Εργατικό κίνημα
Λεφτά για τους αγρότες, όχι για εξοπλισμούς

Κυριακή 26/1, Οι αγρότες καταθέτουν στεφάνι στο σημείο που έγινε το έγκλημα των Τεμπών. Φωτό: Eurokinissi

«Δεν θα κοροϊδεύουμε τους αγρότες με ψεύτικες υποσχέσεις… Γνωρίζω τις αγωνίες των αγροτών, ωστόσο γνωρίζω και τις δεδομένες αντοχές της οικονομίας. Και αυτές δεν μου επιτρέπουν να τους κοροϊδεύω με ψεύτικες υποσχέσεις  του τύπου όλα τα λεφτά, όλα τα κιλά…

Οι στρατιωτικές δαπάνες θα πρέπει να εξαιρούνται από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ… Η Ελλάδα ήδη δαπανά πάνω από 3% του ΑΕΠ για εξοπλισμούς».

Με διαφορά λίγων ημερών στην Βουλή και σε άρθρο του στους Financial Times, ο Μητσοτάκης εξήγησε την πολιτική της κυβέρνησης: Λεφτά για το ΝΑΤΟ και για τον πόλεμο υπάρχουν. Για τους εργάτες, τη νεολαία, τους αγρότες, τους σιδηροδρόμους, τα έργα υποδομών, όχι. 

Ο Μητσοτάκης που μέσα στο  2024 έσπασε όλα τα κοντέρ με ρεκόρ εξοπλιστικών δαπανών 2,5 δις ευρώ (ζήτησε μάλιστα την ίδρυση ευρωπαϊκού εξοπλιστικού ταμείου 100 δις ευρώ στην πρόσφατη άτυπη Σύνοδο της ΕΕ) ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών που εδώ και δεκαπέντε μέρες διαμαρτύρονται σε όλη τη χώρα για το αυξημένο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, την καθυστέρηση των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων, απαιτώντας: Την αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος λόγω μειωμένης παραγωγής και χαμηλών τιμών, μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, 100% αποζημίωση στις ζημιές σε αγροτικό κεφάλαιο και παραγωγή, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, έλεγχος στις τιμές των προϊόντων ώστε να επιβιώσουν και ταυτόχρονα να μένουν προσιτές στην κατανάλωση, υλοποίηση όλων των προληπτικών μέτρων και έργων υποδομής για προστασία από φυσικές καταστροφές και ασθένειες.

Και δεν είναι μόνο οι εξοπλισμοί. Την ώρα που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει το αίτημα των αγροτών για αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία οι εφοπλιστές απολαμβάνουν τις φοροαπαλλαγές από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Την ώρα που με τις πλάτες της κυβέρνησης, οι εταιρείες ενέργειας και οι βιομηχανίες τροφίμων εξακολουθούν  να εκτινάσσουν τα κέρδη τους κερδοσκοπώντας ασύστολα το «όλα τα λεφτά όλα τα κιλά» είναι «ανεδαφικό». Ενώ τα λιγοστά μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τους αγρότες το 2025 αφορούν επί το πλείστον τις διευκολύνσεις σε μεγάλους επενδυτές και τα funds που επενδύουν στην αγροτική παραγωγή.

Μπλόκα και διαδηλώσεις

Η πλειοψηφία των αγροτών που από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη προχωράει σε μπλόκα και διαδηλώσεις έχει κάθε δίκιο να κατεβαίνει στους δρόμους και έχει την απόλυτη συμπαράσταση των εργαζομένων και της νεολαίας. «Την περασμένη Παρασκευή οι αγρότες κατέβηκαν με τα τρακτέρ τους στην πόλη της Καρδίτσας και στο πλευρό τους κατέβηκε όλη η πόλη. Έγινε πορεία από την κεντρική πλατεία της πόλης μέχρι την Εθνική Οδό» μας μεταφέρει από την Καρδίτσα, ο Τζουλς Χρυσοστομίδης, φοιτητής Κτηνιατρικής. «Ήταν το δεύτερο μεγάλο συλλαλητήριο στην πόλη μέσα σε λίγες μέρες μετά από εκείνο για τα Τέμπη όπου ξανά πλημμύρισε όλο το κέντρο από νεολαία, εργαζόμενους, συνταξιούχους, αγρότες. Η οργή του κόσμου είναι τεράστια και συσσωρευμένη για τη διάλυση και την εγκατάλειψη, για τα Τέμπη, για τους πλημμυροπαθείς, την αγροτική πολιτική, τις περικοπές, την ακρίβεια».  

Ανάλογες ήταν οι εικόνες από την Λάρισα και άλλες πόλεις στις οποίες πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια ενώ την Παρασκευή 7/2 στον Παλαμά της Καρδίτσας θα πραγματοποιηθεί πανελλαδικός συντονισμός των μπλόκων. Τρομαγμένη από το ξέσπασμα για τα Τέμπη η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Τσιάρα λέει ότι «έχει ανοιχτές τις πόρτες της για διάλογο». Όπως και στις περσινές κινητοποιήσεις ο «διάλογός» τους δεν είναι παρά αφορμή για εκτόνωση. Για να νικήσουν οι αγρότες, μόνος δρόμος είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και ο συντονισμός με τους εργαζόμενους και τη νεολαία για την ανατροπή της ίδιας της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της πολιτικής που εφαρμόζει προς όφελος του κεφαλαίου.