπε η Αλεξάνδρα Λάμπρου, πρόεδρος του συλλόγου. «Παράλληλα με τα αιτήματά μας για να λυθεί το ζήτημα με τη στέγαση της υπηρεσίας και με την έλλειψη διερμηνείας, παλεύουμε και για αυξήσεις στους μισθούς μας και την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού που μας έκοψαν από το 2009, την ώρα που δίνουν ουσιαστικά δισεκατομμύρια ευρώ για τους βιομηχάνους, τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές.
Τα λεφτά του Υπουργείου Μετανάστευσης πάνε για δομές-φυλακές που θα στεγάσουν μετανάστες και πρόσφυγες, για pushbacks, για οτιδήποτε άλλο πέρα από την εξυπηρέτηση των αιτούντων άσυλο. Αυτά τα παλεύεις στον δρόμο γι' αυτό θέλουμε να συμμετέχουμε στην απεργιακή κινητοποίηση στις 11/12 της ΑΔΕΔΥ. Δεν “μασάμε” αυτά που μας λένε διάφορα δικηγορικά γραφεία για να πάμε δικαστικά. Έχουμε πικρή πείρα για τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν βγει όλες εις βάρος μας και μιλάνε για μνημόνια και δημοσιονομικούς περιορισμούς, οι οποίοι τελικά αφορούν μόνο εμάς τους εργαζόμενους».
Οι δικηγόροι του Μητρώου της Υπηρεσίας Ασύλου για δωρεάν νομική συνδρομή σε δεύτερο βαθμό έχουν ξεκινήσει πανελλαδικά αποχή από τις 11 Νοέμβρη και συνεχίζουν μέχρι τουλάχιστον τέλη Δεκέμβρη, καθώς είναι για πολλοστή φορά απλήρωτοι. Αλλά όπως μας λέει ο Αστέριος Καναβός «το χρονικό διάστημα αυτή τη φορά ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Είμαστε απλήρωτοι από τον Νοέμβρη του 2023! Αποφασίσαμε να κινητοποιηθούμε συλλογικά και να διεκδικήσουμε τα δεδουλευμένα μας, απευθυνόμενοι αρχικά στον ΔΣΑ.
Αποδείχθηκε ακόμα μία φορά ότι έχουμε αποτέλεσμα όταν συσπειρωνόμαστε και παλεύουμε. Τώρα αναγκάστηκε το υπουργείο να προβεί σε σταδιακές κινήσεις αποπληρωμής, καθότι δεν μπορούσε να παράσχει δωρεάν νομική συνδρομή στους αιτούντες άσυλο, κάτι το οποίο είναι υποχρέωση του ελληνικού κράτους. Επίσης, ξεκινάμε επιτέλους τη διαδικασία για τη δημιουργία σωματείου για να υπερασπιστούμε πιο οργανωμένα και μαζικά τα δικαιώματά μας.
Η πολιτική του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι αντιμεταναστευτική και ρατσιστική. Αυτό φάνηκε και από την άτυπη συνάντηση που είχαμε με φορείς του υπουργείου, που μας ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι το υπουργείο έχει κάποια χρήματα που συνήθως προτεραιοποιούνται για την αποπληρωμή έργων, όχι υπηρεσιών. Δηλαδή επιλέγουν να δίνουν τα κονδύλια που λαμβάνουν από την ΕΕ για να φτιάχνει κλειστές δομές, τον φράχτη στον Έβρο, αλλά όχι να παρέχει επαρκή νομική συνδρομή στους πρόσφυγες στη διαδικασία δευτέρου βαθμού, για ένα θέμα που είναι στην πραγματικότητα για αυτούς ζωής ή θανάτου».